MENÜ

Dél-Dunántúl a hazai szójatermesztés bölcsõje

Oldalszám: 17
2014.02.03.

A Szabadszentkirályi Mezõgazdasági Zrt. és az újmohácsi Margittasziget 92 Kft. adott otthont szeptemberben a már hagyományosnak számító Sumi Agro által rendezett szójabemutatónak. Az elõbbi gazdaság mintegy 300 hektáron, az utóbbi 1000 hektáron termel szója vetõmagot, ahogy a termelési eredményeik is mutatják, igen magas színvonalon.

 

 

A bemutatókat megtekintve Dr. Bárány Sándorral, az Agroméda Kft. ügyvezetõjével a szója vetõmag elõállítás integrátorával, Eberhardt Györggyel, a Margittasziget Kft. ügyvezetõjével, és Zubek Lajossal, a fajtatulajdonos Sumi Agro képviselõjével folytatott beszélgetés után kijelenthetjük, hogy a sikeres szójatermesztés egyik kulcskérdése a termõhelyi adottságok figyelembe vétele, mely mind a talaj-elõkészítésben, mind a fajtaválasztásban, mind a gyomirtásban, sõt a betakarításban is realizálódik.

 

 


Eberhardt György, Bárány Sándor, Wirth László és Zubek Lajos

a margittaszigeti bemutatón folytattak eszmecserét

 

 Minden év hoz új tapasztalatokat, a szakemberek megemlítettek néhányat a 2011. évi szójatermesztésre vonatkozóan:Fajtáiknál általában nem érvényes az, hogy kereken 100 kg/hektár vetõmagnormát használnak. A rövid tenyészidejû fajtáknál pl. Mentor, Splendor kell a 450 000 termõtõ/hektár, a Sponsorból 400 000 termõtõ/hektár, az Isidor és Astafor fajtákból már inkább a 350 000 termõtõ/hektár a kívánatos. Sûrûbb vetés esetén a szója nem hoz oldalhajtásokat, és legkésõbbi fajtánk, az Astafor magasabb tõszámnál megdõlésre is hajlamos. Meg kell nézni a vetõmag bizonyítványon az ezerszemtömeget és ez alapján kell a vetõmagnormát számolni.Az idei év tapasztalata alapján mindenképpen javasolják az alapgyomirtás elvégzését. Vontatott, elhúzódó szójakelésnél a gyomok könnyen „elszabadulnak” és a felülkezelõ készítményekkel már nem irthatók megfelelõ hatékonysággal. Különösen igaz ez a szójatermesztés elsõ számú ellenségére, a parlagfûre, de a fehér libatopra is. Kétségtelen, hogy az aránylag magas dózisban használt gyomirtó szerek enyhén fitotoxikusak a szójára is. Még mindig kisebb ez a fajta kár, mint a felgyomosodott (netán „parlagfûkommandós”) szója. Elgyomosodott szójából még senki nem takarított be 3 tonna/hektár feletti termést. Nálunk bevált a PLEDGE 50 WP 120 gramm/hektár (!) és a PROPONIT 720 EC 3 liter/hektár kombináció.Margittaszigeten a gyomirtást a szója kultivátorozással együtt alkalmazzák. Hangsúlyozottabb a szója posztemergens gyomirtási technológiája. A kezeléseknél elsõsorban a gyomok fejlettsége dönti el a beavatkozás idõpontját (2-4 leveles állapot).A tápanyag-utánpótlásban is figyelemre méltó a margittaszigeti gyakorlat. A makroelemeket tápanyagvizsgálat alapján juttatják ki. A szója alá a nitrogén mûtrágyázás teljes mellõzése már évtizedes gyakorlat. (Már minden területen többször megfordult a szója, így a talajok rhizoriummal telítettek.)A szójafajták a tenyészidejükbõl adódóan különféle idõben virágoznak. Ha a virágzás idején az idõjárási körülmények kedvezõtlenek (pl. szélsõségesen száraz és meleg) a hüvelykötõdés hiányos lehet, az emeletek ablakosak maradnak, ez pedig terméskieséshez vezet. Az olyan gazdaságokban, ahol nagyobb területen termelnek szóját, mindenképpen célszerûbb két-három fajtát vetni a fentiek elkerülésére. Nem kell félni a korai szójafajtáink termesztésétõl, ezek termõképessége is kiváló valamint korai betakarításukkal elsõként megjelenve a szójapiacon jó árat lehet elérni. Több fajta vetésének további elõnye – ha nem gyomos a szója és szárazabb az õsz – nem szükséges a deszikkálás, folyamatosan végezhetõ a betakarítás.

 
A két helyszín meteorológiai és technológiai adatai

 

 

Zubek Lajos hangsúlyozta, hogy valamennyi szójafajtájuk garantáltan GMO-mentes. Mire vetõmagjuk a termelõhöz kerül, addigra négyszeres szûrõn megy át. GMO-mentességi igazolással érkezik a szülõvonal, melyet még a vetés elõtt hazai akkreditált laboratóriumban is ellenõrzünk. Ezután az elsõ fok elõállítása valamint a másodfok elõállítása is az MgSzH szakembereinek ellenõrzése mellett, megbízható hazai vetõmag-elõállító partnereinknél, ismét akkreditált laboratórium bevonásával történik.

 


 

Dr. Bárány Sándor

Agroméda Kft.Eberhardt György

Margittasziget 92’ Kft.Zubek Lajos

Sumi Agro Hungary Kft.