MENÜ

A XVIII. Alföldi Állattenyésztési és Mezõgazda Napok Termékdíj a Magyar Mezõgazdaságért pályázatáról

Oldalszám: 58-60
2014.02.05.

Az idei évben soha nem tapasztalt aktivitással vettek részt a cégek az idei Magyar Állattenyésztésért Termék Nagydíj pályázaton. A megnövekedett aktivitás is bizonyítja, hogy a Termékdíj presztízse egyre nagyobb, továbbá az ágazatban vannak innovatív cégek. Bõvebb információ

 

A nagyszámú pályamû elbírálását a hagyományokhoz híven a Magyar Állattenyésztõk Szövetsége (MÁSz) elnökségébõl kiválasztott szakemberek végezték. Összesen három kategóriában lehetett pályázni: takarmányozás (I.), tartástechnológia, agrár-informatika (II.), valamint állategészségügy, szaporodás-biológia és élelmiszeripar (III.). A legtöbb pályázat (13) a takarmányozás szakterülettel kapcsolatban érkezett. A II. kategóriában 11, a harmadikban pedig 8 pályamûvet küldtek be a cégek. A zsûri pontrendszert dolgozott ki az objektív és szakszerû értékeléshez. A bírálat legfontosabb szempontjai az alábbiak voltak: hazai fejlesztés, gyártás, szervizelés, piacra kerülés ideje, a fejlesztés aktualitása, újszerûsége, innovatív jellege, tudományosan alátámasztott elõnye és a referenciák száma.A zsûri tagjai jól ismerik az ágazat gondjait és kihívásait. A döntésükben kiemelt szempont volt azon pályázatok elismerése, amelyek új fejlesztések, valóban megvalósítható jobbat kínálnak, átütõ eredményeket mutatnak fel (referenciákkal), költségkímélõek, hozzájárulnak az energia gondok vagy más, nagy területet érintõ akut problémák megoldásához. www.agronaplo.hu/hanganyagok/187

 Díjazottak és pályamunkájuk rövid bemutatása:Agrár-informatika és TartástechnológiaI. díj: BÓLY Zrt. - A BONAFARM CSOPORT (Bóly Zrt.-Dalmand Zrt.) SERTÉSINTEGRÁCIÓJAA Bonafarm Csoport mezõgazdasági cégeinek valamint a Baranya megyei és a környezõ megyék mezõgazdasági cégeinek, mezõgazdasági vállalkozóinak, családi vállalkozóinak és õstermelõinek gazdasági potenciáljának kihasználása egy közös cél érdekében. A Dalmand Zrt. szilfási nukleusz telepén (1500 koca) elõállított CORA tenyészsüldõire és MAXIMUS kansüldõire alapozva a Bóly Zrt. árutermelõ telepein (4650 koca) elõállított hízó alapanyagot részben a saját telepeken (50 000 db hízó/év), részben a szerzõdéses partnerekhez kihelyezve (62 000 db hízó/év) integrációban meghizlaljuk. Minden az integrációban felnevelt állatot a Bonafarm Bábolna Takarmányipari Kft. által forgalmazott alapanyagokból, és a Dalmand Zrt. és Bóly Zrt. által megtermelt szemes alapanyagokból készített minõségi késztápokkal takarmányozunk. Az így elõállított hízósertéseket a cégcsoporthoz tartozó Pick Zrt. vágóhídján vágjuk le, és a feldolgozó üzemeiben dolgozzuk fel különbözõ késztermékké.

 


 

II. díj: SCHAUER Agrotronic GmbH: ARGUS állatfigyelõ rendszerAz ARGUS monitoring rendszer átfogó felügyeletet biztosít a sertéstelepeken, minimalizálja az állat-egészségügyi és takarmányozási költségeket, csökkenti a kieséseket azáltal, hogy jelzi a problémás területeket. A berendezés figyeli és kijelzi a takarmányozási berendezések, a ventiláció mûködését, az állatok vízfogyasztását. A rendellenességekrõl azonnal riasztást küld a farm vezetõjének. Az Argus Monitoring System a modern sertéstelepek hasznos része, értékes és objektív információkkal látja el kellõ idõben a döntéshozókat. 

