MENÜ

Ígéretes az új gyomirtószer-kombináció

Oldalszám:
2014.02.04.

A szákszendi Hartmann Farm példás gazdálkodásával tavaly a „Komárom-Esztergom megye agrárvállalkozása” címet is elnyerte. Az 500 hektárnyi szántójukon évrõl évre meghatározó növény a kukorica, mellette búzát, napraforgót és repcét termesztenek. A szántóföldeken igyekeznek a maximális hozamokat elérni, ezért ebben a gazdaságban minden részletre odafigyelnek a jövedelmezõség érdekében. A gyomirtásra különösen nagy gondot fordítanak, mert jól tudják, hogy az elgyomosodott területeken, például a kukoricában akár 20-25 százalékkal is csökkenhet a termés.

 

 

A Hartmann Farm igazi családi vállalkozás. A családfõ, Hartmann Imre mellett a fia, a lánya és a veje is kiveszi részét a munkából.

– Nálunk a kukoricára épül a gazdaság – mondja a családfõ. – A termõterület minden évben 300 hektár körül alakul. A többi szántón általában õszi búzát, napraforgót és repcét termesztünk. Ma már az értékesítésben sem vagyunk kiszolgáltatottak, a biztonságot a saját szárítónk és a 3000 tonna termény befogadására alkalmas tároló jelenti. Egyébként a kukoricatermesztésnek hagyománya van ezen a vidéken, nem véletlenül erre alapozunk. A termésátlagokról csak annyit, hogy tíz évbõl 7-ben 10 tonnánál magasabbak a hektáronkénti átlaghozamaink.

 


Hartmann Imre

 

 Az elhangzottak sejtetik, hogy itt mindent megkap a kukorica.A jó vetõmagválasztás mellett elsõsorban a tápanyag-utánpótlásnak és a gyomirtásnak köszönhetõk az említett eredmények – folytatja Hartmann Imre. – Mi például a búzaszalmát is a tarlón hagyjuk, amire baktériumtrágyát juttatunk ki és csak azt követõen jöhet a tárcsa. Természetesen a tavaszi fejtrágyázás sem maradhat el. Arra ugyancsak odafigyelünk, hogy háromévente minden táblánkon elvégezzük az altalajlazítást.A gyomirtás fontosságát nem véletlenül emelte ki a tapasztalt gazda. Mint mondja, még mindig olcsóbb egy jól idõzített kezelés, mint a gyomok által felvett tápanyag és víz pótlása, de ha csak a többlettermés árbevételéit számoljuk, abból is bõségesen megtérül. A gyakorlat bebizonyította, hogy ha a gyomok valamilyen okból eluralkodnak, akkor akár 20-25 százalékkal is kevesebb lesz a termés. Ezért pedig már érdemes gyommentesen tartani a táblákat.– Mi gyakorlatilag a tarlókezeléssel kezdjük a gyomirtást. Tavasszal két alkalommal kultivátorozzuk és töltögetjük a kukoricát. Elõször amikor 3-4 leveles, majd amikor eléri a 40-45 centiméteres magasságot. Így az elsõ, frissen kelõ gyomokat is kiírtjuk. Erre nagy szükség van, mert ez az idõszak különösen kritikus a kukorica életében, mert például már 7 leveles állapotában kialakulnak a csõkezdeményei. Ráadásul a gyomok a legtöbb kárt a keléstõl a kukorica 50 centiméteres állománymagasságának eléréséig okozzák, például több lesz a meddõ tövek száma, s a kukoricaszemek tömege, illetve a morzsolási százalék is jelentõsen csökkenhet. Így azután a kukorica komplex növényvédelmében elengedhetetlen a gyommentesség biztosítása, tehát nem mindegy, hogy a fejlõdésének ebben a korai szakaszában milyen körülményeket teremtünk neki.A gazdaság földjein található legfontosabb gyomokról, a szükséges beavatkozásokról még többet megtudtam, amikor a földekrõl haza érkezett Takács András, aki nem csak võként, hanem Mosonmagyaróváron végzett ifjú szakemberként is oszlopos tagja a gazdaságnak.

