MENÜ

Nem bûn többre vágyni! Õszi repcevédelmi technológia - a teljesség igényével

Oldalszám: 30
2014.02.04.

 

Biztos védelem a gyomok ellen már a kezdetektõlA repce kelésével egyidõben számos veszélyes gyomnövény megjelenésével kell számolni, mint például a ragadós galaj, az ebszékfû, a pipacs, a tyúkhúr vagy a sebforrasztó zsombor, de az ország egyes régióiban a nagy széltippan és a parlagi ecsetpázsit is versenytársa lehet a kikelt repcének. Tény, hogy a gyomnövények által elvett víz es tápanyag jelentõs termés kiesést okoz. Azonban a kártétel ebben nem merül ki, hiszen az így legyengült repce télre való felkészülése is akadályozott. Nem beszélve arról, hogy a gyomkonkurenciával folytatott küzdelemben a repce növényeink is igyekeznek minél magasabbra kerülni, hogy fényhez jussanak. Ez viszont azzal jár, hogy a gyökérnyaki rész nagyon megnyúlik, a szövetek fellazulnak, így a téli hideggel szemben ezek a növények védtelenek. A gyomkonkurencia kizárása a jó termés garanciája.
A repce jövedelmezõ termesztését már a kelés idõszakában döntõ mértékben meghatározzák a gyomviszonyok. Az ilyen károk kivédésére egy megbízható eszköz a repcetermesztõk kezében a Butisan® Star, mivel hatásspektruma kiterjed a repce legfontosabb gyomnövényeire. A Butisan® Star szelektív herbicid kombináció, felhasználható preemergensen, vagy korai posztemergensen, a gyomok szik – két leveles fejlettségekor. A benne levõ két hatóanyag gyökéren es levélen keresztül egyaránt felszívódik, így két irányból is támadja a gyomokat. Elõnye, hogy 2–3 hónapos tartamhátassal rendelkezik, így a sorok záródásáig gyommentesen tartja a területet, tavasszal pedig a lombzáródás akadályozza meg a további gyomkelést.

Miért fontos a regulátorok használata?A termésbiztonság kérdése az utóbbi idõben a korábbinál is nagyobb hangsúlyt kapott. A repcetermesztõknek egyre szélsõségesebb idõjárási körülmények között kell jövedelmezõen termelniük. Egyik évben kemény, fagyos a tél, ilyenkor a növények fagytûrése a fontos, máskor a hosszú, enyhe õsz után a tél is enyhe: ekkor a korai szárba indulás veszélye fenyeget. Az ideális az, ha a repce növényeink õsszel elérik a kívánt 9–11 leveles úgynevezett tõlevélrózsás állapotot, vastag a talajhoz közel elhelyezkedõ gyökérnyakkal rendelkeznek.

A nagy fejlõdési erélyû intenzív repcehibridek és –fajták felnyurgulását a négy-hat leveles korban alkalmazott 0,8–1,0 l/ha Caramba® Turbo tudja megakadályozni. A Caramba® Turbo regulátorhatása kettõs: egyrészt a föld feletti részek növekedését visszafogja, ami a lombozat színmélységére is pozitív hatást gyakorol, a gyökérzet növekedése pedig intenzívebbé válik, ami a gyökérnyak átmerõjének növekedésében is nyomon követhetõ. A kezelés eredményeként a repce növények alacsonyabbak, zömökebbek lesznek, nem indulnak korán szárba, a növekedési pontok télen is védettek maradnak, fokozva a növények fagytûrését. Az alsó levélhónaljakban megindul az oldalhajtás-képzõdés, az erõs oldalágakon sok becõ képzõdik, ezzel emeli a tövenkénti termést és hozzájárul a magasabb hektáronkénti hozam kialakulásához.A kezelés nemcsak regulátor hatású, hanem gombaölõ szerként is mûködik a fómás levélfoltosság és a cilindrosporiumos betegség ellen. A fóma elleni korai védekezésnek azért van nagy jelentõsege, mert a levélfoltokkal kezdõdõ betegség elhatalmasodva tavasszal szárrákot okozhat.

Kártevõk elleni védekezés Fendoná®-valAz elmúlt években mindenki megtanulta, hogy a repce kártevõk elleni védelmet nem szabad félvállról venni. Õsszel, gyakran már a keléstõl kezdve, a repcebolhák és repcedarázs-álhernyók rágják a fiatal növényeket. A Fendona® 10 EC -t gyors taglózó hatással rendelkezik. Ez alkalmassá teszi arra, hogy akár önmagában biztos védelmet nyújtson a fent felsorolt kartevõk ellen, vagy szükség esetén tartamhatású készítmények kiegészítésére is alkalmas lehet, mivel gyorsaságával megalapozza a hosszantartó védelmet.