MENÜ

Újdonság a Güttlernél

Oldalszám:
2014.02.03.

A Güttler Kft. az elmúlt években erõteljes fejlesztéseket hajtott végre, hogy a gazdálkodókat még jobb talajmunkagépekkel és még szélesebb körben lássa el. 2011 októberétõl a cég elkezdett forgalmazni Magyarországon egy újabb terméket, amely – hasonlóan a Güttler gépekhez - különleges helyet foglal el a szántóföldi növénytermesztésben, és ezt több szabadalmaztatott eljárás támasztja alá.

 

 

A gazdálkodók bizonyára már hallottak a különbözõ mulcsozó eljárásokról, azonban ezek szükségességérõl gyakran megoszlanak a vélemények. Gyakori probléma, hogy az õszi kukorica-betakarítás után nehezen készíthetünk magágyat, mert nagyon nehéz a hatalmas mennyiségû szártömeget a talajba dolgozni, vagy egyáltalán talajmunkagépekkel felaprítani.Természetesen vannak már régóta mûködõ, jól bevált technikák ennek a problémának a kiküszöbölésére, mint például a betekarítógépek vágóasztalának szárzúzói. Sajnos azonban sok gazdálkodó társunk panaszkodott erre, hogy nem minden esetben megfelelõ a szárzúzás mértéke, és a talajmunka rendkívül nehéz a kukoricatarlón. Ilyenkor jöhet jól egy olyan szárzúzó gép, amely apróra zúzza az említett nagy mennyiségû szármaradványt. A Güttler elkezdte forgalmazni Magyarországon a német Müthing cég szárzúzó-mulcsozó termékeit, amelyek a fenti problémára (és azon túl még számos esetben) nyújtanak megoldást.

 Miért a Müthing?Azért épp a Müthing termékeire esett a választás, mert a konkurens gépekhez képest jóval több szabadalom által védett újdonságot tartalmaznak, amely már önmagában is garancia a sikerre. Olyan egyedülálló fejlesztéseket tartalmaznak ezek a gépek, mint például a teljesen ívelt gépház, a speciális törõ elemek, illetve az egyedülálló acél alapanyag választás, amely merevebb, ugyanakkor könnyebb vázszerkezet kialakítását teszi lehetõvé. Ez a speciális felépítés felelõs azért, hogy még nagy tömegû szármaradvány feldolgozása esetén is tartható a viszonylag magas menetsebesség anélkül, hogy a gép eldugulna.Sokan nem pártolják az ilyen típusú szárzúzók alkalmazását, hivatkozva a relatíve magas üzemanyag-felhasználásra. Helyette több menetes talajmunkával próbálják a kukoricaszárat eltüntetni több-kevesebb sikerrel. Hogy meggyõzzük a kételkedõket, lehetõvé tesszük a gépek kipróbálását, így mindenki maga döntheti el, hogy a jövõben melyik utat választja.

 

Több kérdése merült fel a Müthing szárzúzóiról?Hívja kollégánkat, aki szívesen tájékoztatja a gépek mûködésérõl, és a szabadalmaztatott újdonságokról.

Vörös Endre ( +36-30/2369-503Szakembereinkkel találkozhat 2012. január 25–28-án Budapesten az Agro + Mashexpón és az Etyeken megrendezésre kerülõ Agrárgépshow-n 2012. január 26–28. között.

 

 

Páska Norbert

agrármérnök-tanár