MENÜ

Egy tetõtéri szobától a saját gyártású, egyedi összetételû mûtrágyákig

Oldalszám: 31
2014.02.04.

Magyarországon egyre több olyan sikeres vállalkozás van, amelyek története és eredményei példaértékûek. Közös jellemzõjük, hogy mindegyik élén olyan vezetõ áll, aki határozott elképzeléseivel és elhivatottságával mutat utat. Simon Péter, a Fertilia Kft. alapítója és ügyvezetõje avat be minket a kulisszatitkokba.

 

 

A magyar mûtrágya gyártó cég központja Enyingen, Fejér megyében található. Vendéglátónk, Simon Péter kedves közvetlenséggel invitál kávéra és beszélgetésre.

 


Simon Péter, a Fertilia Kft. ügyvezetõ tulajdonosa

 

 

Mit jelent az Ön számára a siker?Talán az elsõ és legfontosabb, ami eszembe jut, hogy idén 20 éves a Fertilia. 1991-ben egy tetõtéri szobában kezdtünk el mûtrágya kereskedelemmel foglalkozni. Ezt követte néhány irodahelyiség, majd egy, már áruk raktározására is alkalmas mûhely kialakítása. Az elsõ komoly beruházásra 1997-ben került sor, az enyingi központi telephely létrehozásával. Ma már – az enyingi központot is beleértve – összesen négy telephelyünk van. Ezt a 20 évet és az elégedett ügyfélkört mindenképpen sikernek tartom, mint ahogy azt is, hogy fejlõdésünk a válság éveiben sem torpant meg, sõt, növekedni tudtunk.A látványos eredmények általában több összetevõnek köszönhetõk. Mi húzódik meg a Fertilia Kft. eredményeinek hátterében?Az egyik fõ összetevõ a csapat, a Fertiliánál dolgozó kollégák. Az õ kitartó munkájuknak is köszönhetõk az elért eredmények. A másik fontos dolog a szemlélet: nem gyártjuk a problémákat, hanem megoldjuk azokat.A kutatás-fejlesztés és a beruházások terén tett erõfeszítéseinket is ennek rendeljük alá. Folyamatosan bõvítjük tárház kapacitásunkat, tehergépkocsi- és rakodógép parkunkat, valamint évrõl évre frissítjük termékkínálatunkat is a folyamatos termékfejlesztésnek köszönhetõen. A Fertilia Kft. 2002 óta az ISO 9002 és ISO 14001 minõségbiztosítási rendszer alapján mûködik. Mindig is nagy gondot fordítottunk a szakmára és a szakszerûségre. A termelõket személyre szabott szaktanácsadással segítjük, továbbá kedvezõ fizetési és integrációs lehetõségeket is biztosítunk a számukra. A szaktanácsadási tevékenység hordozható számítógépek és szaktanácsadó program segítségével zajlik. A tanácsadás kiterjed a mûtrágyák kiválasztására, azok szakszerû technológiai felhasználására, továbbá a csomagolásra, tárolásra, szállításra és finanszírozásra is.Igény esetén teljes körû növénytermesztési technológiát javaslunk. Az általunk használt szaktanácsadó program a Magyarországon termesztett növénykultúrákra vonatkozóan, a talajtípus, a talajvizsgálati eredmények, a termésszint és más egyéb tényezõk figyelembe vételével készít egyedi ajánlást. A megrendelt mûtrágyákat – akár szilárd, akár folyékony halmazállapotúak – a tárolást, illetve csomagolást követõen saját, 17 jármûszerelvénybõl álló kamionparkunkkal szállítjuk ki a megrendelõinkhez, akár a felhasználás konkrét helyére is.

A mûtrágya piacon nagy a verseny, széles a kínálat. Miben tud a Fertilia Kft. mást, többet nyújtani, mint a versenytársak?Létezik a sikeres cégeknek egy csoportja, amelyek – bármilyen ágazatban is mûködjenek – rendelkeznek egy közös tulajdonsággal: a saját területükön belül specializálódnak valamire. A mi esetünkben ez a specializáció az egyedi összetételû mûtrágyák kutatás-fejlesztése, valamint gyártása.

