MENÜ

Tõgybimbó állapotát értékelõ rendszer - I. rész

Oldalszám: 50
Pásztor Szilvia 2014.02.03.

Bár a tõgykondíció önmagában csekély hatással van a szomatikus sejtszámra és a klinikai masztitisz kialakulására, azonban a bõr repedezettsége vagy fekélyessége komolyan befolyásolja azt. A tõgy bõre – mint egy védõpajzs – védi a szervezetet a fertõzésektõl. A bõr sérülésével megnyílik az út a kórokozók felé, így bejutnak a mélyebb szövetekbe, mely eredményeképpen nekrózis, fibrózis, hegesedés, akár vedlés alakulhat ki. Ezen körülmények befolyásolják a tõgy formáját, csökkentik a tejelõképességet és növelik a selejtezés lehetõségét. A tõgybimbó végének hiperkeratózisa tulajdonképpen a bõr megvastagodása, elszarusodása, mellyel a tejcsatorna teljesen nyitottá válik, így megszûnik a kórokozók elleni védelem. Jellemzõ lehet a tõgybimbó végén keletkezõ durva gyûrû, a tõgybimbó végének kitüremkedése, eróziója, kérgessége, bõrkeményedés képzõdése, elszarusodása, durvasága. Ilyen abnormális esetben nem képesek a sejtek regenerálódni, hanem az elhalt sejtek tapadnak egymásra kéntartalmú fehérjékkel.

 

Általában a hiperkeratózis sokkal komolyabb problémák forrása, mint gondolnánk. Jelentõsen lecsökken a tejleadás, nyitottá válik a tõgy és a nagy tejtermelésû egyedek között nagyobb lesz a selejtezési arány. A kérges, kitüremkedett bimbó melegágya lehet a tõgygyulladás okozta kórokozóknak, s amíg ez a helyzet fennáll, újabb és újabb fertõzésnek van kitéve az állat.Az állatorvosoknak, tejtermelõknek, és az állattenyésztésben dolgozó szakembereknek szükségük van egy egyszerû, szabványosított, értékelõ módszerre, melyet mind a tejelõ, mind a szárazon álló teheneknél alkalmazhatnak. Az emberek használnak különbözõ értékelõ rendszereket a megfigyelt különbözõ tõgyállapotokra. Egy ilyen értékelõ rendszert próbálunk meg szemléltetni, mely magába foglalja a tõgybimbók formáit (lásd 1. ábra) és a tõgybimbó bõrének elváltozásainak lényeges elemeit.

 


1.ábra

 

 A tõgybimbót lehet értékelni fejés elõtt és fejés után, vagy mind a kettõ esetben. Természetesen az lenne a legoptimálisabb, ha mindkét állapotban megoldott lenne a vizsgálat. A rendszer értékeli a bimbó végének formáját, a bimbó hosszát, alakját és a bimbó bõrének állapotát. A bimbó végének állapotát 1-tõl 4-es skálán pontozza, attól függõen, hogy mennyire repedezett, mennyire érdes, fennáll-e hiperkeratózis vagy sugaras berepedezés. Az 5. kategória a bimbó végének teljes károsodását mutatja, ekkor a vérkeringés elégtelenné válik, pangás alakul ki. (Lásd a 2. ábrát.)

 


2.ábra

 

 A betûk és a számok használata különbözõ kategóriák révén lehetõvé teszi egy tehén gyors, egységes értékelését a világ bármely pontján. (Lásd a táblázatot.)

 

 


 A következõ számban bemutatjuk a tõgybimbó bõrén elõforduló elváltozásokat, ezek tüneteit, illetve a kiváltó okait.

Eredeti cikk címe: „Here’s a system for evaluating teat condition”

Szerzõ: Jenks S. Britt, D.V.M., and Ralph Farnsworth, D.V.M.

Forrás: internet

Fordította: Pásztor Szilvia