MENÜ

20 éves az Axiál Kft.

Oldalszám: 51-52
2014.02.05.

Jubileumi születésnapot ünnepelhetett az 1991-ben Harsányiné Dr. Fodor Gyöngyi és Harsányi Zsolt által alapított vállalkozás, amely a kezdetekben kizárólag alkatrészek forgalmazásával foglalkozott. Az immáron 10. alkalommal megrendezett Axiál Szakmai Napok szervezõje pedig mára a 128. helyen áll azon a ranglistán, amelyen az ötszáz legnagyobb forgalommal rendelkezõ hazai vállalat szerepel.

 

 


 Pintér Zsolt ügyvezetõ igazgató beszélt a kezdetekrõl, a jelentõs állomásokról, illetve a jó idõben meghozott jó döntésekrõl, amelyek a két évtizedes, kiemelkedõ forgalmú hazai vállalkozás sikeressége mögött állnak. 


Az 1991-ben alakult cég kizárólagosan alkatrészek forgalmazását vállalta, s csak négy évvel késõbb jött el az idõ számukra, amikor elkezdhettek gépekkel foglalkozni. Zetor traktorok értékesítésével startoltak 1995-ben, és abban az esztendõben kötötték meg partnerként a szerzõdést az elsõ nyugat-európai gyártóval, a Suomi mûtrágyaszóró és vetõgépgyártóval. 
Ezt követõen 1998-ban – a ma is egyik vezértermékük gyártójával a Manitou-val írtak alá szerzõdést, aminek köszönhetõen az elmúlt bõ tíz évben több mint 2000 gép került az országba. A dolog jelentõségéhez hozzátartozik, hogy addig csak elvétve dolgozott külföldi gép az országban, így az Axiál elmondhatja magáról, hogy õk ismertették meg azokat partnereikkel. 
Jelentõs nap volt a cég életében 2000. november 7-e, akkor szignálták ugyanis szerzõdésüket a Claas gyárral, ami nagy fordulatot hozott az életükbe. Egyrészt nagy értékû gépeket tudtak forgalmazni, másrészt pedig olyan piaci szegmensbe kerültek, ahol addig nem voltak jelen.

 

 A cég kezdeti 13 milliós forgalma 2001-re elérte a 16 milliárd forintot. Ma már minden második, magyarországi földeken dolgozó kombájn a Claas gyártmánya. 
A Fendt csoport 2002-ben lépett partnereik sorába – és 1000. hazai, nagy teljesítményû gépét éppen a jubileumi rendezvényen adták át egy partnerüknek. 

 

 
Az uniós csatlakozás elõtti utolsó évben, az állami támogatás 115–116 milliárdos lehetõségét kihasználták a magyar gazdák – így a rendelkezésre álló beruházási keretbõl az Axiál 32,5 milliárddal tudta kivenni a részét. A nagyszabású vállalkozás fejlesztéseként 2004-ben megalapították építõipari üzletágukat.Bár abban az évben támogatás nélküli idõszak következett, õk eredményesek tudtak maradni. Olyan termékeket vettek be a választékukba, amelyekkel a mezõgazdaság hektikusságát tudták kompenzálni: építõipari gépeket. Mára pedig elmondhatják, hogy az építõipari üzletág a maga 2–3 milliárdos volumenével komoly piaci illetve üzleti részt vállal a cég forgalmából. 
A bajai Axiál Logisztikai Központot 2008-ban adták át, ahol a 4500 négyzetméternyi területen olyan komoly feltételeket tudtak teremteni az alkatrész háttérnek, hogy a hazai igényeken kívül leányvállalataikét is (Ukrajna, Románia, Szlovákia) ki tudják elégíteni. 

 
A 2009-es adatok szerint összesen mintegy 130 milliárdnyi gépberuházás történt hazánkban. Ebbõl az Axiál 36 milliárddal részesült, de a cég forgalma meghaladta az 57 milliárdot. A 2010-ben realizált 33 milliárdos forgalom pedig ugyancsak jó eredménynek számít, tekintettel arra, hogy a tavalyi esztendõ a negatív rekordok éve volt.

 

Az alkatrész- és szervizellátottságuk, illetve az ahhoz kapcsolódó használtgép értékesítés folyamatos 4 milliárd körüli haszna komoly stabilitást jelent az Axiálnak. 


A húsz évvel ezelõtti vállalkozásból mára hatalmas cégbirodalom alakult ki. A kezdeti 13 millió forintos forgalom az átgondolt vezetésnek és a lelkes munkatársaknak köszönhetõen 2001-re már elérte a 16 milliárd forintot, 2009-ben pedig – az elõzõ évit mintegy 200 millióval meghaladva – az 57,2 milliárd forintot.

 

Ezzel a bevétellel került az Axiál Kft. a HVG 500 legnagyobb forgalommal rendelkezõ hazai vállalatát tartalmazó rangsorában 2010-ben a 128. helyre. Kapcsolt vállalkozásokon keresztül pedig a cég tevékenysége túllépte az országhatárokat is. Az Axiál még ebben az évben 1,5 milliárdos beruházást tervez: a meglévõ 14 telephelyük mellé további 3-at kívánnak megnyitni 2012-ig. 

