MENÜ

Fókuszban a gazdálkodás jövõje

Oldalszám: 12
2014.02.05.
Az Alltech Európai Elõadó Körútjának elõadásai középpontjában a népességrobbanásra való felkészülés állt. A 120 országban jelenlévõ multinacionális cég küldetése olyan technológiák kifejlesztése, amelyek javítják az állatok teljesítményét illetve hozamát a fogyasztó számára is elfogadható és környezetkímélõ módon.


Becslések szerint 2050-re 9,3 milliárdra nõ a világ népessége, az élelmiszerszükséglet pedig megduplázódik. Aktuális tehát a nagy kérdés, hogy ez a megnövekedett igény miként elégíthetõ ki. A témához fûzõdõen kérdeztük a szakembereket: Marc Larousse-t, az Alltech európai elnökét és Helembai Jenõt, az Alltech Hungary Kft. ügyvezetõ igazgatóját.

A prognosztizált mértékû élelmiszerhiány mellett milyen alternatív takarmányok jöhetnek szóba?
Ma már a kisebb és a legnagyobb vállalatok takarmányozási szakemberei is beszélnek a változtatásokról. Arról például, hogy a DDGS nemcsak egy melléktermék, hanem akár minden brojler- és csirketápban használni fogják alapanyagként – megfelelõ technológiákkal kiegészítve, mint például a Synergen. Az Alltech már tíz éve javasolja, hogy használjunk melléktermékeket – felhívva a figyelmet arra, hogy egyes melléktermékek tartalmazhatnak mikotoxinokat. De van megoldás: a Mycosorb toxinkötõ.

A világ csúcsteljesítményû tehene egy év alatt 32 t tejet tudott elõállítani. Hogyan érhetõ el ez a teljesítmény?A genetika ugyanaz, mint a többi állatnál, viszont változott a menedzsment és a takarmányozás. Ha ugyanis eredményt akarunk elérni, akkor másképp kell gondolkodnunk, illetve más technológiát kell alkalmaznunk. Kevesebb lesz a környezeti szennyezés kibocsátás is, hiszen sokkal jobban hasznosítjuk az állatot.
Helembai Jenõt, az Alltech Hungary Kft. ügyvezetõ igazgatóját a magyar gazdákat érintõ kérdésekkel kerestük meg.


A toxinokkal kapcsolatos hazai helyzetet miként értékeli?
Magyarország a toxinokat tekintve az egyik legjobban fertõzött terület. Különösen a tavalyi év miatt, amikor összesen 1000 mm csapadék hullott. Sokan nem is tudtak kimenni a földekre, így nem permetezték a vetéseket, és gomba ellen sem védték, ami komoly problémát jelentett. A sertés, de akár a kérõdzõk számára is rendkívül káros toxinmérési eredmények (a 0,2–0,3-as szintek) helyett akár tízszeres szintet is mutatnak a „normál” évekhez képest. Ez óriási teher az állatoknak, és ezzel a kihívással küzdenek most a termelõk is.

Miként segíti a cégük a hazai gazdákat?Magyarországon az Alltech folyamatosan növekszik, a vállalat mindig fejleszt termékben és technológiában egyaránt, illetve a régi beváltakat is próbáljuk fenntartani. A program azonban csak úgy valósulhat meg, ha bebizonyítjuk a termelõknek, hogy a befektetésük külön költség nélkül is megtérül.