MENÜ

Permetezéstechnika: A kukoricabogár elleni harc folytatódik

Oldalszám: 35
2014.02.05.

A 2010-es csapadékos év hatásai több szempontból is kedveztek a kukoricabogár 2011-es elterjedésének. A nagy mennyiségû csapadéknak köszönhetõen sok helyen nem sikerült kellõ agrotechnikával megakadályozni a tojások áttelelését, mert a rendkívül nagy mennyiségû szármaradvány, valamint a mélyszántás hiánya együttesen optimális feltételeket biztosított. A másik tényezõ szintén a csapadékviszonyok miatti kényszerreagálás, melynek köszönhetõen sok helyen kukorica került ismét a területre, mert más kultúra számára nem lehetett elõkészíteni a talajt kellõképpen, és már több helyen is bizonyították, hogy a 2. éves kukoricában is kialakulhat gazdasági kártétel.

 

 

A június második felében kelõ imágó legfontosabb gazdasági kártétele a bibevisszarágás, mely következtében hiányos lesz a megképzõdés, valamint a termés minõsége is csökken, mely kifejezetten fontos a vetõmag-kukorica esetében, ahol 1-3 imágó/csõ minõségi és mennyiségi kárt okoz.Az imágó elleni védekezés állománykezeléssel kivitelezhetõ, de szem elõtt kell tartanunk a levélborítottságot. Ha a rajzás alkalmával még nem zárult teljesen a sorok között a levélzet, akkor a légbeszívásos fúvókák használata elegendõ lehet, hiszen a megalkotott buborékcseppek a levél felületére érve szétrobbannak, így a levélszíni és -fonáki részén is jó borítottságot eredményeznek. Használatkor mindenképpen a nagyobb cseppképzésre alkalmas légbeszívásos típus ajánlott, mert a hosszabb fúvókatestnek köszönhetõen megnövekszik az út, míg a folyadék a levegõvel keveredhet. Ne feledkezzünk el arról, hogy az ilyen típusú fúvóka a megszokott sw8-as (8 mm-es laptávú) záróanyába nem fér bele, így a nagyobb sw10-est (10 mm-es laptávú) kell használnunk. Megoldást jelenthetnek még a légbeszívásos duplasugaras fúvókák is, melyek szintén nagyon jó hatásfokkal bírnak állománykezelések esetén, mint azt már a kalászvédelemnél tapasztalhattuk.

 

 
 Abban az esetben, ha az állományunk levélzete zárt, akkor mindenképpen egy állományba lógatható technológiát kell, hogy válasszunk, mely a kereten pozícionálható, így az 50 cm-es szórófej osztást az állományhoz tudjuk igazítani, ezáltal igazodhatunk az állomány sorszélességéhez, folyamatosan középen tartva a szórófejet. Amennyiben ezt a technológiát választjuk, akkor a hagyományos lapossugarú fúvókák is kellõ eredménnyel tudnak permetezni, mert az apró cseppek a vázszerkezetnek köszönhetõen már pozícionáltak, ennek köszönhetõen pedig kisebb vízadag is elegendõ.

Ne adjunk teret a kukoricabogár további térhódításának.

Cselekedjünk, amíg nem késõ!

 Permetezes.hu csapata