 


Takács András

 

 – Mivel maga a kukorica nagy térközû kapásnövény, ezért gyorsan és erõteljesen gyomosodik. Köztudott az is, hogy a különféle gyomnövények eltérõ mértékben károsítanak a kultúrnövény vegetációs idejében. Ezért rendszeresen ellenõrizzük a gyomflóra összetételének változásait, s ehhez, valamint a gyomok fejlettségéhez igazítjuk a gyomirtó kezelés idejét, valamint az alkalmazott készítményt – magyarázza a fiatalember. – Az idõjárási körülményekhez alkalmazkodva általában a posztemergens technológiát részesítjük elõnyben. Ezzel ugyanis a már kikelt gyomok ismeretében célzott kezelések végezhetõk, pontosabban megválasztható a leghatékonyabb hatóanyag, illetve szerkombináció. Nálunk a leggyakrabban elõforduló gyomok a vadköles, a kakaslábfû, a fenyércirok, a csattanó maszlag, a libatop, a szõrös disznóparéj. Az acattól a tábláink többségén már sikerült megszabadulnunk az elmúlt évek technológiájának köszönhetõen. Általában egy kezelést végzünk a kukorica 7 leveles koráig. Szükség esetén egy második permetezést is beiktatunk, de erre elvétve kerül sor.Milyen készítményeket használnak?

Mivel a tábláinkon eltérõ a gyomflóra, ezért több készítményt is alkalmazunk, olykor kombináljuk õket. Példaként említhetõ a Monsoon, Akris, Laudis, Ordax, Hurrikán, Titus® Plus Gold. Az utóbbi különösen bevált, mert jól használható a kukorica 7 leveles és a gyomok viszonylag tág fejlettségi állapotáig, s nem utolsó sorban az ár-érték aránya is kedvezõ. Ez a DuPont szer a magról kelõ egyszikûek esetében 1-3 leveles, a magról kelõ egyéves kétszikûek esetében 2-4 leveles fenológiai állapotban, míg az évelõ egyszikûeknél 20-30 centiméteres magasságig, a mezei acatnál a tõlevélrózsás fejlettség állapotában a leghatékonyabb. Ahol túlfejlettek a gyomok, vagy olyan nehezen irthatók találhatók, mint például a csattanó maszlag, ott a Titus® Plus Gold normál dózisát – Titus® Plus DF 383 g/ha + Successor® T 1 l/ha + Trend® 0,1% – hektáronként 1 liter Sucessor® T-vel egészítjük ki. Ezzel növeljük a tartamhatást és bemosódás után akár 2 hónapig is hatékony a kezelés. Ezzel a kombinációval az egyik legszélesebb gyomirtási spektrumú keveréket kapjuk, ami az egyszikû és a magról kelõ kétszikû gyomfajok mellett az évelõ kétszikûek ellen is tökéletes.Idén egy bemutató területen a DuPont új kombinációját is kipróbálták. Milyen eredménnyel?Látványos a kezelt terület, az egy- és kétszikû magról kelõ és évelõ gyomok ellen egyaránt hatékony volt. Gyakorlatilag gyommentesek a kukoricasorok, miközben a kontroll parcellák tele vannak különféle gyomokkal. Ebben a kombinációban lényegében a Principal® 50 DF-ben található nikoszulfuron és rimszulfuron hatóanyagok mellett a dikamba is megtalálható. Ebbõl a kombinációból a hektáronkénti dózis 90 gramm, amit 1 liter Successor® T-vel és 0,2 liter Trend®-del egészítettünk ki. Mindezt hektáronként 250 liter vízzel juttattuk ki, amikor a kukorica 4 leveles állapotban volt. A kombinációról csak jót mondhatok: a dikambával még a szulák elleni hatékonyságot is stabillá tették, a Successor® T pedig a tartamhatást növelte. Ismerve az említett hatóanyagokat tartalmazó készítmények hatékonyságát, ez az új kombináció ígéretes, komplett megoldás lehet a kukoricában – mondta befejezésül a fiatal szakember.A. Gy.