 

 Az Axiál Kft. széles termék- és szolgáltatás választékának megfelelõ szintû megjelenítése indokolta egy önálló rendezvény megszervezését. Így 2002-ben nyitotta meg elõször kapuit az AXIÁL Szakmai Napok – amely kiállítás az ország mezõgazdaságban és építõiparban dolgozó vállalkozói számára meghatározó informálódási találkozóponttá nõtte ki magát. Az Európa-hírûvé vált nagyszabású rendezvény összességében bõ 100 ezer hazai mezõgazdasági- és építõipari vállalkozót jegyezhet látogatói sorában. 
A 10. Axiál Szakmai Napok szakmaiságát igazolja a 16 mezõgazdasági és 6 építõipari gépmárka több mint 200 kiállított új gépe, az Axiál Kft. használtgép-kínálatának legjava, valamint 22, az országban „élõben” elõször látható gépújdonság. A cég üzletpolitikája változatlan – céljuk a magyar mezõgazdaság és az építõipar részére tartósan használható gépek szállítása, a gyors és szakszerû szerviz illetve alkatrészellátás biztosítása a vevõi igények maximális szem elõtt tartásával. Azt, hogy jó úton haladnak, az egyre bõvülõ partnerkörön kívül a 2011 augusztusáig elnyert Business Superbrands kitüntetõ cím is igazolja. 

 

 

Harsányi Zsolt
tulajdonos-ügyvezetõ a hitelesség zálogaként említi, hogy õk maguk minden gépet kipróbálnak, és csak azokat ajánlják vevõiknek, amelyek náluk már jól teljesítettek. Saját tapasztalat alapján választják ki a magyar gazdák számára jól használható gépeket. Újdonságaik nagy része motorral rendelkezõ gép, hiszen a normák megváltoztak az elmúlt idõszakban. Minden traktor- kombájn- és teleszkópos rakodógép gyártónak a következõ években új motorral szerelt, az uniós elõírásoknak megfelelõ gépeket kell alkotnia. Az idei rendezvény a legújabb technológiák bemutatását tette lehetõvé: gépeket és 15 fajta motor nélküli, új technikával rendelkezõ, új technológiára alkalmas masinákat bemutatva. 

 

 


 

 

Az Axiál sikerének
egyik titkában a humán erõforrást látja – olyan kollégákat válogatnak csapatukba, akik akarnak és tudnak is jól dolgozni. Õket akarják megtalálni, megtartani, tovább képezni és motiválni. A születésnapos adatok önmagukért beszélnek: a hazai vállalkozások számára szállított többszázezer tonna alkatrész, a majd 21 ezer új, és 10 ezer használtgép, a sokezer megjavított vagy felújított gép és a közel 1 millió bérmunkához, vagy bérgép szolgáltatáshoz kapcsolódó munkaóra mellett a közel 21 ezer hazai mezõgazdasági és építõipari cég, amely tartósan visszatérõ vásárlója az Axiál Kft-nek. Videó megtekintése

 

 

 
 

A BERTHOUD széles termékkínálatában egyaránt megtalálhatók a függesztett, a vontatott és az önjáró permetezõk, amelyek fõleg gabona területekre, szélesebb körben pedig a szõlészetek és gyümölcsösök számára kínálnak megoldást. Franciaországban, de Európa más országaiban is a jelenleg használt permetezõgépek sorában 3-ból több mint 1 BERTHOUD.A SIMA-n sok új gépet mutattunk be. A BERTHOUD új, kisebb Raptor önjáró permetezõvel jelent meg a piacon, amely 2500 literes tartállyal és 24–28 méteres AXIALE szórókerettel rendelkezik. De új gépeket és fejlesztéseket kínálunk mind a gabona, mind a szõlészeti/gyümölcsös kategóriákban: többek között az új GPS-es szakaszvezérlõ rendszerrel ellátott EC Tronicot, illetve más eszközöket az új vezérléssel felszerelve, mint az Auto Guidance rendszer vagy az EC Tronic vezérlõ.Az Axiál Szakmai Napokon elõször mutattuk be az új, 24–32 méteres szórókeretre 3 ponton ACTIFLEX tengelyre függeszthetõ 3200 literes TRACKER permetezõgépünket.

Magyarországon korábban csak kisebb vontatott BERTHOUD gépeket értékesítettünk, mára azonban az eddig 2000 literes, 16–18 méteres szórókerettel rendelkezõ gépeket vásárolt gazdák a nagyobb kapacitású gépeket részesítik elõnyben.Manapság legfõképp a fejlesztésre koncentrálunk: új leányvállalatokat építünk Oroszországban, folytatjuk az értékesítési hálózat kiterjesztését Ukrajnában és Fehéroroszországban – ezek az országok ugyanis nagyon jó piacok számunkra. Ezzel párhuzamosan pár éve megkezdtük a piacépítést Ázsiában és Ausztráliában is.Az idei esztendõ a tavalyinál jobbnak ígérkezik, ahogy ez már most is érzékelhetõ. A 2010-es évünk a legrosszabbnak tekinthetõ. A válság leginkább az ukrán és a fehérorosz piacon mutatkozott meg, de már ezek az országok is kezdenek talpra állni. Az Agritechnica-ra a SIMA-n bemutatott újdonságaink mellett továbbiakat is bemutatunk – folyamatosan dolgozunk ugyanis nagyobb gépek gyártásán, hogy kielégíthessük a legnagyobb gazdák igényeit is.