 


 

III. díj: Technopig Kft.: Skorpió klímakomputerA Skorpió a Technopig Kft. és a D&Dobos Elektronika Kft. újonnan kifejlesztett klímakomputere, amely modern és felhasználóbarát klímavezérlést biztosít. Ez azt jelenti, hogy a Skorpió a ventiláció minden típusának vezérlésére alkalmas (természetes, mechanikus és kombinált). A Skorpió a légbeejtést és -elszívást a kinti és az istállón belüli hõmérsékletek függvényében vezérli. A paraméterek beállíthatók az állatok életkorának függvényében, a folyamatosan ideális hõmérséklet biztosítása érdekében.

 
 Elismerésben részesült- Bentley Magyarország Kft.: MS Schippers Coating Systems nevû felületburkoló, felületjavító és kiegyenlítõ rendszer- Bosmark-Agri Kft.: ADF automata tõgybimbó fürösztõ és fejõgumi fertõtlenítõ fejõkészülék- Dráva Natura Kft.: Sertés szabadtartás – Intenzív fajta, intenzív termelés szabadban- NAGISZ Zrt.: Exatop szellõzési rendszer a sertéstenyésztéshez- NAGISZ Zrt.: Lactek fiaztató kutrica trágya tálcával- Milk Center Kft.: IQ - A világ elsõ négyutas fejõkészüléke- PUR-SZIG Hungary Kft.: Kétkomponensû szórt PLUIMERS szigetelés-SCHAUER Agrotronic GmbH: Innovációk a folyékony takarmányozásban 

 

 

TakarmányozásNAGYDÍJ: Alltech Hungary Kft.: Mycosorb technológia alkalmazása a mikotoxinok elleni programbanA FAO egyik felmérése szerint a világ gabonakészletének 25%-a mikotoxinokkal fertõzött. A 2010-es év hazai csapadékviszonyai rendkívül elõsegítették a penészek elszaporodását és ezen keresztül a mikotoxinok megjelenését is. A korábbi évekhez viszonyítva többszörös szinteket mértek a laboratóriumok.Hazai viszonyok között a DON és az egyéb fuzárium mikotoxinok okozzák a legfõbb problémát valamennyi állatfaj esetében. Termeléscsökkenés és szaporodás-biológiai problémák jelentik a legnagyobb kihívást. A Mycosorb technológia fermentációs eljárással készült, élesztõ eredetû termék, az élesztõ sejtfalának belsõ, glükánban gazdag része. Hatékony a DON, ZEA és egyéb fuzárium eredetû toxinokkal szemben, de nem köt meg vitaminokat és ásványi anyagokat. A technológia a bélcsatornában gyorsan kb. 30 perc alatt képes a mikotoxinok megkötésére és megakadályozza, hogy azok felszívódjanak a bélcsatornából.

 


 

I. díj: Pro-Feed Kft.: REDUTOX toxinsemlegesítõ termékcsaládA PRO-FEED Kft. által kifejlesztett, a mikotoxinok jelenlétét figyelõ, ellenõrzõ, beazonosító és védõ-elhárító tevékenységek összessége. A tevékenység együttes, a Pro-Feed Kft. által kidolgozott, engedélyeztetett és védett szabadalom alapján mûködik. Elemei: 1. mikotoxinok megkötése, semlegesítése és kiürítése az emésztõcsatornából; 2. szervezetbe bejutott mikotoxinok kiürítése a kiválasztó rendszeren át; 3. a szervezet immunrendszerének aktiválása, regenerálása.

 


 

II. díj: Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft.: TERMO termékcsaládA Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. Termo hõstressz elleni szarvasmarha termékcsaládja Termékdíj a magyar mezõgazdaságért II. helyezést ért el a Takarmányozás kategóriában. E mellett Eurplex szerves kötésû mikroelem termékeik is elismerésben részesültek. A szakmai zsûri ezzel a hazai takarmánygyártó vállalkozások közül elsõ helyre sorolta a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft-t!Nagy siker ez a cég számára, hiszen 2010-ben Termék Nagydíjat kaptak a Herbárium és a Platinum termékcsaládjukért. A jövõben is kiemelt szerepet kap a cég munkájában az innovatív, elõre mutató termékfejlesztés. 

