MENÜ

Ha augusztus - akkor repce!

Oldalszám: 38
2014.02.04.

Augusztus elején már minden gazda gondolata a következõ vetés körül forog – melyik növényt hova vessük, melyik fajtát válasszuk. A legkorábbi vetésû növény a repce, így értelemszerûen ennek a kultúrának a megtervezésével kezdjük. A sok kérdés közül, melyekben döntést kell hozni, kiemelkedõen fontos a mûtrágyázás kérdése is, hiszen 30-40%-ban a tápanyagellátás határozza meg a következõ évi termést. Ilyen magas terményárak mellett pedig nem mindegy, hogy egy tonnával többet vagy kevesebbet termelünk.

 

 


Az már régóta ismert tény, hogy csak nitrogénnel repcét termeszteni nem érdemes. Az õszi alaptrágyázás mennyisége és minõsége meghatározó, mindenképpen javasolt az összetett NPK-mûtrágyák használata. A kijuttatandó mennyiséget a nitrogén hatóanyag mennyisége szabja meg: az NPK-mûtrágyával kijuttatott nitrogén ne haladja meg a 30-40 kg/ha adagot. A túl sok nitrogén hatására a repce túlfejlõdhet, ez pedig a télállóság szempontjából kockázatos. Minél korábban vetjük a repcét, annál kevesebb nitrogént adjunk neki, így kisebb a valószínûsége, hogy túlfejlõdik az állomány. Foszforból és káliumból – termõhelyi adottságoktól és talajtól függõen, egy 2,5 tonnás termést megcélozva – 70-90 kg foszfor és 100-120 kg kijuttatása lenne ideális hektáronként.

 

A legjobb választás egy jó minõségû komplex mûtrágya, amely a tápanyagokat vízoldható, így azonnal felvehetõ formában tartalmazza. Nem szabad elfelejtenünk, hogy amíg a kálium akár centimétereket, addig a foszfor csak millimétereket képes mozogni a talajban, tehát lényeges, hogy a tápanyagokat egyenletesen, és a gyökerezési mélységbe juttassuk ki.Érdemes még szem elõtt tartani két másik fontos tápelemet is: a repcének nagy szüksége van kénre és mészre is. Az NPK-mûtrágyák általában tartalmaznak meszet és ként, így az õszi alaptrágyázással még két további tápanyagot juttatunk a talajba. Ha a kezdeti fejlõdés során a növény minden tápanyagot megkap, egy megerõsödött és jól begyökerezett állomány megy a télbe, ami már egy mérföldkõ a jó terméshez vezetõ úton.A Linzer Agro Trade Hungary Kft. által forgalmazott termékek közül a következõket ajánljuk a repce õszi alaptrágyázásához: kiegyensúlyozott tápanyagtartalmú talajokra a LINZER STAR (15/15/15+3S+Zn) és LINZER PRO (14/10/20+4S) termékeket. Olyan talajokra, amelyek nitrogéntartalma kielégítõ, viszont jelentõs mennyiségû foszfor és kálium kijuttatása javasolt, ajánljuk az általunk forgalmazott PK-mûtrágyákat (PK 25/25+12CaO, PK 10/24+8S), valamint a 6/12/24+8S, 4/20/20+5S és 10/26/26+2,4S összetételû NPK-mûtrágyákat. Õszi lombtrágyázáshoz, kén kijuttatásra a YaraVita Thiotrac-ot; kén és mikroelemek együttes pótlására a YaraVita Brassitrel-t javasoljuk. Kérdéseivel forduljon bizalommal értékesítõ kollégáinkhoz!Vári Rita

Linzer Agro Trade Hungary Kft.

www.linzerware.com