MENÜ

SIMBA SL - A CSÖKKENTETT MENETSZÁMÚ TALAJMÛVELÉS GÉPE

Oldalszám: 38-39
2014.02.04.

A Simba gépekrõl hazánkban többnyire „a Solo” jut elõször eszünkbe. A Simba Solo legnépszerûbb tárcsás kultivátorok egyike. Minden jelentõs itthoni gazdaság kipróbálta, és többnyire ma is használja, ill. Nyugat-Európában is jelentõs piaci részesedéssel bír. A Solo 700 mm tárcsalapjai, és kapái képes 30 cm mélyen négy munkamûveletet egy menetben elvégezni. A 3,3 m széles gép vontatásához közel 300 Le szükséges. A Solo-t alkalmazó gazdák azt tapasztalták, hogy nem szükséges a területeiket minden évben 30-35 cm mélyen kultivátorozni. Így megfogalmazódott az igény egy olyan gép iránt, mely képes sekélyebben elvégezni egy menetben a négy munkamûveletet, ezzel nagyobb munkaszélesség válik elérhetõvé.

 

A Simba reagálva a piaci igényekre a Solo és X-Press szériájának jól bevált részegységeit kombinálva, valamint ezeket néhány újszerû elgondolással kiegészítve – beleértve az alkatrész minõséget, a dizájnt és a felépítést – megalkotta a Simba SL családot. Az SL a legalaposabban megtervezett és tesztelt kultivátor, amit a brit talajmûvelõ gépgyártó valaha is a piacra bocsátott.

 

Elsõ tárcsasor

A gép elsõ mûvelõ eszköze az egy (vagy két) sor fogazott tárcsasor, mely aprítja, és keveri a szármaradványt a talajjal. Ezek a tárcsák bóracélból készülnek, és 500 mm átmérõjûek (a 700-as modell esetében 600 mm-esek). Minden tárcsa egység külön Pro-Aktív rugókra van felszerelve, ezzel minden egyes tárcsalap egyedi kõvédelemmel szerelt, valamint ez a megoldás biztosítja a tárcsák legjobb talajkövetését. A tárcsasorok munkaszöge orsóval állítható. Lehetõségünk nyílik a talajmûvelési eljárás változtatására felhasználástól, tarlótól, munkamûvelettõl függõen.

 


Az SL 400-as modell

Kapasor– késsor

Az SL szériában az elsõ tárcsasor után két sor kés van a vázra szerelve, Terragrip rugós biztosítással. A kések száma 10-16 db (munkaszélességtõl függõen), melyek maximum 25 cm mélyen képesek lazítani, a kapák mûvelési mélységét könnyen állíthatjuk. A több éves teszten átesõ ST (Shallow Tines) „lándzsás” kést kínáljuk alapfelszereltségben. Opcionálisan rendelhetõ az LD (Low Disturbance) kés, mely szárnyaival kis talajmozgatást végez. Ez az újítás jelentõsen megváltoztatta a talajmûvelést a gyökérzónában, anélkül, hogy forgatná a felszíni talajréteget.

Második tárcsasorAz elsõ tárcsasorral megegyezõ mûvelõ elem, mely aprítja, és keveri a felszínen található szármaradványt a DD henger elõtt. A második tárcsasor mûvelési szöge szintén állítható, és ez az a különlegesség, mely igazán a gazdaság legsokoldalúbb talajmûvelõ gépévé teszi a Simba SL-t. A tárcsák a munkafeltételek függvényében 10-25 fok közötti szögben gyorsan és könnyen állíthatóak egy csavarorsó segítségével. A nagyobb szögbe állított tárcsa nehéz körülmények között ajánlott, ahol a fõ elvárás a talajba való hatékony behatolás, és talajkeverés. A kisebb szögbe állított tárcsa használható könnyebb mûvelési körülmények között, agyagos talajban, vagy rossz minõségû magágy esetében az anyagáramlás megkönnyítésére. Lehetõségünk nyílik az elsõ és második tárcsasornak különbözõ szöget, és különbözõ mûvelési mélységet adni, ezzel végtelen számú beállítási lehetõség nyílik meg elõttünk. Akár 1 fok állítás a tárcsaszögön is jelentõs változást eredményezhet az elvégzett munka minõségén. Mivel a két tárcsasor különbözõ mélységben haladhat, csökkenthetjük a tárcsa talpréteg kialakulását.

 


Könnyen állítható a tárcsa szöge

Hátsó DD henger–lezárás

A Simba DD hengerei minden SL gép kulcseleme. A króm bóracélból készült henger anyaga megegyezik a tárcsalap anyagával. Mivel a DD hengerek sokkal passzívabban dolgoznak, mint a hagyományos tárcsalapok ezért élettartalmuk hosszabb. A 600 mm-es gyûrûk nem csak megmunkálják a talajt a megfelelõ mélységben, hanem egy finomított, egyenletesen tömörített termõréteget hagynak maguk után, törik a rögöket, csökkentve a talaj párolgási felületét. A hengertagok vállánál tömörítik a felsõ réteget, viszont a középsõ profil az alsóbb talajrétegig csapadék elszivárogtató csatornát nyit, így segítve az esõ eróziómentes, egyenletes talajba szivárgását.