 

 


Unger Attila telepvezetõ Bóly Zrt.

Lajtos Lajos értékesítési igazgató Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft.

Gyenei Ferenc termelési igazgató Dalmand Zrt.

III. díj: Agrofeed Kereskedelmi Kft.: „Energo-Appetit” terméksorAz Agrofeed Kft. elõször 2009-ben nyert elsõ díjat Takarmányozás kategóriában védett, mikrokapszulázott termékekkel. Nagy örömükre, most 2011-ben a cég által kifejlesztett „Energo-Appetit” premix sor ért el harmadik helyezést. A premixekbõl kevert takarmányok különbözõ korcsoportú sertéseknél növelik a takarmány-felvételt, javítják a súlygyarapodást és a fajlagos mutatókat. Malacoknál a korai növekedési erély hatékonyabban kihasználható, a takarmányváltások törésmentesen végrehajthatók. Hízósertések esetében növeli a hozamokat, és javítja a fajlagos mutatókat. Szoptató kocáknál a magasabb takarmány-felvétel jobb kocakondíciót, magasabb tejtermelést, ezáltal magasabb választási malac súlyt produkál. Az Agrofeed Kft. a jövõben is nagy hangsúlyt kíván fektetni a termékfejlesztésre.

 

 


 

Elismerésben részesült- ADEXGO Kft.: Retard Karmabid alapú termék család 1. Karba-GO-75 2. Mela-Go-25- BIOMIN Takarmányozási Kft.: A Mycofix® termékcsalád- Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft.: EURPLEX szerves kötésû mikroelemek-H. Wilhelm Schaumann Állattakarmányozási Kft.: Schauma Omni S termék- Panadditív Kft: Nuklospray Yoghurt termék- Top Feed & Cargo Hungary Kft.: VIVADOG termékcsalád- Top Feed & Cargo Hungary Kft.: BioProtein Biofermentációból származó folyékony és szárított egysejtfehérjék baromfiak és sertések részére- Top Feed & Cargo Hungary Kft.: ENERGODUS Magas olajtartalmú takarmány kiegészítõk sertések és baromfiak részére-Top Feed & Cargo Hungary Kft.: PROTEMIX Folyékony takarmányok a tejelõ tehenek részére 

 

 

Állategészségügy, Szaporodás-biológia és ÉlelmiszeriparNAGYDÍJ: ADEXGO Kft.: „GRASS TEJ”A Grass Tej a kifejlesztésre került speciális takarmányozási technológiának köszönhetõen a legfontosabb omega-3 zsírsavakból (pl. α-linolénsav, EPA, DPA, DHA) és konjugált linolsavakból (c9,t11 CLA; t10,c12 CLA) többet tartalmaz, mint a hazai elegytejek (saját kutatási eredmények igazolják). A nagyobb omega-3 és CLA zsírsavtartalmat természetes úton, fûalapú takarmányozással és egy saját fejlesztésû, bendõvédett omega-3 zsírkiegészítõ etetésével érjük el. Hazánk sajnos élen jár az úgynevezett életmód betegségek (pl.: szív- és érrendszeri megbetegedések) elõfordulásában, és az ebbõl eredõ halálozások gyakoriságában. A fennálló igen súlyos probléma egyik megoldása lehet, hogy olyan egészségvédõ hatású, omega-3 zsírsavakban és CLA-ban gazdag funkcionális élelmiszereket fogyasztunk, amelyek csökkenthetik ezen betegségek kialakulásának kockázatát. A Grass Tej-jel végzett klinikai vizsgálatok 2011 februárjában kezdõdtek. A dinamikus piacbõvítést segítette, hogy a hagyományos tejekhez képest a Grass Tej kedvezõ táplálóanyag tartalmán túl, az ízét is kedvezõnek ítélik meg a fogyasztók.

