MENÜ

A szárazság bajnokai:

Oldalszám:
2014.02.03.

DKC4590 „Eminens” DKC4795 „Aszálylovag”

 

 

 

Az idei kukorica betakarítás után sok termelõ elégedett az elért eredményekkel, bár sok gond, aggodalom fogalmazódott meg a szezon folyamán. A vegetációs periódusban számos stressz érte a kukoricaállományokat, volt miért aggódnia a termelõknek. Egyes hibridek jobban viselték a stresszes idõszakokat, és voltak, amelyek érzékenyebben reagáltak a kedvezõtlen környezeti feltételekre.A tavalyi csapadékos évhez képest az idei év már januártól nagyon száraz volt, az év elsõ négy hónapjában szinte alig esett esõ. A tavaszi csapadékhiány tovább nehezítette a megfelelõ magágy-elõkészítést és vetést az amúgy is tömörödött talajokon. A kelést követõen a hõmérséklet erõteljesen visszaesett, sok helyen a talajmenti fagy stresszelte az állományokat. A várva-várt esõ végül júniusban – helyenként csak júliusban érkezett meg –, jelentõs lehûléssel. Augusztusban és szeptemberben a helyi kisebb záporokon kívül ismét nem volt jelentõsebb csapadék, miközben a hõmérséklet a sokéves átlag feletti volt, amely kedvezõtlenül befolyásolta a szemtelítõdést.A hosszú száraz, meleg periódus, amely egészen a betakarításig elhúzódott, kedvezett a gyors leszáradásnak, a betakarítás zökkenõmentes bonyolításának. A termelõk helyzetét tovább javította a kukorica magas ára, amely stabilan 45-46 ezer Ft körül maradt, így a kisebb szárítási költség mellett általában a kukoricatermelés idén mindenütt profitábilis volt, sokkal profitábilisabb, mint az elmúlt években!

 

Az idei szezonban a júliusi esõk után visszatért a hõség. A szemkitelítõdés idõszakában az átlagos napi hõmérséklet meghaladta a sokéves átlagot, gyakran éjszaka is 25-30 C0 felett maradt a hõmérséklet. Az igen magas hõmérsékleti értékek száraz, csapadékmentes idõszakkal párosultak – az átlagos csapadékmennyiségnek kevesebb, mint fele hullott –, így egy igen stresszes idõszakra esett a szemkitelítõdés. A DEKALB hibridek nemesítése során a stressztûrõ és alkalmazkodó képesség kiemelt helyen van, így a DEKALB hibridek ebben a stresszes idõszakban is megállták a helyüket. A szemkitelítõdés idõszakában is tudták érvényesíteni elõnyüket a nem DEKALB hibridekhez képest, a fotoszintézis során megtermelt asszimiláták zavartalanul jutottak el a csõhöz, épültek be a szemekbe, megalapozva terméselõnyüket a többi, nem DEKALB hibridhez képest.

 


 

 

Érdekes megnézni, hogy az elmúlt évszázadban hogyan alakultak a hõmérsékleti és csapadékadatok. Az évi középhõmérséklet tendenciájában az elmúlt 100 évben emelkedett, az évi csapadék mennyisége csökken. Az évenkénti átlagcsapadék az utolsó 20 évben egyre nagyobb szélsõségeket mutat.A szakértõk vitatkoznak, hogy a hõmérséklet emelkedése és az átlagos csapadék csökkenése egy tendencia-e, vagy csak egy „hullámvölgy” jelenség egyik része, de egy biztos, hogy a termelésben az egyik legfontosabb tulajdonság a hibridek stabilitása (termõhelyi és évjárati) lesz az elkövetkezõ években is.

 


 

 

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy az idei évben ismét fontos tulajdonság volt az egyes hibridek stressztûrõ képessége. Ez az a tulajdonság, amely továbblendítette az állományokat a kritikus idõszakokon. Az igazi bizalom egy-egy hibrid iránt stresszes körülmények között alakul ki, hiszen ilyenkor mutatkozik meg a kiváló genetikai háttér elõnye, a hibridek stabilitásának jelentõsége. A megbízhatóság alapja, hogy a hibrid a különbözõ idõkben fellépõ stresszhatásokat jól tûri, így kevésbé mutatkozik meg a virágzáskori hõség, a szemkitelítõdéskori szárazság hatása, a hibrid minden körülmény között stabilan biztosítja a megfelelõ hozamot és jövedelmezõséget.

 

 

A DEKALB genetika ismét jól vizsgázott! Hibridjeink stressztûrõ képessége megmutatkozott már a kezdeti idõszakban, végigkísérve a teljes vegetációs periódust.DKC4590 (FAO360)

„Eminens”
Új genetikai irányt képvisel. Elsõsorban a kelet-európai szélsõséges klímához, a hazai és szomszédos országok nemesítési kísérlete alapján szelektált hibrid. A MONSANTO kelet-európai nemesítési csapata – kihasználva a globálisan elérhetõ genetikai háttér adta elõnyöket – a hazai klímán, a hazai klímához szelektálta a DKC4590-es hibridet. Kiemelkedõ és stabil terméspotenciálját már a 2008, 2009, 2010-es években is megmutatta, és „Eminens”-ként elterjedt jelzõjét megvédte a 2011-es szezonban is.A DKC4590-es hibrid minden évben – minden körülmények között – stabilan biztosította a termelõknek az elvárt termést és jövedelmezõséget. Az évjáratstabilitás mellett a termõhelystabilitásban is bizonyított. Kedvezõ és kedvezõtlen termõhelyi körülmények között, alacsony és magas termésszinten is megmutatta a benne rejlõ potenciált és stabilitást. Átlagos körülmények között is élvonalbeli a termõképessége, de az intenzív körülményeket jelentõs terméstöbblettel hálálja meg.Szára magas, de erõs, megdõlésre – az idei kísérletek tanulsága szerint is – még kitett körülmények között sem hajlamos! Amennyiben a szárán kívül egyéb tulajdonságait is figyelembe vesszük – úgy, mint megtermékenyülés, szármoly – csõmoly és csõfuzárium ellenállóság, az idei évben minden tulajdonságában a legjobb helyezéseket érte el, bizonyítva egyedülállóan komplex képességeit.

 


 

 

DKC4795 (FAO 390)

„Aszálylovag”
Hasonlóan az elõzõ hibridhez (DKC4590) egy új genetikai vonalat képvisel. A Monsanto magyarországi nemesítõi a helyi körülmények között szelektálták ki ezt a hibridet is.„Aszálylovag” jelzõjét találóan azután kapta, hogy a 2007-es és a 2009-es száraz, aszályos években is kiemelkedõen teljesített.Idei kísérleteinkben ismét bizonyította, hogy kiváló stressztûrõ képessége átsegítette a meleg, száraz periódusokon, és így terméspotenciálját minden körülmény között stabilan megmutathatta. A jó körülményeket, az intenzív technológiát ez a hibrid is terméstöbblettel hálálja meg. Szára és gyökérzete erõs, a kísérletekben a legjobb helyen szerepel, szártörésre és gyökérdõlésre nem hajlamos. Felálló levélzete révén a leghatékonyabb fényhasznosító, amely egyben a tõszám növelését is megengedi optimális feltételek között.A DKC4795 korán is vethetõ, korai fejlõdési erélye a portfolióban a legjobbak közé tartozik. Kiterjedt vizsgálatainkra alapozva szerénytelenség nélkül mondhatjuk, hogy a FAO 300 éréscsoport második felében a DKC4795 a legértékesebb hibrid a mai magyar portfolióban.

 
 

Szabó Szilárd, fejlesztésvezetõ, MONSANTO