MENÜ

A probstdorfi fajták meggyõzték a magyar gazdákat

Oldalszám: 31
2014.02.05.

Szakmai bemutatóra invitálta a magyar gazdákat, valamint az Agro Napló munkatársát a Karintia Kft. június elején az ausztriai Probstdorfba és Salmhofba. A probstdorfi nemesítõ ház vetõmagüzem látogatással egybekötött nemzetközi fajtabemutatóján a közeli országokból mintegy 2000 termelõ tekinthette meg a 400 kísérleti parcellát felvonultató fajtabemutatót és élvezhette a házigazdák vendégszeretetét.

 

 


 

 

A probstdorfi vetõmagüzem részére összesen 6000 hektáron szaporítanak szuper elit, elit és elsõ fokú vetõmagot, a salmhofi gazdaság mintegy 350 hektáron termeszt szántóföldi növényeket. A régió gazdái küzdenek a szárazság ellen, az átlagos csapadék mennyiség évente 450 mm, hasonló, mint hazánkban egyes alföldi területeken. Búzában az átlagos termésmennyiség a megfelelõ talajadottságok mellett itt 5,8 t/ha.A vasvári székhelyû Karintia Kft. több kiváló probstdorfi kalászos és szója faj, illetve fajta kizárólagos képviselõje hazánkban. A cég 1995 óta vesz részt aktívan Nyugat- és Közép-Európában a szántóföldi növénytermesztés termékeinek bel- és külkereskedelmében, valamint kiváló genetikájú fajtái révén a gazdák jó minõségû fémzárolt vetõmaggal történõ ellátásában. A kiemelkedõ terméshozam és -minõség eléréséhez széles körû mûtrágya és növényvédõ szer kereskedelmet is bonyolít.A cég komoly exportõr szerepét bizonyítja, hogy piacképes árakkal, gyors fizetéssel és magas szintû logisztikával vásárolja fel a terményt, amelyet a közép-európai piacokra értékesít.A fajtákról – rövidenA búzatermesztõk körében már jól ismert fajták, a prémium minõség elérését garantáló korai éréscsoportba tartozó Josef és a középérésû Fridolin, mindkét fajta jó termõképességgel is rendelkezik. A minõségi búzakategóriában két bejáratott fajta, a Dunai és a Brutus, míg malmi búza kategóriában a Balaton képviselteti magát.

 


A „Balaton” az MGSZH kísérletek alapján is a mennyiségi

búzatermesztés meghatározó fajtája lehet

Két új, korai éréscsoportú prémium õszi búza fajta is bemutatásra került, a Fulvio és a Peppino, illetve a fajta szortiment kiegészítésére az Auradur õszi durumbúza fajta.A Peppino termesztését minden termõhelyre ajánlja a cég, kimagasló hektolitertömeg és átlag feletti terméshozam jellemzi.

 
Prémium kategóriás õszi búza fajta,

mely kiváló alveográfos eredményeket produkál

Õszi árpából egy kétsoros fajta, a Cordula áll rendelkezésre, amely kiváló beltartalmi paramétereivel hívja fel magára a figyelmet. Tavaszi kalászosok esetében a Leguan tavaszi búza mellett a Floradur tavaszi durumbúza és a Xanadu tavaszi árpa is megtalálható a kínálatban.A kalászos fajtákon kívül a Sigalia nevû korai OMMI gyõztes szója fajtát is megcsodálhatták az érdeklõdõk.

Németh Ferenc Tolna megyébõl érkezett a bemutatóra, Ozorán gazdálkodik, mintegy 120 hektáron.

 


Érdeklõdéssel vártam a fajták ausztriai szereplését a hazai fajtasorokban történt megtekintésük után. A kínálatban szereplõ kalászosok egészségesek, jól bokrosodnak, nagy asszimilációs felülettel rendelkeznek, hosszú kalászaik kiválóan termékenyülnek. Bár szinte mindegyik fajta igen hosszú szárral büszkélkedik, megdõlést nem láttam a kísérletekben, de szárszilárdítós kezelés szükséges lehet, mint ahogy a bemutató növényvédõ szeres kísérleti parcellákon is láthattuk. Hazai szereplésüket folyamatosan figyelemmel kísérem és fontolóra veszem termesztésüket is.Gyenis Csaba a terménykereskedelem vonalán került kapcsolatba a Karintia Kft.-vel.

 


 Pécsvárad környékén gazdálkodik 140 hektáron, õ a korrektség jelzõvel illette a céget, hiszen a közelmúltban értékesítette 200 tonna prémium minõségû búzáját, ami végül olasz piacon talált gazdára. A folyamatot – a gazda elmondása szerint – a korrekt minõsítés és a gyors kifizetés jellemezte. Mint rutinos búzatermesztõnek az itt bemutatott fajták közül elsõsorban a Fridolin prémiumbúza keltette fel az érdeklõdését, tervbe is vette a termesztését.Képgaléria