 


 

 

I. díj: Kisteleki M+M Sajtgyártó Kft.: Kisteleki Hõkezelt JuhtúróA privatizáció után a termékfejlesztések és a folyamatos beruházások eredményeképpen új technológiai vonalak kerültek kialakításra, melyeknek köszönhetõen számos új termék került bevezetésre a piacon. Az üzem jelenleg négy vonalon gyárt termékeket, melyek a következõk: krémfehérsajt, félkemény-gyúrt sajt, ömlesztett sajt és a juhtúró gyártó vonal. A termékskála bõvülése és a csomagolás korszerûsítése a termelési érték jelentõs növekedését eredményezte.

 

 


 

II. díj: Agro Legato Kft.: HungaroPulse TLC tõgykímélõ fejéstechnológiaA fejõberendezés egy komplikált rendszer, amely egyedi részegységekbõl áll. Ezeket finoman össze kell hangolni, az optimális fejési teljesítmény és a tõgyegészségügy biztosítása érdekében. A rendszerben különösen fontos a fejõkehely valamint a kehelygumi szerepe, hiszen ez a kapocs az állat és a gép között, amit a pontosan szabályozott vákuum és pulzáció mûködtet. 

 


HungaroPulse TLC technológia esetén minden oldalról egyformán

masszírozza a bimbót, ezzel csökken az egységnyi felületre esõ nyomás.

Tökéletes a vákuumelzárás, és lehetõvé válik a tõgykímélõbb fejés,

megelõzhetõ a hiperkeratozis.

 

 

Több korábbi kutatás is kimutatta, hogy a fejõgumik megszokott, hengeres formája helyett érdemes lenne olyan kialakítást alkalmazni, mely teljesen elzárja a vákuumot a szorító fázis alatt, így a tõgyvég szövetei a pihenõ fázisban lehetnek két szívó fázis között. Így született a háromszög TLC technológia. 

III. díj: ALKIMIA Vegyipari Szolgáltató Kft.: Higiéniai TermékcsaládA Magyar Állattenyésztésért Termékdíj 2011 pályázatra az Alkimia Kft. saját fejlesztésû és gyártású higiéniai termékcsaládjával pályázik, amelyet elsõsorban az állattenyésztõ telepek számára pozícionáltunk. A napi gyakorlatban a korszerû tõgyhigiénia, a fejõházi higiénia, az istállóhigiénia, a tõgyápolás és a csülökápolás csak olyan készítményekkel oldható meg, amelyek a hatékonyság és felhasználói elvárások figyelembe vétele mellett összhangban vannak az EU veszélyes anyagokra vonatkozó irányelveivel, az élelmiszerbiztonság szempontjaival és a hatályos jogszabályokkal is. Tekintettel arra, hogy az Alkimia Kft. saját kutató-fejlesztõ részleggel rendelkezik, azt a célt tûztük ki, hogy a tejtermelõ tehenészetek igényeinek kielégítésére, különbözõ hatóanyag-tartalmú termékcsaládot fejlesszünk ki. 

A higiéniai termékcsaládunk jelen pillanatban a következõ készítményeket tartalmazza:- fejés elõtti és utáni tõgyfertõtlenítõ és tisztítószerek,- istálló illetve a fejõházi felületek tisztítására és fertõtlenítésére széles spektrumú fertõtlenítõ és tisztító koncentrátumok,- lábvég ápolására kifejlesztett Pedigard koncentrátum,- saját fejlesztésû Mammeli tõgyápoló krém,-a dolgozók kezének tisztítására és ápolására alkalmas hatékony szerek. 

 

 


Büszkén mutatja a díjat Varga Zsolt az Alkímia Kft. ügyvezetõje

 

 

Elismerésben részesült- BIOMIN Takarmányozási Kft.: A BIOMIN sertés-szaporodás-biológiai csomagja- Lohmann Animal Health Hungaria Kft: APIRE itatórendszer-tisztító berendezés- „SUNI” Service Universal Kft.: LENTYPUR PLUS termék- Vet-Nutrition-Consulting Kft.: ImmunovetPrémiumTM termékcsalád 
Összeállította: Dr. Gergácz Zoltán

Köszönet a közremûködésért: Dr. Birkás Mártának és Dr. Wágenhoffer Zsombornak

képgalériák:

www.agronaplo.hu/kepgaleria/137

www.allattenyesztesinapok.hu/sub/termekdij_2011.html