 


 

Persze, ki ne szeretne jobban egy testre szabott öltönyt, mint a bolti konfekciót? A gond csupán az, hogy az egyedi igények kielégítésére készített termékek általában jóval drágábbak, mint a sorozatgyártottak.Egyetértek, azonban vannak kivételek. Kutatás-fejlesztésünk során pontosan arra törekszünk, hogy a növény igényeire szabott mûtrágya ne kerüljön többe a gazdálkodónak, mint amennyit már korábban is elköltött a tápanyagellátásra. A Gramix Program és a Gramix NPK használata nem jár plusz költséggel. Éppen ellenkezõleg, a felhasználóknak megtakarítást és hatékonyságnövekedést biztosít. Termékünk használatával ugyanis pont annyi tápanyag kerül kijuttatásra, amennyire szükség van, és ami hasznosul. Így nincs feleslegesen kiszórt mûtrágya, és fõleg nincs feleslegesen elszórt pénz. Javaslataink alapján ugyanazzal a költségvetéssel akár 30%-os hasznosulási növekedést tudnak elérni, ami a termésmennyiségre és a minõségre, így az elérhetõ jövedelemre is komoly hatást gyakorol.A gödöllõi Szent István Egyetemmel közösen végzett kísérleteink és elégedett partnereink visszajelzései bizonyítják, egyáltalán nem lehetetlen küldetésre vállalkoztunk. Büszkék vagyunk arra, hogy a Gramix NPK 2009-ben megkapta az Agro+Mashexpo Innovációs Nagydíját, tehát a szakma is elismerte az erõfeszítéseinket. A többlépcsõs program elõnyeirõl és a részletekrõl bárki meggyõzõdhet maga is, ha kapcsolatba lép szaktanácsadó kollégáinkkal. Könnyen, gyorsan érthetõ példákon és konkrét számokon keresztül mutatják meg a termelõnek, milyen lehetõségek közül választhat, az egyszerû megoldásoktól kezdve a prémiumszolgáltatásokig.A fejlesztéseink azonban itt még korántsem értek véget. Jelenleg is futó fejlesztésünk keretében arra koncentrálunk, hogy a mûtrágyák még inkább az egyedi igények szerint legyenek összeállíthatóak, valamint a gyártás során a hatóanyag tartalmat a mikroelemek hozzáadásával javítani lehessen. Az új technológia révén a mikroelemek granulátum formát öltenek, és így a gyártás során könnyen a mûtrágyákhoz adhatóak. Mindezt saját üzemünkben, modern gyártósorunkon végezzük.

Az eddig elmondottak alapján úgy tûnik, a folyamatos innovációban látja a Fertilia jövõjét, igazam van?A szántóföldi növények tápanyag-utánpótlásának hazai szakértõjeként a Fertilia Kft. a fejlesztések és beruházások során mindig is arra törekedett, hogy szolgáltatásaival hiányt pótoljon, illetve a partnerek, a mezõgazdasági termelõk igényeit egyre szakszerûbben és pontosabban tudja kielégíteni. Az ügyfélközpontú, szakmailag megbízható és rugalmas szolgáltatások kialakítása érdekében már eddig is sok fejlesztést hajtottunk végre, amit a jövõben tovább fogunk folytatni.Jó érzés, hogy ezeket az erõfeszítéseinket a piac is nagyra értékeli. Bizonyíték erre, hogy éppen néhány hete kaptuk meg a Business Superbrands 2011 elismerést. A cím elnyerése nagy siker és elismerés a számunkra, hiszen olyan pozitív visszajelzést kaptunk az ágazat elismert szakembereitõl, amely szakmai alapon emeli ki a legjobbakat. A hazai „szupermárkáknak” járó díj azonban nem csak örömet, hanem felelõsséget is jelent a számunkra. Ezek után nem is kérdés, hogy a megkezdett utat folytatnunk kell.

 

 

Licitáljon egyedi Gramix NPK mûtrágyákra az OMÉK 2011. kiállítás ideje alatt, a Fertilia Kft. „A” pavilon 208/C standján!A Fertilia saját gyártású mûtrágyáit jóval a piaci ár alatt bocsátja árverésre.

A Licit-pontról és a licit programról a www.mutragyalicit.hu , és a www.fertilia.hu  oldalon talál bõvebb információt.