MENÜ

Pr

Szakfolyóirat > 2011/09 > Pr búza gabona GK

A GabonaKutató csillagai

2010-ben a sok csapadékkal gyûlt meg a bajunk, míg ebben az évben, inkább a csapadékhiányról beszéltünk. A múlt évben a nehézkes aratásról és a magas DON-toxin tartalomról, idén a gyengébb fehérjeadatokról valamint a bruttó és nettó hozamokról esett inkább szó.  

Szakfolyóirat > 2011/09 > Pr Karintia Fridolin Fulvio

A Karintia Kft. fajtakínálata 2011-ben

A vasvári székhelyû Karintia Kereskedelmi, Mezõgazdasági és Szolgáltató Kft. 1995. óta vesz részt aktívan Nyugat- és Közép-Európában a szántóföldi növénytermesztés termékeinek bel- és külkereskedelmében, valamint kiváló genetikájú fajtái révén a gazdák jó minõségû fémzárolt vetõmaggal történõ ellátásában. Cégünk 2000. január 1-jétõl az egyik legnagyobb, több mint 40 éves múlttal rendelkezõ svájci-ausztriai kereskedõház, az Agrarkommerz AG-Mauther Csoport érdekeltségi körébe került, ami a stabil pénzügyi háttér mellett új lendületet adott a vetõmag-gazdálkodási, termeltetési és terménykereskedelmi tevékenységünknek is, melyek a cég fõ tevékenységi körének tekinthetõk. A Karintia Kft. több kiváló kalászos faj, illetve fajta kizárólagos képviselõje Magyarországon, továbbá egy új „OMMI gyõztes” szója fajtával is büszkélkedhetünk, melyhez a genetikai alapot a cégcsoporthoz tartozó Probstdorfer Saatzucht, illetve a Saatzucht Donau biztosítja. A vetõmag-gazdálkodási tevékenység során kiváló minõségû õszi és tavaszi vetõmagokat szaporítunk, dolgozunk fel és forgalmazunk, melyekkel jelen vagyunk az egész országban közvetlenül, illetve forgalmazóinkon keresztül is.  

Szakfolyóirat > 2011/09 > Pr Massey Ferguson Kombájn Delta

Az Austro Diesel és a Massey Ferguson felkészült a legnagyobb kihívásokra is

Az Austro Diesel a Massey Ferguson kombájnokkal kapcsolatban már több, mint egy évtizede gyûjt fontos tapasztalatokat. Némely gép akár évi 2000 hektárt is teljesít és az így gyûjtött információk alapján tudjuk garantálni, hogy ügyfeleinknek a legjobb terméket valamint a hozzá kapcsolódó gyors és precíz szervizt nyújtsuk.  

Szakfolyóirat > 2011/09 > Pr műtrágya Fertília Gramix

Egy tetõtéri szobától a saját gyártású, egyedi összetételû mûtrágyákig

Magyarországon egyre több olyan sikeres vállalkozás van, amelyek története és eredményei példaértékûek. Közös jellemzõjük, hogy mindegyik élén olyan vezetõ áll, aki határozott elképzeléseivel és elhivatottságával mutat utat. Simon Péter, a Fertilia Kft. alapítója és ügyvezetõje avat be minket a kulisszatitkokba.  

Szakfolyóirat > 2011/09 > Pr Aflatoxin Biomin Gombatoxin

Gombatoxin-logika

Rengeteg cég forgalmazza a piacon az általa hiper-szuper terméknek kikiáltott gombatoxin ellenes készítményét. Sok forgalmazó egymás fölé licitál abban, hogy milyen arányban tudja a terméke hatástalanítani a különbözõ toxinokat. Sajnos sok ilyen termék mögött nem áll semmilyen kutató-fejlesztõ munka, vagy ha áll is, az már 5-10 évvel elmarad a legújabb kutatásoktól. A BIOMIN kifejlesztette a piacon egyedülálló, 3 toxin-hatástalanítási stratégiát ötvözõ termékét, a Mycofix® Plus 3.E-t. A cég kutatásai alapján egy logikai elemzéssel most szeretnénk néhány félreértést eloszlatni a toxinokkal és azok hatástalanításával kapcsolatban.  

