MENÜ

Tányérvédelem - Hogyan éri meg?

Oldalszám: 51
2014.02.04.

A napraforgó esetén a gombabetegségek a legelterjedtebbek és legjelentõsebbek, de jellemzõen a tervezés és okszerû mûvelés elengedhetetlen tényezõje a növényvédelemnek.

 

 

Az elsõ és legfontosabb a fajta helyes megválasztása, mert erõsen fertõzött területeken mindenképpen nagyobb rezisztenciájú, toleranciájú fajtákat kell választanunk megfelelõ tõszám mellett. A túl sûrû állományokban hamarabb felütheti a fejét a gomba, de a környezeti viszonyok, leginkább a csapadékmennyiség és -eloszlás meghatározó. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a szürkepenész (Botrytis cinerea) a tányéron okoz súlyos minõségi és mennyiségi kárt, de a növény teljes föld feletti részét fertõzheti. A táblánk gyomborítottsága is alapvetõen fontos, mert állománysûrítõ hatása van, így megváltoztatja a mikroklímát, valamint számos gombabetegségnek lehet gyom is a gazdanövénye.A vegyszeres tányérkezelések során alapvetõen el kell döntenünk, hogy légi úton történjen a kijuttatás vagy önjáró/hidas permetezõvel. Mindenki a lehetõségeihez mérten tud a kettõ közül választani, de egyértelmûen látszik, hogy költségigényes eljárásról beszélünk. A kijuttatás során alapvetõen két fúvókatípus jöhet számításba:

 A standard lapos sugarú fúvókaA cseppméretnek köszönhetõen a lapos sugarú fúvókával tudjuk a legnagyobb felületi fedést elérni egységnyi vízadag mellett. Ez már szinte köztudomású, de számolnunk kell a sebességgel is, mint tényezõvel, mert bérmunkában dolgozva elég kevesen láthattak önjáró permetezõt 6-8 km/órával haladni.

 


 

Kompakt légbeszívásos fúvókaA légbeszívásnak köszönhetõen a lapos sugarú fúvókához képest a cseppek mérete nagyobb lesz, így nagyobb sebességnél (10-12 km/óra) is rendkívül kevés az elsodródott cseppek száma. Összességében elmondható, hogy a fedettség oltárán áldozunk a nagyobb cseppek miatt, de mivel a permetszer eljut az állományra, nagyobb hatékonyságot érhetünk el, így tud összekapcsolódni az szakmai tudás és a gyakorlati kivitelezés.

 


Meg kell említenünk, hogy többszöri kezelést kell végezni a kellõ hatékonyság érdekében, még akkor is, ha a megválasztott kijuttatás-technika kellõ hatékonyságú. A kritikus idõszakok a tányérképzõdés kezdete, a teljes virágzás-virágzás vége közötti idõszak.A napraforgó rendkívül jó példázza, hogy megfelelõ tervezés, analízis és körültekintés szükséges a hatékony és gazdaságos növénytermesztéshez. Csak a problémákra való reagálás a mai mezõgazdaságban már nem elegendõ!

 

permetezes.hu csapata