MENÜ

Az új Cirrus vontatott mulcsvetõgép

Oldalszám:
2014.02.04.

 

A mulcsvetõgép két sorban elhelyezett tárcsás boronával rendelkezik. Az egyes Ø 460 mm csipkés tárcsalapok gumibakkal csatlakoznak a gerendelyre. A tárcsák csapágyai nem igényelnek karbantartást a kiváló kúpos fészkes tömítésnek és az olajfürdõnek köszönhetõen. A rövid tárcsás borona mélységét kényelmesen lehet a traktorfülkébõl akár menet közben szabályozni egy kettõs mûködésû munkahengerrel. Az Amazone-filozófiához hûen – ami soronkénti elõtömörítést jelent – a 400/50-15.5 (átmérõ 800 mm) méretû, sávosan tömörítõ kerekek végzik el a lazított talaj visszatömörítését. Minden tömörítõ keréken négy vulkanizált gyûrû helyezkedik el a 12,5, vagy 16 cm-es vetõsortávolságnak megfelelõen. Az új RoTeC+ -control bóracél csoroszlyák a 10%-kal növelt csoroszlyanyomással rendelkeznek. Mostantól a Cirrus valamennyi csoroszlyája az új Control 25 jelzésû mélységszabályzó tárcsával van felszerelve. Ezek a mélységszabályzó tárcsák – közvetlenül a vetõmag-elhelyezés pontjában – a vetõcsoroszlyák oldalán találhatók, pontosan vezetik a csoroszlyákat a vetési mélységben és egyidejûleg tisztítják is azokat.

 

A magtakaró pálcasor a magárkot laza talajjal fedi be, majd a megmûvelt területet elegyengeti. A rugalmas és 15 mm vastag, párban rugózott köracélok kifogástalan munkát végeznek. A magtakaró pálcasor helyett lehetõség van tömörítõ keréksor felszerelésére is. A vetõmagtartály nagyobb része a tárcsás borona elõtt található – ezzel súlyt visz át a traktor hátsó kerekeire, ami növeli a vonóerõt. Az alumínium létrával, az elülsõ nagy emelvényen keresztül, valamint a lépcsõkön a tartály könnyen elérhetõ. A vetõmag adagolását radaros sebességjeladó tesz pontossá, amely a magtartály alatt helyezkedik el. A Cirrus-hoz szériában három cserélhetõ adagolóhenger áll rendelkezésre: egy aprómag-henger 15 kg/ha kijuttatandó mennyiségig, valamint kettõ normál vetõhenger 15–140 kg/ha ill. 140–400 kg/ha mennyiségekhez. A traktortól messze esõ csuklópontnak köszönhetõen a felkapcsolt Cirrus – tekintélyes szerkezeti hossza ellenére – egészen fordulékony.

 

A munkagép kezeléséhez és ellenõrzéséhez az Amazone a Cirrus számára az Amatron+ fedélzeti számítógépet szállítja, melyet további Amazone munkagépekhez is lehet használni. A monitor áttekinthetõ és egyértelmû. Valamennyi hiba és betáplálási „felszólítás” érthetõ szövegezéssel jelenik meg magyarul. A leforgatás során a monitor emlékeztet bennünket, hogy a cellás kereket fel kell tölteni és egy üres felfogó tálcát kell tenni a nyílás alá. A mûvelõút számára maximum 3 sort lehet oldalanként lezárni, a vetési mennyiséget számítás útján, egy tetszõleges értékkel lehet csökkenteni. A terminálon lehet a nyomjelzõ-váltást is beállítani: vagy mindig mindkettõ nyomjelzõ lent van, vagy csak egy (mindig ugyanaz vagy automatikusan váltakoznak) vagy egyik sem.

 

Ha a számítógépet kikapcsoljuk, akkor a nyomjelzõk sem mozognak, annak ellenére, hogy hidraulikusan össze vannak kapcsolva a kiemeléssel. Nagyon jó megoldás a sáros foltok esetén alkalmazható funkció (a munkagépet kissé meg lehet emelni anélkül, hogy a nyomjelzõket be kellene zárni vagy a mûvelõút tovább lépne) és az akadály-funkció (pl. egy póznánál a nyomjelzõt rövid úton be lehet zárni anélkül, hogy a munkagépet meg kellene emelni). Mindegy, hogy könnyû vagy nehéz talaj, száraz vagy nedves körülmények – a Cirrus a vetõmagot nagyon pontosan és egyenletesen teszi le, ennek köszönhetõen egyenletes kelést fogunk tapasztalni. Várva várt újdonság, hogy az Amazone opciós felszereltségként már feltöltõ csigát is kínál.