Szakfolyóirat > 2011/09 > Pr búza hibrid HYSTAR

Hibrid búza: stressztûrésben nincs különbség

A SAATEN-UNION hibrid búzái a hagyományos fajtákkal szemben jóval jelentõsebb fiziológiai aktivitással rendelkeznek – ez a jól ismert heterózis hatás, mely egyrészt magasabb terméspotenciált eredményez ugyanakkor jobb stressztoleranciával is együtt jár. A hibrid búzák erõteljesebb és mélyebbre hatoló gyökérzetükkel nagyobb szívóerõt tudnak kifejteni a talajban, így a tápanyag- és vízhasznosító-képességük is felülmúlja a hagyományos fajtákét. Forró, aszályos évjáratokban szinte hihetetlen terméstöbblet elérésére képesek a fajtákkal szemben, kedvezõ évjáratokban pedig képesek megmutatni azt az elképesztõ terméspotenciált, mely bennük rejlik. A hibrid búzák a fajtákkal szemben nagyobb vitalitással, fiziológiai aktivitással, robosztussággal rendelkeznek, és ez a teljesítménytöbblet biztosítja a magasabb és biztosabb termésszintet, különösen olyan nehéz termelési helyzetekben (rossz talajadottságok, szárazság, kedvezõtlen elõvetemény stb.) amikor a fajták nem képesek a bennük rejlõ genetikai potenciál realizálására.

Szakfolyóirat > 2011/09 > Pr Kukorica vetőmag gyomok

Ígéretes az új gyomirtószer-kombináció

A szákszendi Hartmann Farm példás gazdálkodásával tavaly a „Komárom-Esztergom megye agrárvállalkozása” címet is elnyerte. Az 500 hektárnyi szántójukon évrõl évre meghatározó növény a kukorica, mellette búzát, napraforgót és repcét termesztenek. A szántóföldeken igyekeznek a maximális hozamokat elérni, ezért ebben a gazdaságban minden részletre odafigyelnek a jövedelmezõség érdekében. A gyomirtásra különösen nagy gondot fordítanak, mert jól tudják, hogy az elgyomosodott területeken, például a kukoricában akár 20-25 százalékkal is csökkenhet a termés.  

Szakfolyóirat > 2011/09 > Pr Gyümölcs Naturalma

Országjáráson a Naturalma

Az elmúlt hónapokban sokat olvashattunk a szaksajtóban a Naturalma márkanév alatt sorakozó almafajták jellemzõirõl, illetve az ezen fajtákra alapozott klub rendszerû termesztésrõl. Idõközben megalapításra került a Naturalma® Zrt., mely a klubon belül termelt gyümölcs központilag szervezett marketingjével foglalkozik.

Szakfolyóirat > 2011/09 > Pr SIMBA X-press SOlo

SIMBA SL - A CSÖKKENTETT MENETSZÁMÚ TALAJMÛVELÉS GÉPE

A Simba gépekrõl hazánkban többnyire „a Solo” jut elõször eszünkbe. A Simba Solo legnépszerûbb tárcsás kultivátorok egyike. Minden jelentõs itthoni gazdaság kipróbálta, és többnyire ma is használja, ill. Nyugat-Európában is jelentõs piaci részesedéssel bír. A Solo 700 mm tárcsalapjai, és kapái képes 30 cm mélyen négy munkamûveletet egy menetben elvégezni. A 3,3 m széles gép vontatásához közel 300 Le szükséges. A Solo-t alkalmazó gazdák azt tapasztalták, hogy nem szükséges a területeiket minden évben 30-35 cm mélyen kultivátorozni. Így megfogalmazódott az igény egy olyan gép iránt, mely képes sekélyebben elvégezni egy menetben a négy munkamûveletet, ezzel nagyobb munkaszélesség válik elérhetõvé.  

Szakfolyóirat > 2011/09 > Pr búza vetőmag

Tisztelt olvasó!

A Saatbau Linz Hungária Kft. mint a Saatbau Linz osztrák piacvezetõ növénynemesítõ és vetõmag forgalmazó cég magyarországi leányvállalata, és a mosonudvari székhelyû Lajtamag Kft. szoros együttmûködési szerzõdést kötött a Saatbau Linz fajtáinak magyarországi piaci értékesítésére.