Szakfolyóirat > 2011/04 > Takarmányozás sertés Szója baromfi
Állati takarmányok, mint humán élelmiszerek
Azzal etetjük állatainkat, amivel az emberek is táplálkoznak
Azzal etetjük állatainkat, amivel az emberek is táplálkoznak
A hazai sertésállomány létszáma több mint 60 éve, a II. világháborút követõ években volt utoljára olyan alacsony, mint most. Az EU-hoz történõ csatlakozás évében – 2004 januárja és decembere között – bekövetkezett 1 millió darabos állománycsökkenést az elmúlt években további 1 millió darabos visszaesés követte. (A jelenlegi sertéslétszám már csak bõ harmada a 20 évvel ezelõtti, 8,5 milliós állománynak.) (1. ábra)
A jelenlegi magas fehérjeárak és a folyamatos gazdasági nyomás folyamatos igényt támaszt a kutatók fele, a tejtermelõ tehenek fehérje emésztésének jobb megismerésére. Ezek a kutatások – a monogasztrikus állatokhoz hasonlóan – az aminosav-ellátással, felszívódással kapcsolatos kérdésekre és a jelenlegi rendszerek hibáinak kiküszöbölésére fókuszálnak.