 

Fõbb mûszaki paraméterek:

Tárcsaátmérõ: 510 mm (600 mm az SL 700 esetén)

Tárcsaosztás: 125 mm

Kések munkamélysége: 150-250 mm

ST késtípus – Simba rugófeszítéses kések

DD könnyû hátsó henger – 600 mm átmérõ (700 mm az SL 700 esetén)

Szállítási szélesség 2,7 m (3 m az SL 700 esetén)

 

 


Simba új kapabiztosítása

 


Az SL tárcsasor munkametódusa

 

 

OSR aprómagvetõ egység

A vetési költségek csökkentéséhez hozzájárul az erre a célra kialakított vázra szerelhetõ aprómagvetõ berendezés (OSR), valamint a növények által igényelt porhanyós, egyenletes felületû magágyat készítõ tárcsák is. A nagyobb munkamélységben haladó altalajlazító kapák kiváló munkát végeznek, ami elõsegíti a fõgyökérzet gyors és egyenletes fejlõdését. Érdemes itt megemlíteni a repce gyökerezési tulajdonságait, a megfelelõ gyökérzet termésmennyiségére gyakorolt hatását. A repce gyökeresedési idõszakában a fõgyökér egyenesen tör lefelé a talajban. A fõgyökér viszonylag gyenge, amennyiben a talajban nehezen tud lehatolni, elágazik. Ekkor nem éri el az alsóbb talajrétegben levõ vizet és tápanyagokat. Hogyan tudjuk ezt kiküszöbölni akkor, amikor egy tömörödött réteg található a talajunkban (pl. eke – vagy tárcsatalpréteg)? Úgy hogy a középmély lazítással egy menetben pontosan a lazító kapa által áttört sáv fölé vetjük a magokat! Ez csak a Simba SL kultivátorral érhetõ el.

Hazai tapasztalatok

A Simba SL kultivátora Nyugat Európában gyorsan hírnevet szerzett, mint a kiváló, „egy menetben” használható kultivátor, köszönhetõen azon jellemzõjének, hogy képes folyamatosan porhanyós és sima magágyat készíteni, ugyanakkor mélyen lazítja a talajt egy menetben. Bár az SL családot az egy menetben történõ talajmûvelésre tervezték, alkalmas szántás elmunkálásra minden talajtípusnál, bármilyen tarlón is szeretnénk használni.

Hazánkban nagyon fontos a kukoricatarlón végzett munka. A Simba SL tökéletes munkát képes végezni kukoricatarlóban is. Az elsõ tárcsasornak kis szöget adva aprítja a szármaradványt. A két késsor 25 cm mélyen meglazítja a talajt. A második tárcsasornak nagyobb szöget adva tökéletes keverõhatást érünk el, így az aprított szárat összekeveri a fellazított talajjal. A DD henger elvégzi a kívánt tömörítést.

Az SL felhasználók Magyarországon is beszámoltak arról, hogy ezzel a géppel egy menetben lehet magágyat készíteni. Az SL-lel lehetõségük volt a magágy elõkészítést gyorsabban végrehajtani 2010 õszén is, méghozzá olyan talajviszonyok között, amelyre számos más gyártmányú géppel nem lehetett rámenni, mivel az állítható tárcsaszögû gép képes alkalmazkodni a talaj állapotához, a szármaradványok mennyiségéhez és az idõjárás feltételeihez.

A már gyakorlati tapasztalatokat szerzett felhasználók megjegyezték, hogy a gép mélyebben dolgozó kapái anélkül végzik el a lazítást, hogy a talaj alsóbb rétegeit felkevernék, viszont a letömõdött réteget áttörik, segítve az alsóbb és felsõbb talajrétegek közötti tápanyag- és talajnedvesség mozgást.

A tavalyi év õszi és téli idõjárása meglehetõsen csapadékos volt, azokban a talajokban, ahol nem történt meg a talprétegek átlazítása, áttörése, a letömõdött rétegek felett pangó talajvíz réteg alakult ki, ami a gyökér zónában károsan hatott a gyökerekre – ezáltal a növények fejlõdésére. Ekkor a gyökérzet nem megfelelõ kialakulása után a növényben rejlõ potenciál nem tudott tavasszal kibontakozni, a kultúrnövények nem tudtak megfelelõen bokrosodni.

Somogy megye egyes részein 2011 ismét új kihívások elé állította a gazdálkodókat, áprilistól július közepéig gyakorlatilag nem esett esõ. Az aratás és a tarló kezelés után kb. 180 mm csapadék esett augusztus végéig. Ezek után az SL-lel mûvelt területek felsõ 2 cm-e volt száraz, az alatt egy mélyen egyenletesen nedves talajszelvényt találunk. Ugyanebben a gazdaságban a nehéz tárcsa és grubber használata után 10-15 cm-es poros, teljesen száraz felsõ talajréteget találunk.

További információ: http://www.valkon.hu

KS-Valkon Kft.