MENÜ

Itt a tavasz! - Kukorica és napraforgó

Oldalszám: 48
2014.02.05.
Mint minden évben, a tavaszi kultúrák vetése elõtt érdemes végiggondolni az elmúlt tél idõjárását és az emiatt kialakult adottságokat. A kukorica és a napraforgó vetésére sok helyen rányomja a bélyegét, hogy a vetendõ területek egy része a tél során vízben állt, vagy maximálisan telített volt vízzel.

 Mostanra az ilyen táblák egy része már kiszáradt, de a talaj állapotának, különösen a szerkezetének nem tett jót a vízborítás. Azon túl, hogy ezeket a táblákat nehéz megmûvelni, számolni kell azzal, hogy a megromlott szerkezet miatt a tápanyagok felvétele is nehézkesebbé válik. Ezért különösen fontos, hogy e két meghatározó tavaszi növény alá vízben oldódó és könnyen felvehetõ tápanyagokat adjunk.


A kukorica a nitrogén mellett
nagy mennyiségû foszfort és káliumot is igényel. Egy 10 tonnás termést adó állomány a mintegy 280 kg nitrogén mellett 110 kg foszfort és 300 kg káliumot is felvesz a talajból hektáronként. A tápanyagoknak csak egy része kerül vissza a szármaradványokkal a talajba, ezért mindenképpen javasolt az NPK-mûtrágyák alkalmazása. A kukorica különösen a foszfortrágyázásra reagál jól, megfelelõ foszforellátottság hatására a termés 30–40%-kal is több lehet. A mûtrágyák kijuttatása történhet felületre szórással és vetéssel egy menetben is; ez utóbbi természetesen abban az esetben, ha megfelelõ minõségû mûtrágya áll rendelkezésre. A vetéssel egy menetben történõ mûtrágya-kijuttatás különösen akkor bizonyul hatékonynak, ha a talaj hideg, agyagos és foszforral kevésbé jól ellátott.

A napraforgó tápanyagigénye szintén magas, egy 3 tonnás termést hozó növényállomány körülbelül 120 kg nitrogént, 90 kg foszfort és 200 kg káliumot vesz fel hektáronként. Habár a napraforgó – erõs gyökérzetének köszönhetõen – csak nitrogénnel történõ mûtrágyázás mellett is kielégítõ termést tud adni, az NP-, illetve NPK mûtrágyák használata jelentõs terméstöbbletet eredményezhet. A jelenlegi magas terményárak mellett pedig egy 0,5–1 tonnás különbség egyáltalán nem elhanyagolható szempont.

A kukorica átlagos tápanyagellátására 120–140 kg/ha nitrogén hatóanyagot, valamint 40–60 kg/ha foszfor-, és 80–120 kg/ha kálium hatóanyagot javaslunk. A napraforgó mûtrágyázására – kísérleteink szerint is (Debrecen-Látókép) – az 1:1:1 arányú tápanyag-kijuttatás a leghatékonyabb, 40–60 kg/ha hatóanyag-dózisokkal. Természetesen az arányok és mennyiségek az adott talajtípus szerint változhatnak. A telephelyeinken elérhetõ LINZER WARE és egyéb mûtrágyákkal kapcsolatosan keressék bizalommal értékesítõ kollégáinkat!

Vári Rita

Linzer Agro Trade Hungary Kft.

www.linzerware.com