MENÜ

Gombatoxin-logika

Oldalszám:
2014.02.03.

Rengeteg cég forgalmazza a piacon az általa hiper-szuper terméknek kikiáltott gombatoxin ellenes készítményét. Sok forgalmazó egymás fölé licitál abban, hogy milyen arányban tudja a terméke hatástalanítani a különbözõ toxinokat. Sajnos sok ilyen termék mögött nem áll semmilyen kutató-fejlesztõ munka, vagy ha áll is, az már 5-10 évvel elmarad a legújabb kutatásoktól. A BIOMIN kifejlesztette a piacon egyedülálló, 3 toxin-hatástalanítási stratégiát ötvözõ termékét, a Mycofix® Plus 3.E-t. A cég kutatásai alapján egy logikai elemzéssel most szeretnénk néhány félreértést eloszlatni a toxinokkal és azok hatástalanításával kapcsolatban.

 

 


 

Telepi logika: ha a gabonám szép és nem látszik rajta a penészgomba, akkor nincs rajta toxin sem.Biomin logika: a legszebb gabona is toxinszennyezett lehet, függetlenül attól, hogy penészes-e vagy sem.Tény: a BIOMIN több ezer toxinvizsgálatot végez évente olyan gabonákból is, amelyek nem mutatják a penész jeleit, de közel 90% százalékban mindig ki lehet mutatni egy vagy több toxint.

 

 Telepi logika: ha szerves savval kezelem a gabonát, azzal megszüntethetem a toxinokat.Biomin logika: a savazás nagyon jó dolog, mert hatékony a toxintermelõ gombák ellen, de nem hatékony azon toxinok ellen, amelyek már a gabonában vannak.Tény: az állatokra káros gombatoxinok kb. 70%­-a már a szántóföldön megtalálható a gabonában, amikor még nem is savaztuk le.

 

 Telepi logika: az állatok nem mutatják a toxinokra jellemzõ tüneteket, így az állományban nincs toxinterhelés. A labor sem talált magas toxinszintet.Biomin logika: A toxinok nem csak a jellemzõ kórképeket okozzák, hanem már igen kis mennyiségben képesek az immunrendszert károsítani, így a szervezet általános ellenállóképességét gyengíteni, ezáltal egyéb nem specifikus kórképeket idéznek elõ, vagy hajlamosítják a szervezetet egyéb betegségek fellépésére. Esetenként csak a termelési eredmények csökkenésében mutatkozik meg a hatásuk. Két vagy több csekély mennyiségben jelenlévõ toxin egymásra hatásából pedig sokszoros hatások adódnak össze. A labor csak pár toxint vizsgál a takarmányokban elõforduló toxinokból.Tény: több, mint 400 toxin lehet a gabonákban, amelyekbõl ismerünk 4 Aflatoxint, 4 Ochratoxint, 6 Fumonizint, 3 Zearalenont, és 150 Trichotecént, amelyek közül általában csak párat vizsgálunk, tehát a vizsgálati eredmény messze nem ad reális képet. Pedig 2 Fuzárium faj már 10-12 toxin keverékét termelheti meg egy gabonában.

 

 Telepi logika: használok toxinkötõt, azok hatékonyak.Biomin logika: a toxinkötõk alig hatékonyak a Zearalenon ellen és szinte hatástalanok a Trichotecénekkel szemben, pedig ez a két legfontosabb toxincsoport, ami ellen küzdenünk kellene! A toxinok kémiai szerkezete igen változatos, nincs egyetlen olyan stratégia, amelyik minden toxinra hatásos. Csak különbözõ stratégiák ötvözése hozhat 100%-os eredményt.Tények: a Bécsi Egyetem vizsgálatokat végzett arra vonatkozóan, hogy milyen arányban képesek a különbözõ toxinkötõk megkötni az egyes toxinokat. Az agyagásvány alapú termékek ugyan jó toxinkötõ tulajdonsággal rendelkeznek, de sajnos csak a poláros toxinokat kötik meg. Jól köthetõ az Aflatoxin, de csekélyebb mértékben köthetõ az Ochratoxin és a Fumonizin, még kevésbé a Zearalenon és szinte egyáltalán nem köthetõek a Trichotecének. Az Aflatoxint a piacon lévõ agyagásvány alapú toxinkötõk 20-100%-ig képesek kötni. A kötés fõleg pH 3-on erõs, de a vékonybél 6-os pH-ján a kötési kapacitása sokkal kisebb. Az élesztõ alapú termékek kötési kapacitása 30% alatti, tehát még az Aflatoxinnal szemben is csekélyebb hatásúak. A vizsgált toxinkötõk közül csak 12 volt képes kötni valamilyen szinten a Zearalenont, átlagosan 20%-ban, de a legjobb is csak 35%-ban. A Trichotecének köthetõsége maximum 6%-os volt! Fontos az is, hogy a piacon lévõ toxinkötõk többsége nem csak a toxinokat köti meg, hanem a tápanyagokat, vitaminokat, antibiotikumokat is, amelyek így nem lesznek képesek felszívódni. Ez több 10%-nyi veszteséget is jelenthet!

 

 

Telepi logika: akkor a Mycofix® Plus 3.E sem hatékony, az is egy toxinkötõ.Biomin logika: a Mycofix® Plus 3.E nem csak egy toxinkötõ. Egyedül ez a termék tartalmazza azt a 3 stratégiát, amivel minden állattartásban jelentõs toxin kezelhetõ.Tények: a termékben van egy olyan szinergista ásványkeverék, mely megköti a köthetõ poláros toxinok mintegy 100%-át, de specifikusan (vitamin, tápanyag, antibiotikum, stb. kötése 2% alatti!). A termék tartalmaz 2 enzimet, amelyek inaktiválják a Zearalenont és Trichotecéneket. Az észteráz a Zearalenont, az epoxidáz pedig a Trichotecéneket bontja el inaktív formává, így nem kell félnünk a toxinok káros hatásaitól. A 3. védelmi vonalként egy szilimarin tartalmú növényi adalékot tartalmaz, amely védelmet nyújt a hepato-toxikus anyagok káros hatásaival szemben, valamint egy olyan algakivonatot is, amely támogatja a szervezet természetes immunválaszát, így kompenzálja a toxinok immunszupresszív hatását.

 

 

Telepi logika: akkor a Mycofix® Plus 3.E biztos nagyon drága termék.Biomin logika: a BIOMIN inkább egyszer magyarázza meg az árat, mint évekig magyarázkodik a minõség miatt. A termék hatékonyságából adódóan kissebb mennyiségben kell alkalmazni, így abszolút értelemben az egyik leggazdaságosabb termék kezelt tonna takarmányra vonatkozóan.Tények: a Mycofix® Plus 3.E az egyik legjobb termék a költséghatékonyság szempontjából. Kísérleti adatok szerint a termék használatával tejelõ tehenektõl napi 2 liter tejjel többet nyerhetünk, valamint a hízósertések 14 nappal, a brojlerek 3 nappal korábban elkészülnek.

 

 Telepi logika: a Mycofix® Plus 3.E-t is biztos csak úgy ránézésre ajánlják.Biomin logika: a BIOMIN képviselõi alig 30 perc alatt a helyszínen megvizsgálják az alapanyagokban lévõ néhány toxin szintjét és ez alapján adnak ajánlást.Tények: a BIOMIN, több évtizedes kutatásai alapján, összeállította azt az adagolási módszert, amelyben állatfajokra lebontva más-más bekeverési mennyiséget ajánlunk az aktuális toxinszinttõl függõen.Dr. Jakab Gábor