MENÜ

Bólyban az igazság...

Oldalszám:
2014.02.03.

A Bóly Zrt. Kislippói Gazdasága szolgált helyszínéül szeptember elején annak a szakmai programnak, ahol nem csak a szántóföldtõl a késztermékig való lánc kézben tartásáról, de a talajkímélõ mûvelésrõl is képet kaphattak az érdeklõdõk.

 

 

Köszöntõ beszédében Dr. Solti László példaként beszélt a házigazda Bóly Zrt.-rõl. Véleménye szerint a mai magyar mezõgazdaság problémái megoldhatók lennének, ha több hasonló nagygazdaság jönne létre, amely integrálni tudja a kisüzemeket. A minõségi élelmiszertermelés ugyanis csak ilyen alapokon képzelhetõ el.Mezõgazdaságunknak súlyos szerkezeti problémái vannak, mert eltolódott a növénytermesztés és az állattenyésztés aránya – a növénytermesztés javára. Azok az országok pedig, amelyek nyersanyagokat exportálnak és készterméket importálnak, gazdaságilag gyarmatnak tekinthetõk. Mi exportáljuk a búzát, a kukoricát, az élõ és vágott állatot – majd megvesszük a készterméket külföldrõl. Ha ezen nem változtatunk, akkor a magyar mezõgazdaság, de a nemzetgazdaság is ugyanazt a vergõdést fogja mutatni, mint amit ma látunk.

 


 

 A Bonafarm csoport viszont a jó példa arra, hogy a szántóföldtõl egészen a késztermékig miként lehet kézben tartani mindent – a nyersanyagtermelést, annak a feletetését az állattal, az állat levágását, feldolgozását, csomagolását és késztermékként való eladását. Ha minden egy kézben van, akkor nincs kiszolgáltatva a lánc egyetlen szereplõnek sem.Ádám János, a Bóly Zrt. vezérigazgatója beszélt arról, hogy egy cég megítélésében és piaci helyének pozicionálásában milyen rendkívüli fontossággal bír a megfelelõ tájékoztatás. A jó teljesítmény érdekében azonban adottságok is kellenek a lehetõségekhez, és valódi tulajdonosi szemlélet, elkötelezettség a magyar agrár- és élelmiszervilág iránt – ahogy azt az eddigi beruházásaik is igazolják.Jövõbeni terveik is ígéretesek, amelyek közül az öntözött felületek számának emelését emeljük ki, illetve a vetõmag elõállítást mint hozzáadott értéket, és azt a most futó, legnagyobb beruházásukat, amelynek eredményeképpen Európa egyik legnagyobb állattartó, tejtermelõ telepét tudhatják magukénak.Macháty Béla vezérigazgató helyettes szerint a „talajmûvelésrõl másképpen” a talajjal foglalkozók változását takarja. A talajmûveléshez ugyanis „mindenki ért” – márpedig azt is tanulni kell. Figyelve a világ történéseit adaptálni kell mindazt, ami megfelelõ lehet. S amit a Bóly Zrt. másképp csinál, az egy fejlõdés eredménye.Birkás Márta professzor asszony a 90-es évek eleje óta jár Bólyba, ahol minden korban kihívás volt a talajok mûvelése. A talajmûvelés tudósaként 2000-ben már kritikusan szólt a talajok állapotáról, és 2002-ben elõtérbe is került a talajjavítás tervezett szükségessége és módszere. Öt év múlva pedig már a bólyiak igényelték az innovációs feladatokat a szakemberektõl, amelyek lehetõvé teszik a reális költségfelhasználást, emellett tanítanak, tapasztalatot bõvítenek és jó marketinget is biztosítanak. A kezdeményezés jó táptalajra talált, amelyet az is bizonyít, hogy még a nagyon nehéz 2010-es évben is jól valósultak meg a terveik, és idén is jó terméseket értek el. Fontosnak tartják, hogy a saját talajukat figyeljék, és a talajkímélõ mûvelést alkalmazzák.K.J.

További információ Képgaléria  Ahol meghallgathatja…