MENÜ

Tõgybimbó állapotát értékelõ rendszer - II. rész

Oldalszám:
Pásztor Szilvia 2014.02.03.

Az elõzõ számban megjelent cikkünkben arról számoltunk be, hogy szerencsés kategorizálni a tõgybimbók alakját, és állapotát. Így idõben fény derülhet a jövõben felmerülendõ problémákra.

 

 

A jelen publikációban a rendellenességek, és a betegségek kialakulását boncolgatjuk, táblázatok segítségével. Melyek nem azt foglalják magukba, hogy a tõgybimbó elváltozását, mely kórokozó okozza. A helyzet az, hogy sok esetben az elváltozások számos tényezõ miatt lehetségesek.Az 1. táblázat megmutatja a lehetséges klinikai tüneteket és a helyüket, megjelenésüket a tõgyön. A 2. táblázat leírja a különbözõ tényezõket, amelyek befolyásolhatják a tõgy funkcióját és választ kaphatunk, hogyan ismerhetjük fel ezeket.
 

 

 

 

 

 


Nagyításhoz katt a képre

 

 

 

 


 

 

 

Elsõ tejsugarak után, de fejés elõtt: a tapasztalat azt mutatja, hogy a tõgybimbó értékelések a fejés elõtti elsõ tejsugaraknál, tehát még a fejés elõtt megmutatja a krónikus betegségek miatti legfõbb elváltozásokat.

 

Fejés utáni értékeléskor – a fejõkehely levételekor – átmenetileg megjelenhetnek rövid távú elváltozások a gépi fejés miatt. Mivel a tõgybimbó hosszadalmas kiképzésnek van kitéve, a stimuláció, a fejések miatt, érdemes feljegyezni, hogy mikor volt utoljára fejve. A négy bimbót külön kell értékelni. A bimbó hossza és alakja befolyásolja a hiperkeratózis elõfordulását. A hegyes végû tõgybimbónál gyakrabban kialakul hiperkeratózis, mint kerek végû bimbónál. A sima végû tõgybimbónál alakul ki legkevésbé. A kutatások azt jelzik, hogy a hosszú tõgybimbónál több a hiperkeratózisos, mint a rövid tõgybimbónál, illetve az elülsõ tõgybimbóknál is kevésbé alakul ki, mint a hátsóknál.Az amerikai és a holland eredmények azt mutatják, hogy a magasabb tejhozamú teheneknek jelentõsen rosszabb a tõgybimbó kondíciójuk, mint az alacsonyabb tejhozamú társaikénak.Változások a tõgybimbó bõrén, gyakorta kapcsolódhatnak a hideg idõjáráshoz, a csípõs szélhez, a nem megfelelõ takarmányhoz, vagy akár egy helytelen szerhasználathoz. A tõgybimbó pontozásánál fel kell állítani a diagnózist, nagy körültekintéssel. Minden olyan tényezõ, amely befolyásolhatja a bimbót, számításba kell venni.Legalább 20 tehenet, vagy a csoport 20%-át meg kell vizsgálni,

amikor értékeljük a tõgybimbót.

Az idõjárás szélsõséges változása a legfõbb oka a tõgybimbó állapotának romlásában. A hiperkeratózis önmagában nem utal arra, hogy a fejés eszközei meghibásodtak, vagy akár kapcsolatba hozható lenne a nagyfokú fertõzési aránnyal. Mindenesetre a fejõgép optimális beállítása elengedhetetlen a professzionális fejésnél. Ha igyekszünk mindezekre odafigyelni, lecsökkenthetjük a hiperkeratózisos egyedek számát.Eredeti cikk címe: „Here’s a system for evaluating teat condition”

Szerzõ: Jenks S. Britt, D.V.M., and Ralph Farnsworth, D.V.M.

Forrás: internet

Fordította: Pásztor Szilvia