MENÜ

Bevált szerekkel a gombabetegségek ellen

Oldalszám: 29
2014.02.05.
Aki biztosra akar menni a búzájának értékesítésekor, az nem hagyhatja ki a technológiából a gombaölõ szeres kezeléseket. Elég egy fuzáriumfertõzés és oda az egész év munkája, a termelésre fordított költségek elúszhatnak. Ahol a nagy termés és a jó minõség érdekében intenzív gabonatermesztés folyik, s a magasabb dózisú lomb- és fejtrágyát sem sajnálják, ott pedig elengedhetetlen a kezelés. Akár úgy is fogalmazhatnánk, hogy a biztonságos árpa- és búzatermesztés záloga a lomb- és kalászvédelem.
A Dabronc-Marcal Bt. több mint 1540 hektáron – zömmel bérelt terület – évek óta klasszikus növénytermesztési modellt valósított meg, ifjú Simon Lajos irányításával. A gazdaság alapjait édesapja rakta le még 1993-ban és vezette azt az ezredfordulóig. A fiatal szakember tudatosan készült a gazdálkodásra. Felnõtt életét repülõgép-szerelõként kezdte, majd a gyöngyösi Károly Róbert Fõiskolán szerzett agrármérnöki oklevelet.

Idén kalászosokat
, õszi káposztarepcét, kukoricát és szóját termesztünk. A kalászosok meghatározók a vetéstervünkben. Az õszieket 404 hektáron – búza, durum búza, rozs – a tavaszi árpát 110 hektáron vetettük. Nálunk a minél jobb minõség és a lehetõ legnagyobb termés érdekében mindent megkapnak a növények. Bár Dabronc és környéke nem a talajadottságairól híres, búzából így is 5,2–5,5, árpából 4 tonna körül alakulnak a hektáronkénti termésátlagaink.
Ezeket az eredményeket milyen technológiával érik el?Mivel a repce és kukorica elõvetemény istállótrágyát kapott, ezért õsszel komplex mûtrágyát nem adtunk. Február közepe után azonban kiszórtuk a fejtrágya kétharmadát, a többit majd szárbainduláskor juttatjuk ki, ami hektáronként összesen 81 kg nitrogén hatóanyagot jelent.A bokrosodás végéig Granstar® 50 SX-szel elvégeztük a gyomirtást. Ezzel a DuPont készítménnyel együtt hektáronként 4 liter Plantafosz rézt is kipermeteztünk, amit a búza ugyancsak meghálál. A gombaölõ szeres kezelésekhez jól bevált DuPont készítményeket használunk – idén a 60 hektárra méretezett Harvesan® – Charisma® csomagot választottam. Az elsõ kezelés mindig az idõjárástól függ, csapadékos évjáratban a gyomirtó szerrel egy menetben. Idén errõl nincs szó, ezért várhatóan a 2 nóduszos fejlettségi állapotig permetezzük ki a Harvesan®-t, 0,7 literes hektáronkénti dózisban. A már eddig több évben is bizonyított Harvesan® kiugróan magas hatóanyag-tartalma (250 g/l fluzilazol + 125 g/l karbendazim) miatt az összes kalászosban elõforduló gombabetegség ellen – lisztharmat, pirenofórás és szeptóriás, illetve rozsdabetegségek, kalászfuzáriózis stb. – kiváló hatású és hosszú, 4–5 hetes védelmet biztosít. Hatóanyagai azonnal leállítják a kórokozók fejlõdését, s megelõzõ, illetve gyógyító hatást fejtenek ki. Nagy elõnye, hogy az egyik hatóanyaga, a fluzilazol a levelekben csúcsirányba transzlokálódik, ezért a közvetlenül nem permetezett részeken is védelmet nyújt a fertõzések ellen. Ráadásul a két hatóanyag egymás hatását erõsíti és ez a készítmény is – ebben a csomagban különösen – viszonylag olcsón beszerezetõ.


A Charisma®-t az õszi káposztarepce kapja – hektáronként 1 litert. Ezzel a szerrel a fómás, fehérpenészes levél és hajtásfertõzés, valamint az alternáriás betegségek ellen védekezünk. De regulátor hatása is van, tehát növeli a száron található elágazások számát, ami egyrészt növeli a termés mennyiségét, másrészt erõsítve a szárat csökkenti a megdõlés veszélyét.A zászlóslevél megjelenésekor a vetésfehérítõ bogár ellen védekezünk Decis Megával. Ezt követõen, a virágzás kezdetén végezzük el a második gombaölõ kezelést – egy menetben kijuttatunk hektáronként 5 liter Condisolt is. Egyébként az idén újítottunk, mert a megszokott Alert® S mellett az egyik táblánkon kíváncsiságképpen kipróbáljuk a Cherokeet is. Egyébként az Alert® S évek óta jól bevált, nagyon elégedettek vagyunk vele. Ezt ugyanis a DuPont kimondottan a hazai körülményekre fejlesztette ki. Elõnyei közé kell sorolnom, hogy széles hatásspektrumú, rugalmasan használható. Sok más szerhez hasonlóan ez is kombinált hatóanyagú (125 g/l fluzilazol + 250 g/l karbedazim) termék. A gyártó által ajánlott dózist alkalmazzuk, hektáronként egy litert. A kalászfuzáriózis ellen tervezett készítmény a hatóanyag-tartalomnak és összetételnek köszönhetõen egyedülálló védelmet nyújt a Fusarium fajkomplex ellen, ugyanakkor a késõi levélbetegségek ellen is hatékony. Ezzel a második kezeléssel a zászlóslevél és a kalász védelme maximálisan megoldott.Elnézve a technológiát, elsõsorban a DuPont készítményeire alapozzák. Mi ennek az oka?A mi gazdaságunk már 16-17 éve alkalmazza a DuPont készítményeit, mert kedvezõ az ár-érték arányuk és a gyakorlatban is bizonyítottak. Természetesen egy-egy újdonságot is kipróbálunk, amint az idei évben is tesszük, de ahogyan mondani szokás, a járt utat a járatlanért ne hagyd el. Ezt alátámasztják a termésátlagaink is, meg a költségeink is. Ennek a technológiának, amit most elmondtam, az önköltsége hektáronként 150 ezer forint körül alakul. Ebbõl a gyomirtók, a rovar- és gombaölõ szerek, valamint a lombtrágyák körülbelül 25 ezer forintot tesznek ki. Ha csak a gombaölõ szereket számolom az mintegy 13 ezer forintunkba kerül hektáronként. De a már említett termésátlagok, no és a megtermelt búza minõsége bizonyítják, hogy ez valahol mégis csak megtérül, hozzá teszem akkor, ha a felvásárlási árak is megfelelõek. A tavalyi termés eladására nem panaszkodhatunk, remélem az idén sem lesz rosszabb – mondta befejezésül ifjú Simon Lajos.

A. Gy.