Berthoud Agricole, Patrick Denizet, Commercial DirectorThe BERTHOUD range includes mounted, trailed and Self-propelled sprayers dedicated for crops and the widest range for vineyards and orchards. Berthoud has More than one sprayer out of 3 now at work in France and in lot of European countries.During SIMA we have shown a lot of new machines. BERTHOUD has launched a smaller addition to its Raptor range of self-propelled sprayers. With a capacity of 2500 liters and able to be fitted with 24m to 28m AXIALE booms. Also as well we have a lot of new machines and adaptations on our row crops and Vineyard/orchard ranges, a new electronic controller EC Tronic with GPS auto cut on/off system and as well we have many other tools with new electronic controllers: Auto Guidance system, remote control on our Ec TronicIn Axial professional days we show first time our new Tracker. Our new 3200 liter ‘Tracker’ is offered with 24 to 32m booms fitted or not with our axle suspension ACTIFLEX. For a long time in Hungary we sold smaller trailed machines. And now we see a market increase. People, who was searching for smaller trailed machines to be more efficient in productivity.We are focusing now on development new areas. We are building a new subsidiary in Russia and continue to develop our dealer network in Ukraine and Belarus are strong markets for BERTHOUD. We started for a few years now in Asia and Australia.I think this year should be better now, we feel the effect of the new business from the beginning of this year. The worst year was last Year, 2010 and now many countries, like Ukraine, Belarus, were the first who collapsed in this crisis, but now it is getting better and better.What we have shown in SIMA, we will show in Agritechnika, but we will have other new machines, because we continue to increase the size of the machines, new technology to the largest farms.
Kiállítóként vettünk részt a SIMA kiállításon Párizsban, ahol több új mûszaki megoldás közül - többek között - bemutattuk traktorkínálatunk új AXION 900-as tagját, illetve a teljes hajtáslánc optimalizálását megcélzó CPS (CLAAS POWER SYSTEM) rendszert – amelyekrõl bõvebben az õszi hannoveri Agritechnica kiállításon lehet hallani.Ezüstéremmel jutalmazták a LEXION betakarítógépekhez tartozó új TERRA TRACK gumihevederes járószerkezetet, ami az új hidropneumatikus felfüggesztésnek köszönhetõen drasztikusan csökkenti a talajra gyakorolt erõhatást. A külön felfüggesztés jóvoltából a kabinban ülõ kezelõ komfortja is lényegesen javult. Az új TERRA TRACK rendszer lehetõvé teszi, hogy a kombájn könnyedén mozogjon a földeken.Európában idén ünnepeljük a CLAAS kombájnok 75. évfordulóját. A várható piaci eredmények tekintetében úgy vélem, hogy ígéretes az általános helyzet Magyarországon, és az elõzõ gazdasági évhez képest biztatók a kilátások. Türelmesnek kell azonban lennünk, korai még a végeredményt megjósolni.

CLAAS GmbH, Hanskarl Metzger, Regional Export ManagerWe were an exhibitor in SIMA where we show some new concept, like AXION 900 series and CPS (CLAAS POWER SYSTEM) System, but it is quite early to talk about, we will tell more about it at Agritechnika. We also got a silver medal for a new TERRA TRACK system for the LEXION combine harvester, which drastically reduces the force of impact through its new hydropneumatic suspension. Hydraulic cylinders adjust the individual drive wheels, ground wheels and support rollers of the TERRA TRAC to the ground contour, resulting in automatic leveling and improved stability of the combine. Consequently operator comfort is also drastically improved in the cab by the separate suspension. The new TERRA TRAC system allows the combine to move with greater ease across the fields.Also this year we celebrate the 75th anniversary of CLAAS combine harvesters in Europe. The production, the general situation here in Hungary at my opinion seems to be better than in the last business year, but we have to be patient, it is a little bit early to say what would be the final results up to the end of the harvest period, but I think we will have a better situation than it was in the last year.
Magyarországon idén szeretnénk bevezetni az új szériát, amely már az SCR-es AdBlue technológiával felszerelt. Az új 800-as szériából az Axiál Szakmai Napokon a 824-es szerepel, valamint egy 933-as traktor, (szintén az új szériából) – ezek bemutatógépként debütálnak. Az AdBlue-tól sokan idegenkednek kissé. Szerintem viszont ebben az adalékanyagban – amit az üzemanyag mellé kell tankolni – van a jövõ, hiszen 2012-tõl már másmilyen gépet nem is lehet majd forgalomba helyezni.Hannoverben mutatja be õsszel a Fendt az új szériáját, és kiszámíthatóan ez a technológia halad a kisebb gépek felé is – ott majd bemutatkozik az új 700-as széria.Tavaly sikeresek voltunk: a válság és a mostoha idõjárás ellenére szép eredménnyel zártuk az évet. Legkeresettebbek a 200 LE feletti nagy traktorok voltak, ezek a gépek adják a hazai piacon eladott Fendt traktorok 60%-át. Magyarországon a mezõgazdasági területek méreténél fogva a nagy gépeket igénylik a gazdák, de a kisgép eladás is (talán a nagy struktúra miatt) jobban alakul.Az idei év különösen indult a magas terményáraknak köszönhetõen. Aki be tudta tárolni a terményt, az jó áron tudta eladni, így jutott gépberuházásra is.Az új technológia igénye mellett azonban az figyelhetõ meg, hogy sokan ragaszkodnak még a régi, megszokott típusokhoz és azokból vásárolnának. Ezek darabszáma viszont korlátozott, hiszen a gyártót elõírások kötik atekintetben, hogy hány darabot gyárthat le még a régi motorral.

