MENÜ

Kedves repcetermesztõ!

Oldalszám: 24
2014.02.05.

2006-ot írtunk, amikor bevezettük elsõ repcehibridünket Kelet-Európában, majd nem kellett hozzá 5 év, hogy az õszi káposztarepce hibridpiac minden negyedik hektárján Pioneer hibrid teremjen. E sikerek alapja az a versenyképes Pioneer hibrid választék, amely ma a legváltozatosabb termõhelyi és klimatikus adottságokra kínál ajánlatot a repcetermesztõk számára. A repcenemesítésbe fektetett erõforrások eredménye abban is tükrözõdik, hogy szinte minden évben adódott lehetõségünk új termékek bevezetésére, legyenek azok hagyományos hibridek vagy az egyedülálló Pioneer MAXIMUS® hibridek.

 

 

 


 

Az újdonságok sora idén sem szakad meg. A repcetermesztés új mérföldkövéhez érkeztünk: a Pioneer elsõként vezet be Európában gyomirtószer-toleráns repcehibridet 2011-ben, megoldást kínálva a problémát okozó repcegyomok távoltartására!Ennek megfelelõen idén éppen Magyarországon, elsõként Pioneer hibridekkel tudják a repcével gazdálkodók kipróbálni a Clearfield® gyomirtási technológiát, majd ez a lehetõség 2012-tõl kezdve a régió többi országában is elérhetõvé válik. A Clearfield® gyomirtási technológia alkalmazásával a következõ elõnyöket használhatják ki a repcetermesztõk:- Megbízhatóság: hatékony és idõjárás független, köszönhetõen a kétféle hatóanyagnak, melyek levélen és talajon keresztül is hatnak.- Rugalmasság: egyszeri õszi kijuttatás véd az egész vegetációban. A gyomirtószer kijuttatásához nagyjából 4-6 hét áll rendelkezésre.- Minden gyom ellen: nagyon jó hatásfokkal mûködik a klasszikus repcegyomok, a keresztes virágúak és a galajfélék ellen is.Az idei repceszezonban két Pioneer hibrid közül választhatnak a Clearfield® gyomirtási technológia után érdeklõdõ termelõk. Az egyiket a MAXIMUS® termékkörbõl, mely a PX100CL, a másikat a hagyományos magas hibridek közül, mely a PT200CL névvel kerül kereskedelmi forgalomba.A MAXIMUS® hibridek használatának elõnyeit már számos alkalommal összegeztük.

 Az évrõl évre növekvõ MAXIMUS® vetésterület azt mutatja, hogy ezeknek a tulajdonságoknak egyre több termelõ látja hasznát a gyakorlatban is. Ezeknek az elõnyös tulajdonságoknak köszönhetõen, melyek alapvetõen a növényfelépítésbõl adódnak, nagyobb termésre tehetünk szert és jövedelmezõbbé tehetjük a repcetermesztésünket! A Pioneer kísérleteiben is szembetûnõ a MAXIMUS® hibridek terméselõnye a hagyományos fajtákhoz képest. Az elmúlt három év kísérleti eredményei láthatóak az 1-es számú ábrán, a MAXIMUS® és hagyományos hibridjeink termésátlagát összehasonlítva azt láthatjuk, hogy a MAXIMUS® hibridek mindhárom évben felülmúlták a hagyományos hibrideket.

 
A MAXIMUS® hibridjeink közül a PR44D06-ot, mint az új termésbajnokot szeretnénk külön a repcetermesztõk figyelmébe ajánlani. Nagyon jó kórtani tulajdonságai, rekord termõképessége, koraisága és a MAXIMUS® hibridekre jellemzõ további számos elõnyeinél fogva a PR44D06 kihagyhatatlan a vetéstervbõl! A 2-es számú ábrán a PR44D06 elmúlt évi eredménye látható a Pioneer nagyüzemi kísérleteiben.
 

A hagyományos magas repcék tekintetében is egy igen versenyképes hibridajánlattal állunk termelõink rendelkezésére. A Pioneer a repcenemesítõk között egyedüliként kizárólag hibridekkel foglalkozik. A hibridek termesztése révén a gazdálkodók számos elõnyt is élvezhetnek, elég talán a nagyobb termõképességüket kihangsúlyozni. A magyar repcetermesztõk egyre nagyobb arányban felismerik ezt, minek következménye az évrõl évre egyre növekvõ hibridhasználat. 2011-ben már a repce vetésterület közel 70%-án hibrideket vetettek a gazdák hazánkban (forrás: Kleffmann, 2011). A hagyományos repcehibridjeink közül több évjáratban mutatott termésbiztonsága miatt ki szeretnénk emelni a PR46W14-et, kimagasló állóképessége és magas termõképessége folytán pedig a PR46W20-at. Azoknak a termelõknek, akik korábban fajtákat vetettek szeretnénk figyelmébe ajánlani a nagyon jó ár-érték aránnyal rendelkezõ PR46W10-es hibridünket, amelyet a fajták árfekvésében tudják megvásárolni.Bízunk benne, hogy ezzel a komplett ajánlattal sikerül felkeltenünk érdeklõdését a Pioneer repcehibridek iránt. Arra bátorítjuk, hogy válasszon kínálatunkból, szeretnénk mi is az Ön sikereinek részese lenni!Dr. Piukovics László, olajnövények termékmenedzsere

Fábián László, termékmenedzser