MENÜ

Hír-Mix

Oldalszám: 46
2014.02.05.

A Hód-Mezõgazda Zrt. partnereinek tartott színvonalas kalászos fajtabemutatót
Axiál alapkövek Dombóváron és Pécsett
Fél tucat Challenger a korszerûsítés jegyében
Levélanalízis munka közben, azonnal

 

A Hód-Mezõgazda Zrt. partnereinek tartott színvonalas kalászos fajtabemutatót

június 1-én Hódmezõvásárhelyen, ahol az Agro Napló is részt vett.

 

Az elõadások témái voltak: Hód-Mezõgazda Zrt. integrációs ajánlata, gabonapiaci kilátások, 2010 évi kutatás-fejlesztési eredmények és kórtani vizsgálatok a kalászos gabonában. A nagyüzemi kísérletek bemutatásánál a fajtatulajdonosok mûködtek közre: a Gabonakutató Nonproft Kf., az MV Elitmag Kf., a Saaten Union H. Kf., és a Venturoli. KÉPGALÉRIA

 


 

 

 

Axiál alapkövek Dombóváron és PécsettAz Axiál Kft. a cég hosszú távú stratégiája részeként a 2011. év elején egy 2 éves fejlesztési program megvalósításába kezdett, amelynek részeként új telephelyek építésébe is fogtak.A beruházási program elsõ állomásaként május 12-én az Axiál Kft. két tulajdonos-ügyvezetõje, Harsányiné dr. Fodor Gyöngyi és Harsányi Zsolt (a képen balról), valamint Pintér Zsolt ügyvezetõ (a képen jobbról) Dombóvár külterületén letették a zöldmezõs beruházással épülõ új telephely alapkövét. A cég már 1992-ben megjelent Dombóváron, ahol a bajai központjuk után az elsõ vidéken nyitott telephelyüket létrehozták, és tavaly mintegy 1600 vásárlót szolgáltak ki boltjukból géppel, alkatrésszel és szervizszolgáltatással.

 


A pécsi telephely alapkõletételén

Az új dombóvári telephelyen a jelenlegi 194 m2 helyett 480 m2 fedett mûhellyel, 540 m2-rõl 893 m2-re növelt fedett raktár- és üzlet-területtel várja a cég partnereit. A teljes terület 27 000 m2, amelybõl 11 524 m2-t építenek be, és 4200 m2 kap térkõ burkolatot. Május 31-én a tulajdonosok és az ügyvezetõ Pécs külterületén rakták le az ugyancsak zöldmezõs beruházással épülõ új telephely alapkövét.Az Axiál Kft. 1994 óta van jelen a városban, ahol a bajai központjukat követõen immáron a negyedik vidéki bázis megvalósításán dolgoznak. Pécsett 2010-ben 1056 vásárlójukat szolgáltak ki géppel, alkatrésszel és szervizszolgáltatással.A telephely területét az alábbi adatok illusztrálják: a régi 6500 helyett 20 000 m2 lesz a teljes felület, ahol 550 m2 fedett raktár, 100 m2 bolt, 230 m2 irodaterület és 350 m2 fedett szerviz épül. Az 1418 m2 beépített alapterület mellett 4050 m2 terület térkövezésére is sor kerül.Bõvebb információ:

www.agronaplo.hu/termekinformaciok/690

www.agronaplo.hu/termekinformaciok/752

 

 

Fél tucat Challenger a korszerûsítés jegyébenSikeres tendert tudhat magáénak Barsi Zoltán, a Sióagrár Kft. ügyvezetõje, aki június 21-én összesen 6 darab Challenger MT875C típusú gumihevederes nagytraktort adott át a Bonafarm Zrt. részére. Az ügyvezetõ beszélt arról, hogy Macháty Béla, a Bóly Zrt. vezérigazgató-helyettes és a társaság tulajdonosi körében már korábban megfogalmazódott a gondolat a növénytermesztés technológia megújításáról, korszerûsítésérõl mindezt a költségek csökkentése és a terméseredmények megtartása mellett. Az alkalmazott Horsch középmély lazításos technológia és a területméretek és adottságok megkívánták a nagy vonóerõ teljesítménnyel bíró nagytraktor jelenlétét. A tényleges értékesítést egyéves próbaidõszak elõzte meg. Elsõként egy bértraktor dolgozta végig a tavalyi évet, majd a hozott eredmények igazolták az erõgép hosszú távú alkalmazhatóságát.A hat darab 609 LE maximális teljesítménnyel bíró Challenger erõgépbõl négy a Bóly Zrt. területein teljesít majd szolgálatot, míg kettõ a Dalmand Zrt. földterületein fogja ellátni az alapmûveléssel kapcsolatos feladatokat.
 

A Challenger MT875C nagytraktorok és pilótáik

 

 

Levélanalízis munka közben, azonnalPrecíziós növénytermesztési tanácskozás és bemutató helyszíne volt Zimányban a Farkas Kft. telephelye, ahol Nagy Bence térinformatikai szakmérnök (Agromatic Kft.) bemutatta az Ag Leader OpTrx szenzort.A GPS meghatározás pontosságát sok minden befolyásolja. A 20 ezer km magasan keringõ mûholdakról elinduló jeleknél különbözõ hibaforrásokkal kell számolnunk. A jel a légkörön keresztül hatol, és a hibák 70–80%-a már a GPS vevõn kívül megtörténik.

 


A hibát differenciális korrekcióval tudjuk javítani, amelynél a lényeg az alapelv: egy adott helyen, egy adott idõben a hiba iránya és nagysága megegyezik. Így ha az egyik ponton megmérjük a hibát, és azt továbbítjuk a másik vevõre, akkor az helyileg korrigálható. Ezen alapelv következménye, hogy egy fix bázisállomástól távolodva a mozgó vevõvel megjelenik egy távolságfüggõ hiba, ami a távolsággal egyenes arányosságban növekszik.A korrekciós források lehetõségei a saját bázisállomások, amelyekkel akár két cm-es pontosság is megvalósítható. A bázisok hálózatba kötve egy központi szerverrel dolgoznak, így a hálózaton belül mindenki egyenlõ feltételekkel tudja használni a korrekciót, amely egy központi szerverben keletkezik, és az adóvevõk mobiltelefonos háttér segédletével jutnak hozzá. Ha több GPS vevõ össze van kötve, és egy kiesik, akkor a környékbeli eszközök átveszik a szerepét. Így például a nitrogén-szenzor az adott igény szerint tudja a kukorica számára a hatóanyagmennyiséget változtatni, a magunk beállította paraméterek szerint.

Képgaléria