Az idei évre jellemzõ, hogy egyaránt meglepõ is, és nem is. Mi már november-decemberben küldtünk tájékoztatót, illetve érdeklõdést felkeltõ hírleveleket az üzletkötõknek, amelyben jeleztük, hogy az õszi és nyári csapadékos idõ miatt mire lehet számítani tavaszra – ezek pedig most forgatókönyvszerûen kezdenek bejönni.Ténylegesen elmaradt sok õszi talajmunka, ezen területnek a tavasszal történõ egymenetes elmunkálásához keresnek most eszközöket a gazdák. Több bemutatón túl vagyunk már, és jó pár gép el is kelt a bemutatók alatt. Ez jellemzõen azokban a régiókban jelentett piacot, ahol a víz komoly gondokat okozott, mert ott ezek az elérhetõ árú eszközök sokat segítenek most.Egy ilyen nehéz idõszakban kipróbált módszer és eszköz sok termelõ számára megmutatta azt a lehetõséget, hogy ezt a módszert egy normál, átlagos évben is lehet majd alkalmazni, tehát elõtérbe kerül az a gondolkodási mód, miszerint az olcsóbb és könnyebb megoldásokat keresik – mert a szükség miatt most ezt megtapasztalták. A tendencia az, hogy a problémákra adott megoldást átültetik majd egy átlagos körülmények közötti évre is.Tapasztalatunk szerint mindenki beszél a támogatás lehetõségérõl – de úgy gondolom, hogy akik komolyan termelnek, azok ha szükségesnek ítélnek egy új gépet, azt támogatás nélkül is megveszik, mert látják, hogy az adott géppel költséget lehet megtakarítani. Ez tükrözõdik abban is, hogy márciusi gyártási programunkban 2,5-szer több gépet gyártunk, mint egy évvel ezelõtt és az áprilisi termelés szintén megnövekedett mennyiségrõl szól. A többi hónap talán nem lesz ilyen kimagasló (nehéz is ezt az igényt gyorsan kezelni), de nagyon erõs illetve intenzív növekedést látunk. Mindig is bizakodtam, az optimizmusom vitt elõre; no meg a társaimba vetett bizalom és a közös munka. Úgy gondolom, hogy ez az év sikeres lesz, sok-sok gép eladásának lehetõségét látom benne.Tavasszal bemutattuk új gépünket, a gyomfésût. Erre olyan mértékû az érdeklõdés, hogy szinte már most sem tudunk belõle eleget gyártani. A CONDISC tárcsás lazítónk jónéhány tavaszi bemutató során debütált. Ez egy korábbi gép, amely alapvetõen inkább nyári-õszi eszköz, de a tavaszi kényszerhelyzet miatt több helyen megpróbáltuk, és meglepõen jól dolgozott a tavaszi talajokon. Bízom benne, hogy a nyár folyamán ezekbõl a gépekbõl több eladásunk lesz, ezáltal maga a termékpaletta is bõvül.Új konstrukciójú gépünk, (amely alapvetõen koncepciójában hordoz újdonságot), a 80–130 LE-s traktorokkal gazdálkodók számára ajánlott. Olyan eszközt tervezünk a piacra dobni, amit még eddig senki nem kínált. Nem lesz benne csoda, de nagyon jól összerendezett technikáról van szó. Úgy vélem, hogy ezzel az új eszközcsaláddal nagyon sok kis- és közepes gazdának tudunk majd segíteni. Ha az elképzeléseink szerint halad a tervezés-fejlesztés, a próbák és a tesztek során a gépcsalád jól vizsgázik, akkor az õszi repcére már a sorozatgyártású gépek állnak rendelkezésre. Szûkös az idõ, de a Framestnél mindig is lendületes, tempós életet éltünk.Tavaly a legnagyobb érdeklõdést kiváltó gép a másfél éve piacra dobott REPTILL volt. Ez az eszköz tavasszal is alkalmas az õsszel fel nem szántott, vagy gyengén elmûvelt területek megmunkálására. Igen sokoldalú, és a legnagyobb számú hazai traktorpopuláció, a 150–200 LE-s traktor mögé alkalmas. Ez tehát hosszú távon sikeres gép lesz, most is erre van a legnagyobb kereslet. Mára elkészültünk a 4 méteres típussal és a kiegészítõként felszerelhetõ vetõadapterrel is ami szélesíti az alkalmazás lehetõségét.

Minden második évben, amikor a SIMA-t megrendezik, új ekéket mutatunk be. Az idei újdonságunk az RW6-os eke, amelyet a közepes gazdaságok (50–100 hektáron termelõk) számára fejlesztettünk ki. Az okos és praktikus hidraulikus vezérlõegység segítségével az eke összes funkciója elérhetõ a kabinból. A hidraulikus felfüggesztésnek köszönhetõen az eke simán és könnyen manõverezhetõ. Az RW6 kényelmesen kezelhetõ, nagyteljesítményû eke, amely 120–180 LE-s traktorokhoz ajánlott. Nagyobb emelési kapacitással bíró traktorokhoz (9–11 t) az RW8 és RW9 típusok 7 ekefejes változatban is elérhetõek. A kiállításon a látogatók nagy érdeklõdéssel fogadták az újdonságot.Az Axiál Szakmai Napokon ennek az ekének egy nagyobb változatát mutattuk be, mivel a hazai gazdák nagyobb lóerejû traktorokat használnak. Az RW8 függesztett 5+1 fejes eke még több állítási lehetõséget és szélesebb alkalmazhatóságot biztosít, mint elõdje. Kiváló szántásminõség, felhasználói komfort és robusztus kialakítás jellemzi. A vázat az optimális vontatás érdekében alkották meg, így vonóerõ igénye 160–240 LE közé tehetõ. Rendelhetõ 5 vagy 6 ekefejjel, két verzióban: RW8 ECO, RW8 HIGH TECH. A fõváz mérete 160x160 mm, a fordítótengely átmérõje 130 mm. A gép hasmagassága 78 cm vagy 82 cm lehet. Tömege 2500 kg.Reméljük, az idei évünk Magyarországon a korábbinál jobban sikerül. Optimistán állunk a dolgokhoz, de a rossz idõjárás pár hónap alatt mindent megváltoztathat. Ha reálisan nézzük a dolgokat, akkor azzal is számolnunk kell, hogy a Japán katasztrófának milyen hatása lesz a terményárakra. Meggyõzõdésem, hogy érezni fogjuk a hatását. Úgy terveztük, hogy idén elérjük a 2008-as értékesítési szintet.Az Agritechnica-n új gépeket fogunk bemutatni – ennek oka, hogy az Agritechnica és a SIMA látogatói nem azonos piaci szegmenst fednek le. Az Agritechnica látogatói sokkal nagyobb gépeket keresnek, ezért ott azokat a gépeket állítjuk ki.

