MENÜ

A mezõgazdasági gumiabroncsok kiválasztásának fõbb szempontjai

Oldalszám: 51-52
Antos Gábor 2014.02.05.

A fúvott gumiabroncs a mezõgazdasági erõ- és munkagépek egyik legfontosabb szerkezeti eleme, egyben a legdrágább alkatrészek egyike is. Amikor futófelülete elkopik, netán idõ elõtt egyéb okok miatt tönkremegy, cserélni szükséges. Nagy értékrõl van szó, komoly beruházásnak tekinthetõ, ha a cserére kerül sor. Fontos, hogy ennek alkalmával mindenképpen olyan gumiabroncs kiválasztására kerüljön sor a felhasználó részérõl, amely teljesíti az üzemeltetõi elvárásokat mind agronómiai, mind közlekedési szempontból.

 

 

A kiválasztott márka feleljen meg a gazdaságosság, a biztonság és a komfort alábbi táblázatban felsorolt követelményeinek. 

 


Alapkritérium a teherbíró képesség, amely a gumiabroncs méretétõl, szerkezeti felépítésétõl, a belsõ levegõnyomástól és a haladási / munkasebességtõl függ. Olyan gyártmányokra van szükség, amelyekkel a biztonságos, kényelmes közúti vontatás mellett a szántóföldön csökken a káros talajtömörödés, ugyanakkor nagy vonóerõ kifejtését teszik lehetõvé normál (15-25%) szliptartományban. Alapvetõen a belsõ levegõnyomást szántóföldön traktorok esetében 1 bar alatt (0,4-0,8 bar), a kombájnoknál pedig nem több mint 2,0 bar értéken kell tartani. A közúti (szilárd burkolaton való) közlekedésnél azonban 1,6-1,8 bar a megfelelõ érték. A modern, alacsony profilú radiál mezõgazdasági gumiabroncsokkal szembeni elvárások tehát jelentõsen megváltoztak. A traktorokat a szántóföldi munkák mellett mind gyakrabban használják közúti szállításra is, ezzel a közúti tulajdonságai, mint például a nagyobb haladási sebességre való alkalmasság, a stabil, nyugodt futás, az alacsony zajszint fontossá váltak. Ezek teljesítésére való törekvés azonban semmi esetre sem csökkentheti a szántóföldi tulajdonságokat. A vontatási képesség, a talajkímélés, a megfelelõ öntisztító képesség, és nem utolsó sorban a komfort továbbra is fõ jellemzõje a korszerû traktorabroncsoknak.Ismert, hogy a teherbírás fõleg az abroncsban lévõ levegõ mennyiségétõl függ, ennek egyik meghatározója az abroncs térfogata, másik összetevõje a benne lévõ levegõ nyomása, ezt érzékelteti az összehasonlító ábra (1. kép).

 


Azonos tehrebíróképesség a méret (fõleg az átmérõ)

és a belsõ levegõnyomás függvénye (DLG Merkblatt 356)A belsõ levegõnyomás jelentõs hatással van azonban a talajtömörödés kialakulására is. A traktorteljesítmény növekedésével és a talajkímélés igényével tehát szükségszerûen együtt jár a nagyobb méretû, korszerû traktor gumiabroncsok alkalmazása. Fõ jellemzõjük a szélesebb futófelület és a kisebb profiltényezõ. Ma már a normál profilú, standard (80-as) abroncsok helyett a széles (70-es széria), a szuperszéles (60-as széria), és az ultraszéles (50-es széria), alacsonyprofilú abroncsok bõ választéka áll rendelkezésre. Ezek nagyobb felfekvõ felületük következtében a szántóföldön a nagyobb vonóerõ-kifejtés mellett a kisebb talajnyomás kialakulását, s ezzel a káros talajtömörödés csökkenését eredményezik, a közúton pedig nagyobb sebességgel haladhatnak. Manapság általánosan elterjedt a radiál szerkezetû mezõgazdasági gumiabroncsok alkalmazása – pótlásként is ezekre érdemes figyelemmel lenni. Ilyenekre példa a traktorokhoz a Trelleborg TM 2000 és a Vredestein Traxion XXL (2. kép), míg a kombájnokhoz a Michelin Cerexbib típusok.

 


Trelleborg TM 2000 és Vredestein Traxion XXL traktorabroncsok

 A radiál mezõgazdasági abroncsok elõnyös tulajdonságai között kell említeni a szélesebb futófelületet, az ezáltal kialakult nagyobb (20%) felfekvõ felületet, a magasabb bordák eredményeként létrejövõ jobb (25%) kapaszkodóképességet. Igen jó az öntisztulásuk, és a lejtõs területen jobb oldalstabilitást nyújtanak, kisebb gördülési ellenállásuk következtében üzemanyag-megtakarítás (10%) érhetõ el velük. Javul a vezetési komfort is (40%). Jobb a kopásállóságuk, ezzel nõ az élettartamuk (60%), ami felhasználói szempontból kiemelendõ.

Fentiekbõl is kitûnik, hogy a megfelelõ, elsõsorban az erõgépek hajtókerék-gumiabroncsainak kiválasztása tehát fontos szakmai döntés a hatékony üzemeltetés érdekében, mert a következõ elõnyökkel jár: 

 

 
 

 A felsorolt elõnyöket azonban csak akkor tapasztalhatjuk, ha a gumiabroncs belsõ levegõnyomására, mint kulcstényezõre kellõ figyelmet fordítunk. A gumiabroncs belsõ nyomásának állandó ellenõrzése és a körülményekhez szükséges beállítása az üzemeltetõ rendszeres napi feladata, mert ha ez elmarad, akkor a legmárkásabb gumiabroncs sem fog megfelelni az elvárásoknak.Összefügg a fenti gondolatokkal a németországi DLG által a gazdálkodók körében készült felmérés, amely arra vonatkozott, hogy a gyakorlat oldaláról melyek a legfontosabb kritériumok egy mezõgazdasági gumiabroncs beszerzésénél.

 

 
 

A közölt diagramból látható, hogy fõ helyen szerepel a vonóerõ-kifejtés, a talajkímélés és a kopásállóság. Csak ezek után mérvadó a vételár, ami azt bizonyítja, hogy a traktorokhoz, a betakarítógépekhez és a munkagépekhez szükséges gumiabroncsok kiválasztásánál a korszerûbb, a felsõbb minõségi kategóriába tartozó márkák (mint pl.: Vredestein, Michelin, Goodyear, Trelleborg, Continental, vagy természetesen a Taurus) vásárlását érdemes megfontolni, és szakember tanácsát kikérni.Antos Gábor