MENÜ

EURALIS repcék 2011-re - Üzemi eredmények

Oldalszám: 20
2014.02.04.

A repce betakarítását követõen érdemes visszanézni; milyen évet zárt maga mögött ez az olajipari növény? 2011-ben olyan területeken kellett a repcét kombájnolni, ahol tavaly kénytelen volt a termelõ esetleg késõn vetni, a repce kelése pedig késõbbre tolódhatott.

 

 

A téli, tavaszi csapadékmennyiség nem igazán kedvezett a repceterületek fejlõdésének. A tavaszi szárazabb és melegebb periódus valamennyit kompenzált az elõzõ hónapok veszteségein, de ez a pozitívum sok esetben már nem volt elegendõ a kiegyenlítéshez. Az idei évet az országos átlagban betakarított 2 246 t/ha termésmennyiség jellemzi, amely rendkívül hektikus megyei termésátlagokat summáz, ugyanakkor az elõbbi visszatekintést figyelembe véve már nem is mondható rossznak.

 

Az értékesítési lehetõségek az árak tekintetében a repcének kedvezõ módon mozdultak el, amely a vetését elõnyösen befolyásolja. A termesztést ösztönzõ jövedelmi lehetõségek mellett, a repcetermesztés sikerét a fajtaválasztás is jelentõsen befolyásolja. Ennek „dandárjában” a döntést befolyásolandó érdemes a fenti, országos termésátlagokat összevetni az EURALIS üzemi eredményeivel, amely a hibridek országos teljesítményét szemlélteti.

 


 

Az alábbi táblázat a helyszínenkénti teljesítményeket részletezi.

 


 Az idén elismert új hibrid, az ES NATALIE korai hibrid rendkívül jól teljesített, ezzel az EURALIS portfolióján belül a legjobb átlagokat hozta. Kirobbanó, erõteljes korai fejlõdését, korai magas termõképességével kiegészítve igazán meggyõzõ anyagként vizsgázott. Kissé gyengébben, de annál inkább stabilabban termett az ES NEPTUNE, szintén korai hibrid. A termelõk számára szimpatikus elõnye az idén megmutatkozott; szerényebb talajokon és nem intenzív technológia mellett is képes volt kiváló eredményre. Igénytelensége az elõnye; bátran javasolható a talajadottságokban szerényebb gazdaságok számára. Intenzív, középérésû hibrid az ES MERCURE, amely az idén szívós télállósága mellett országos teljesítményét tekintve szépen hozta magas termésátlagát. Az ES ARTIST középérésû hibrid az idei kínálat 4. eleme, amelynek üzemi eredménye az extenzív technológiák alkalmazásával szintén jónak mondható. Állóképessége, alacsony pergési hajlama számos esetben meggyõzõen mutatta létjogosultságát az üzemi termelésben.

 

A fentiekben leírtak kiegészítése érdekében az Euralis Kft. több féle tájékoztató anyagot készített. Kérjük keressék ezeket kollégáinknál és látogassák meg honlapunkat is, ahol a folyamatban lévõ üzemi betakarításokat követõen az Euralis repcéket használó gazdálkodók beszámolóit olvashatják és nézhetik meg filmes összeállításainkban.„Növeljük bizalmát!”EURALIS Vetõmag Kft.

1118 Budapest, Rétköz u. 5.

Telefon: 06-1/883-8884

Fax: 06-1/883-8885

www.euralis.hu