Gregoire Besson, Edouard Patin, Export ManagerEvery 2 Years at SIMA we want to show new ploughs. In this year we introduced a new plough, RW6 dedicated for medium size farmers, who deals with 50-100 hectares/year.Features include independent alignment and front furrow width adjustment, offset leg elements (Grégoire Besson patented) and possible combination with double lateral bogie wheels (Grégoire Besson patented). The RW6 is built with headstock to main frame parallelogram linkage (= 100 % independent alignment and front furrow width adjustments), offset leg elements (Grégoire Besson patented) and possible combination with double lateral bogie wheels (Grégoire Besson patented). A clever and practical hydraulic control box equips RW6 to put all settings together in the cab (side to side leveling, working depth, front furrow width of cut,). Hydraulic suspension on the top link makes the plough smooth and easy to maneuver. Available from 4 to 6 furrows, with bolt or non-stop hydraulic safety device, RW6 is a comfortable high performance plough for tractors from 120 to 180 HP. For tractors equipped with higher lift capacity (9 to 11 tons), RW8 and RW9 (heavy) models are also available up to 7 furrows. This plough was very well accepted by the visitors.In the Axial Professional Days we are showing a bigger model of this plough, RW8. In Hungary farmers want to use bigger ploughs because they have tractors with more horsepower, but the technology is exactly the same.We hope this Year will be better in Hungary. It is always difficult, we are used to deal with some good hopes, but the weather can change everything in few months. Everybody looks satisfied and optimistic for this year in Hungary. If we are realistic we do not know what will be the influence of Japan, the price of the crops. I am convinced that the Japan tragedy will have an economical effect. But we expect to reach the 2008 level this year.In Agritechnika we will show some new products, because the market in France is not the same as Agritechnika. In most of the times it is much bigger machines that we show in Agritechnika.


Az Express TD elõször mutatkozott be, ebben az évben vezettük be a piacra és nagyon jó visszajelzéseket kapunk a géprõl, hiszen ez az elsõ alkalom, hogy kisebb méretû gazdaságok is hozzájuthatnak egy komplett Pronto 3 pontos felfüggesztésû technológiához, és annak minden funkciójához. Nagy sikerrel mutattuk be többek között Németországban és Franciaországban, most pedig a közép-európai piacokon szeretnénk bevezetni a kis- és a közepes méretû gazdaságok számára.Idén egyúttal erõsítjük a Terrano vonalat. A Terrano FX a három sorban elhelyezett kapákról ismert, míg a Terrano FM már 4 sorban elhelyezett kapákkal fog rendelkezni. Tehát ez egy új széria a Terrano-n belül, de sok finomhangolást és fejlesztést végeztünk a többi termékünkön is.Bemutattuk új kombinált vetõgépünket, a Sprinter SW-t, amellyel kibõvítettük a munkaszélességet 9 méterre, illetve egy 800 literes mag- és mûtrágyaszóró tartállyal kombináltunk.Az eladásaink kedvezõen alakulnak, de célunk, hogy a 2008. évi értékesítési szintet elérjük, hiszen az volt a legjobb évünk. Idén már nem vagyunk képesek teljesen kielégíteni a piaci igényeket, csúcson van a termelés. Úgy gondolom azonban, hogy a gabonaárak stabilan magasan maradnak, így a gazdák képesek lesznek új gépeket vásárolni.

