MENÜ

Régi és új motorosok a Tavaszi Road Show-n

Oldalszám: 53
2014.02.05.
Még az etyeki AgrárgépShow alkalmával adott hírt a rendezõség a III. Tavasz Road Show idei menetrendjérõl. A tavalyi évhez képest némi változás volt tapasztalható a gép- és eszközforgalmazók számában, hiszen a korábbi hétfõs csapat mára plusz egy taggal bõvült.


 
 
 
A 15 éves hazai jelenlétét ünneplõ GÜTTLER a bemutatott Standard hengerek mellett új fejlesztésû gépeket is felvonultatott, különbözõ kombinációkban. Látható volt többek között a Supermaxx univerzális kultivátor, a Földmester magágykészítõ kombinátor és egy frontfüggesztett magágykészítõ is.Vetõgépeik közül két darabot szerepeltetett a PÖTTINGER; ilyen volt a Terrasem C6 mulcsvetõgép, valamint a megújult Vitasem 300. A gépmustrát egy Servo 25, 3 fejes váltvaforgató eke zárta.

Mint már sokak számára ismeretes, december 15-tõl az új környezetvédelmi szabályozás értelmében már csak olyan permetezõgéppel lehet a szántóföldön kijuttatást elvégezni, mely megfelelõ minõsítéssel rendelkezik. Az ilyen és ehhez hasonló, a permetezéstechnikát érintõ elõírások részletes ismertetése mellett mutatta be a FARMCENTER Kft. az új, a traktor frontfüggesztésére elhelyezhetõ adapterét. Az új kijuttatás-technikai megoldásuk az „egyszerûségében a nagyszerûség” ötlet alapján készült.

Az Agro+MashExpo különdíjas Alö Quicke LCS traktor homlokrakodó vezérlése az újdonság erejével hathatott, melyet Dér Attila, a DERALAND Kft. ügyvezetõje ismertetett részletesen. Bemutatójában kitért még a TLT hajtómûvek, a 3 pont felfüggesztések, a gumiabroncs-nyomásszabályozó rendszerek és a Cleanfix tisztítóventilátorok mellett a Scharmüller K80 vonógolyós rendszerükre is.A precíziós gazdálkodás népszerûségi indexe soha nem látott méreteket ölt a hazai gazdálkodók körében, így nem is véletlen, hogy a résztvevõk régi ismerõsként köszönthették az AGRÁRIN Kft. termékeit. A hazai agrárinformatika szereplõje többek között professzionális GPS-eit, sorvezetõit népszerûsítette.
„Elsõbálozó” a Road Show történetében a Case IH erõgépek hazai gépforgalmazója, az INVEST Kft. Traktorkínálatukat 80-tól 340 Le-ig vonultatták fel. Tudni kell, hogy a 150 Le fölötti gépeik már Tier 4-es motorokkal készülnek, melyek megfelelnek az új emissziós szabályozásnak. A gyártó folyamatos fejlesztéseinek köszönhetõen úgy sikerült megfelelni az új környezetvédelmi elõírásoknak, hogy a motor teljesítményét 12%-kal növelték, míg 12–15%-kal csökkent az üzemanyag-felhasználás. Igaz a Tier 3-ról 4-re történõ váltás még folyamatban van, de az emissziós normáknak megfelelõ új motor még az idei évben bevezetésre kerül. A forgalmazott erõgépek mellett a Tecnoma permetezõgépeket is népszerûsítették.
A gazdaságos szállítás fontosságát hangsúlyozta Szabó Lajos, a szintén elsõ alkalommal részt vevõ FLIEGL-ABDA Kft. képviselõje. A hazai gazdálkodók gépparkjára jellemzõ, hogy alacsony üzembiztonságú, jócskán koros pótkocsikat használnak. Az ebbõl adódó különbségre hívták fel a résztvevõk figyelmét. Bemutatták a Gigant ASW 270-es letolókocsit, az ULW 20 kiközelítõ-átrakókocsit, de felvonultattak egy kéttengelyes, három oldalra billenthetõ DK 180-88 jelû pótkocsit is.


 
–an–