MENÜ

Nufarm - Sumitomo együttmûködés itthon és a nagyvilágban

Oldalszám:
2014.02.03.

Idén májusban jelentette be az ausztrál székhelyû Nufarm Limited, hogy a japán Sumitomo Chemical Company az eddigi 20%-os részesedését 21,7%-ra növelte a cégben. A nemzetközi együttmûködés jövõbeni hatásairól kérdeztük az ausztrál növényvédõszer-gyártó hazai leányvállalatának vezetõjét.

 

 

Salamon György, a Nufarm Hungária Kft. cégvezetõje a vállalkozás bemutatásával kezdte a beszélgetést.

 


 

A Nufarm 1957-es megalapítása óta piacvezetõvé vált Ausztráliában, harmadik Ázsiában, de Európában és a többi kontinensen is jelentõs szereplõje a növényvédõ szerek piacának. A Nufarm a globális gyomirtószer-piac ötödik legnagyobb szereplõje. Ennek egyik oka, hogy az anyacég 2008-ban megvásárolta az angliai AH Marks nevû céget, és az akvizícióval vezetõvé vált a fenoxi-herbicidek piacán. A másik ok pedig az, hogy a Nufarm a glifozát hatóanyag-tartalmú termékek gyártóinak sorában jelenleg második a világon. A vállalat emellett jelentõs pozíciót vívott ki magának a réztartalmú szerek piacán is, hiszen ott a legismertebb márkák tulajdonosa éppen a Nufarm.

 


 

 

Az anyavállalat tehát elsõsorban a gyomirtó szerek piacára fókuszál. Folynak fejlesztések a gombaölõ és a rovarölõ szerek terén is?A Nufarm a fejlesztések során új hatóanyag- és termékkombinációk, a korábbiaknál környezetkímélõbb formulációk, továbbá felhasználóbarát csomagolások megvalósítására koncentrál, melyek a gyakorló szakemberek számára is értéket képviselnek. Ilyen például a Champ DP formulációja, amelynek segítségével egy egyáltalán nem porzó szilárd rézkészítményt sikerült elõállítani. A Kaiso EG rovarölõ szerben található Sorbie® granulátumok pedig nemcsak hatóanyagot és vivõanyagot tartalmaznak, hanem a permetlékészítést és a hatást segítõ segédanyagokat is. Két évvel ezelõtt jelent meg a piacon a Zeagran 340 SE gyomirtó szer, amely két jól ismert kukorica gyomirtó hatóanyag újragondolását jelentette. Ezeken túl 2012-ben további 4-5 új kombinációval jelentkezünk majd, melyek között gombaölõ készítmények is lesznek.

Milyen termékeket kínál a Nufarm a hazai termelõk számára?Itthon is jól ismert márkák fémjelzik a Nufarm által képviselt növényvédelmi megoldásokat. Ilyen például az Amega, a Champion, a Clinic, a Cuproxat, a Dezormon, a Duplosan, a Mecomorn, a Mezzo, a Mystic, az U-46, a Solar System, a Stabilan vagy a Zeagran, és a sort folytathatnánk tovább. A magyar leányvállalat 41 termék és 4 gyûjtõcsomag forgalomba hozatalához szükséges engedéllyel rendelkezik jelenleg. A folyamatos termékfejlesztésnek és az engedélyeztetési munkának köszönhetõen jövõre további Nufarm készítmények jelennek meg a hazai palettán. A termékportfolió bõvítése mellett a területi képviselõk száma is növekszik majd.Hogyan befolyásolja a két cég globális együttmûködése a hazai termékválasztékot?A két vegyipari gyártó együttmûködése stratégiai jelentõségû. A vállalatok már 2010-ben közös fejlesztésekbe kezdtek, melynek eredményeképpen hamarosan új termékek megjelenése várható a nemzetközi és a hazai piacon egyaránt. A két cég mind a termékkínálat, mind a földrajzi fókuszok szempontjából jól kiegészíti egymást.Mind a Nufarm, mind a Sumitomo vezetése kedvezõ lehetõségeket lát a közös kutatás-fejlesztésben, az összehangolt értékesítési stratégiában, továbbá a gyártási kapacitások dinamikus átszervezésében. Az összefogástól azt várjuk, hogy közösen és külön-külön is erõsebb piaci pozíciót érünk majd el. Így a felhasználók igényeit is egyre magasabb szinten tudjuk majd kiszolgálni. Itthon és a nagyvilágban egyaránt.Munkatársunktól