Horsch Maschinen GmbH., Traugott Horsch, Export DirectorWithin the machines that we are introducing newly into the market this year is the Express TD. It is a Pronto, mounted on the Three Point of the tractor. We had a very good response because it is the first time that also for a smaller sized farm it is possible to have access to the complete Pronto Technology. It was very successfully introduced in Germany and France and we want to launch it know also into the Central European markets, as we feel, that the smaller or medium sized segment of farms are becoming more and more interested in this type of technology.We are amplifying the Terrano line. Terrano FX was so far described as a machine with three bars of tines; the Terrano FM line will have four bars of tines. On our tine seeding technology we started to introduce the SPRINTER SW, which widens this product line up to 9 m working width combined with a seed and fertilizer hopper for 8000 liter capacity.Sales are doing very well. Our planning figures for this year are already on the level of 2008, where we had the best sales figures in our company history. All our markets are responding very well and we will most likely not be able to fulfill all the demand in the market. We think grain prices will stay strong and farmers will continue asking for machinery.Számos innovációt mutattunk be a SIMA kiállításon, mint az 1-es széria, az 5 H sorozat traktorai, a POWERMONDIAL 120 Dual Power rendszerrel, az új kabinnal szerelt Mistral sorozat, az új TECHNOFARM 70, és az új 70 és 120-as motorokkal szerelt Rex sorozat. Ez utóbbi széria, a Rex család immár másodszor nyerte el az év traktora címet, így 2010 novemberétõl 2011 végéig jogosultak vagyunk ennek használatára. Mondhatni, teljessé tettük termékkínálatunkat. Növeltük a választékot, miközben azon traktorgyártók közé tartozunk, akik számos termékkel rendelkeznek a 80–120 LE-s kategóriában, vagyis a leggyakrabban értékesített gépek területén. Ráadásul számos speciális, 60 LE teljesítmény alatti traktort kínálunk a szõlészetek és gyümölcskertészetek részére.A SIMA kiállításon sok érdeklõdõnk volt, elégedettek vagyunk a jelenlegi üzleti pozíciónkkal, illetve azzal, ahogyan a piac alakul az elõzõ évhez képest. Az Argo Tractors csoport garantálja, hogy minden terméke Olaszországban készül, ahol három vállalata is traktorokat gyárt. Büszkék vagyunk rá, hogy termékeink Olaszországban, Európában készülnek (nem Indiában és Kínában), így minden esetben felügyelhetjük és kontrollálhatjuk termékeinket. Váltógyártó üzemünk van Olaszországban, a motorokat pedig a Perkins illetve az IVECO biztosítja. A motorokon kívül szinte mindent mi gyártunk. A kabinok összes eleme és a váltómû is saját gyártású. Joggal mondhatjuk tehát, hogy mi egy termelés-ellenõrzött, komplex, és egységes vállalat vagyunk.Magyarországon elsõként mutatkozik be az 5-H traktorsorozat. A 80-110 lóerõs teljesítménykategóriában kellõen erõsek vagyunk, így biztosnak tûnik, hogy nagy sikert érünk el az új 5-H, Powermondial és Rex szériákkal. Tapasztalataim szerint ez a három traktortípus, valamint a Landpower 135-165 modellek a legkeresettebbek.A piaci helyzet a tavalyhoz képest egyre jobb, a termelésünk pedig áprilisban és májusban teljes kapacitáson megy. A tavalyi év egészen más volt, igazi visszaesés. Információink szerint a magyarországi traktorpiac is 75%-al esett vissza, mindösszesen 500 nyugati traktor talált gazdára. Elképzeléseink szerint 2011-ben ez a szám akár 1000–1200-nál is magasabb lehet. Minden évben van fontos kiállítás, idén kettõ is: a SIMA és az Agritechnica – míg jövõre az EIMA. Cégünk mindig kiállít a SIMA-n, az Agritechnica-n és az EIMA-n is, hiszen az érintett országokban egyre meghatározóbb tömegbázisa van a Landini traktoroknak, valamint egy ilyen kiállítás jó helyszín az importõrökkel való találkozáshoz, termékismertetéshez.ARGO TRACTORS S.p.A, Landini, Antonio Guidetti Export Sales ManagerWe had a lot of innovations at SIMA: 1 SERIES, 5H Series Tractors, POWERMONDIAL 120 tractor with Dual Power, Mistral Series tractors with the new cab, the new TECHNOFARM 70, Rex Tractors 70,120. So let’s say we have completed our range of products, we’ve increased our range of products and among we are one of the tractor manufacturers that have got a lot of products in the range between 80 and 120 hp that is the most common area. Plus now we have a lot of specific tractors under 60 hp for wine-yard and orchard.We had lots of visitors in SIMA and we are quite satisfied how the business is going or today the market is getting better than last year. Of course as Argo Tractors we can grant all the products are made in Italy we have three firms producing tractors. We are proud that our products are made in Italy, made in Europe. No production in India or in China so we can check always and can control our products. We have transmissions produced in Italy, except for the motors that are bought from Perkins or IVECO. Apart from motors we are internally producing nearly all the products, the cabins are produced by one of our company belonging to our group. We can say that we are a self producing group and really an integrated company with a production completely under our control.Here in Hungary we are presenting for first time the 5-H. We are very strong in tractors so let’s say we are sure that we have good success 5-H, Powermondial and new Rex. These are the three type of tractors which I have noticed a strong interest in will be good satisfaction as far as I know people I have met at this morning. They are looking for this kind of products. And of course Landpower we sold many units and are very satisfied. Many customer did refer more a tractor between 90-120hp.The situation is getting better compared last year and we have all the production full already in April and May .Last year in the Hungarian market, there was a big drop to only 500 tractors.This year we hope the market will get to more than 1000 - 1200.We will be an exhibitor in Agritechnika. In every year we have one important exhibition. This year we have two, SIMA and Agritechnika and next year in 2012 will be EIMA. We are always presenting at SIMA, Agritechnika and EIMA. In this three exhibitions visitor will see something new also in the Landini and the McCormick brand.
A SIMA-n újdonságként az MLT 625-ös gép szerepelt, ahogy az Axiál Szakmai Napokra is kölcsönkaptuk, hiszen ebbõl a gépbõl még alig van pár darab, mert csak tavaly november óta gyártják. A kiállítást követõen megy majd tovább Szlovákiába, ugyanis jelenleg készleten ilyen gép még nem nagyon van, és annyira speciális, hogy valószínûleg csak rendelésre hozzuk majd be. A gép jellemzõje a kompakt méretei – a Manitou-nál a szuper kompakt méretkategóriába tartozik, ami azt jelenti, hogy 2x2 méteres négyzetbe belefér (illetve még szûkebb részbe, hiszen 1,86 m széles csak, és 2 m magas). Ez a 625-ös széria a mezõgazdaságban és az építõiparban is megtalálható.A mezõgazdasági szériát inkább a nehezebb, nagyobb felhasználásra alakították ki, aminek a jellemzõi a nagyobb gumik (18 colos kerekek), de nagyobb hidraulika teljesítménye (90 liter/min) van, valamint a lehajtása is erõsített. Ezek a különbségek jellemzik az építõipari és a mezõgazdasági szériát.Másik újdonság (ami Magyarországon egy teljesen új elem) a Power Shift-es váltó: ami elõremenetben 6 sebességet jelent, hátramenetben 3 sebességet. A váltó nagy elõnye, hogy 40 km/h sebességet biztosít. Tehát olyan gazdaságoknál, ahol nagyobb távolságokra kell Manitou-val közlekedni, ott ezt a Power Shift-es megoldást ajánlom – és a Manitou szerint ez a jövõ! Valószínûleg a közeljövõben nem is igen lesz más lehetõség, mint a Power Shift.Remélem, hogy a tavalyi év volt a mélypont, hiszen akkor igen kevés gépet értékesítettünk az elõzõ évekhez képest. Idén sokkal nagyobb érdeklõdés mutatkozik, és több ajánlatot adunk ki, de a lényeg, hogy az érdeklõdésekbõl vásárlások is történtek. Valójában az 1 kimaradt évet be kell pótolni. A gépek közben nagyon sokat dolgoztak, és azokat, amelyeket korábban eladtunk elõbb-utóbb (az üzemóra vagy az életkor miatt) cserélni kell. Reménykedünk abban, hogy idén ez éreztetni fogja hatását. A tavalyi év értékesítésének a dupláját szeretnénk elérni ebben az esztendõben. Hannoverben pedig egy „nagy durranásra” számítunk, de ez még számunkra is titok.Francia vállalatként a SIMA-t nemzeti kiállításunknak tekintjük. Idén 5 új terméket és 2 új koncepciót mutattunk be, s kíváncsiak voltuk a reakciókra. Leányvállalatunk az Amerikai Egyesült Államokban van, az egyik koncepció, a Twin-Row Synch-Row® tõlük származik. Ebben az esetben a növényt ikersorokban vetjük el, így nagyobb növekedési területet tudunk biztosítani az egyes magok számára, és a gyökérzet nagyobb kiterjedésû lesz. Így a növény több napfényt illetve tápanyagot kap, egészségesebb és egységes növénypopulációt alkotva. Bemutattuk a Monoshox® koncepciónkat is, ami nagyobb sebesség mellett jobb minõséget biztosít a vetésben. A Monoshox® egy állítható, forgatás nélküli nyomás- és kiegyenlítõ rendszer. Ezzel csökkenthetõ a mag-visszapattanás aránya, és nagyobb sebességnél is folyamatosan kapcsolatban marad a talajjal.Bemutattuk az új, 8-soros, összecsukható vetõgépünket is, amely az Axiál Szakmai Napokon ugyancsak szerepelt. Vannak további új gépeink, amelyeket a nyugat-európai gazdaságoknak szántunk, ez méretükben is érzékelhetõ, hiszen kisebbek. Debütált a 12 soros összecsukható vetõgépünk is, amely megfelel az európai szabályozásnak.Természetesen mi is ott leszünk az Agritechnica-n, hiszen a Monosem a német piacon is erõs. A SIMA újdonságai mellett további nagy gépeket is bemutatunk majd, mivel sok látogatóra lehet számítani Közép- és Kelet-Európából.Véleményünk szerint a magyar igények a 6–12 soros vetésrõl elmozdulnak majd a 8–16 soros gépek irányába. A Monosemnek teljes sorozata van a 8-soros vetõgépekbõl, különbözõ lehetõségekkel és technikai megoldásokkal. Legalább 6 különbözõ modellünk van minimum 6 különbözõ feltétellel (mint például a költségkeret…). De a magyar piac változására is felkészültünk: az idei év a gazdák számára sokkal jobb kilátással kecsegtet – mert a terményárak magasan vannak, és sem a tejjel, sem a hússal nincs probléma –, így bevételhez jutnak. Általánosságban nézve globálisan is és Magyarországon is javul a helyzet. Ennek megfelelõen egy átlagos évet szeretnénk zárni. Jelenleg a japán helyzet miatt aggódunk, de remélem és szorítok nekik, hogy meg tudják oldani a problémát.

Ribouleau Monosem, Eric Marecaille, Export Sales ManagerAs a French company, we put an attention to SIMA, because it is our national show. We introduced 5 new products and also 2 new concepts, to see the reaction of the farmers. We have a daughter company in the USA, and one of the concepts we have introduced came from there, the Twin-Row Synch-Row®. Twin-Row crops are planted with a twin line seed drop, allowing for more growing room and quicker canopy than single rows of the same population. As a result of the Twin-Row Synch-Row® configuration, plants and their roots are spread over a larger area. The plants catch more sunlight and nutrients, making for healthier, more uniform crops. We are on the development to see it is possible to use the same technology in Europe. We also introduced also another concept, named Monoshox® to have a better quality of seeding with higher speed. Monoshox® is an Adjustable No-Till Down Pressure and Dampening System. This provides a better reduction in row-unit bounce, and keeps ground contact consistent at faster planting speeds.We have also introduced an 8-row folding TFC planter, which can be also seen in Axiál Professional Days. We have some machines more dedicated for western part of Europe, with a smaller machine design. But we already introduced a bigger machine, which unfortunately I could not bring to Hungary, it is a 12 row folding CRT planter, transport is under the legislation of Europe.Of course we will be in Agritechnika, because Monosem is also strong on the German market. We will show the same concept and also some big machines, because in Agritechnika we have more visitors from Central- and Eastern-Europe.We believe that the Hungarian market needs will move from 6 and 12 rows to 8 and 16 rows, and regarding the 8 row, we have a full range by Monosem of many possibilities, technical solutions for the farmers, we have at least 6 different models with 6 different conditions, type of budget and whatever You like. We are ready for this movement on the Hungarian market.The market situation this Year is much better for the farmers because of the high price of the cereals. So they have more incomes. Milk is better, meat is better. Generally speaking the situation is better worldwide and also in Hungary. We expect to keep the level on the normal way. We are now worried about with Japan, but I think we can manage it. I believe on them, and I hope they are able to solve the problems.

Többféle újdonsággal próbálkozunk, attól függõen, hogy mire van igényük a partnereinknek. Kisebb és nagyobb pótkocsit egyaránt próbálunk gyártani. A kisebbeknél egy új programunk van, azt is bevezetjük majd az Axiál cégnél. Idén, és a jövõ évben új programot is fogunk létrehozni: konkrétan a szippantókról van szó, 3000-tõl 16000 literig. Terveink szerint az Axiál számára is sokkal több árut fogunk tudni nyújtani.Tavaly visszaesés volt az értékesítésben, de reméljük, hogy ez évben sokkal többet fogunk elérni. Bár véleményem szerint ez az év is nagyon nehéz lesz, és nem lehet nagy dolgokat várni, a mostani eredmények bíztatóak – s talán sokkal jobb lesz az eredmény a tavalyinál. Nagyon elégedettek vagyunk az Axiállal való együttmûködéssel. Globálisan nézve: a rendelések száma a tavalyi évhez képest mintegy 20%-kal nõtt. Az Axiál Szakmai Napokon is nagy volt az érdeklõdés. A novemberi Agritechnica-n is kiállítunk, és biztosan szerepelnek majd az újdonságaink is. Februárban a SIMA párizsi kiállításán már bemutattuk a szippantó kocsit, de azt sajnos ide nem hozhattuk el.

Angeli Gyula termékmenedzser, Axiál Kft.
Egy egytengelyes kis pótkocsit mutattunk be, ezzel már nem csak a 18–24, hanem a 4–7 tonnás pótkocsikat is tudjuk szállítani a kisebb gazdaságok számára.Példaként említem a 2009-es esztendõt, amikor közel 100 db pótkocsit értékesítettünk, 2010-ben pedig összesen 15 darabot adtunk el – de ez az arány volt tapasztalható majd minden gépértékesítõnél. Bízunk benne, hogy idén már hamarosan a 15. pótkocsi értékesítése is megtörténik. A nehézséget az okozza, hogy mindenki arra vár, hátha lesz támogatás. A mostani információk szerint november végétõl kertészeti gépekre írnak ki pályázatot – és ha ez a hír elterjed, akkor a gazda most nem akar vásárolni, hanem húzza az idõt, várva amíg olcsóbban tud vásárolni. Ez azonban érthetõ is.A SIMA-n három újdonsággal rukkoltunk elõ: a Fertitest, a Xeos, és a Stop&Go szerepeltek a repertoárunkban.A Fertitest rendszer a Sulky mûtrágyaszórókhoz nyújt kisegítõ szolgáltatást. A „Fertitest mûtrágyaszóró specialista” bõvíti online elérhetõségét, így a gazdák számára közvetlenül elérhetõ. A rendszert továbbfejlesztették, így a még nem regisztrált mûtrágyák is elérhetõk a rendszerben. A Fertitest szolgáltatás rendelkezik egy úgynevezett „közelítõ keresés” funkcióval is. Azok a gazdák, akik nem regisztrált mûtrágyát használnak (általában import termék) megadhatják a mûtrágya leírását és jellemzõit. A Fertitest rendszer ezek alapján javasolni fogja azt a regisztrált mûtrágyát, amihez az Övé a leginkább hasonlít. A FERTITEST rendszer magyar nyelven is elérhetõ a következõ linken: http://fertitest.sulky-burel.com/FertiKli/?lng=ho. A Fertitest-et a SIMA-n ezüstéremmel jutalmazták.A Sulky 2011-ben egy új, integrált pneumatikus vetõgépsorozatot dobott a piacra XEOS néven, amely jellegzetes stílusával azonnal meghódította a piacot. Az új tervezés azonban nemcsak az elegáns vonalvezetésre vonatkozik, hanem mindenre kiterjed – beleértve a kialakítást és a teljesítményt is. A XEOS-szal a Sulky egy minden igényt kielégítõ vetõgépet kínál a gazdáknak. Ez az új vetõgép a korábbinál sokkal precízebb munkát végez, és mára meg is dupláztuk a megrendeléseinket. Mindkét újdonságunk nagy siker volt.Azt tapasztalom, hogy a látogatók már olyan professzionális technológiát keresnek, amellyel a kivitelezés precízen megvalósítható – kombinálva a környezetkímélõ és költséghatékony megoldásokkal. Ez az oka, hogy létrehoztuk a Stop&Go rendszerünket, amely egyszerû, intelligens, GPS-szel vezérelt mûtrágyaszórókhoz használható vezérlés. A tolózárnyitó karra szerelt elektromotorral valóban ott és akkor nyitják, illetve zárják a tolózárakat, amikor és ahol arra a táblavégi fordulókon szükség van. A féloldali tolózárnyitás, illetve -csukás szintén a Stop&Go gépek nagy elõnye, hiszen ezzel gondoltunk azokra a helyzetekre, amikor a terület nem feltétlenül szabályos négyzet alakú. A Stop&Go rendszer szórókerethez, és irányító rendszerhez csatlakoztatva mûködik. Ez lehet teljes egészében Sulky rendszer, de kompatibilis még a Teejet, Trimble and RDS rendszerekkel is. Magyarországon már elérhetõ ez a technológia. A magas mûtrágya árak miatt a gazdáknak fejlett technológiát kell használniuk a költséghatékony megoldások elér&