MENÜ

Folyékony nitrogén mûtrágya kijuttatás

Oldalszám: 42
2014.02.05.
A folyékony mûtrágya kijuttatásnál alapelv, hogy mindenképpen tisztában kell lennünk talajunk kötöttségével és a termõréteg vastagságával. A túlzott mennyiségben kijuttatott nitrogén sok esetben beszivárog a talaj alatti vízkészletbe, valamint a helytelen kijuttatás sok esetben perzselheti állományunkat.A fejtrágyaként kijuttatott nitrogén március végétõl április közepéig nagyon jó hatásfokkal bír, de teljesen nem helyettesíthetik a téli kijuttatást.

A kijuttatás során mindenképpen ügyelnünk kell arra, hogy milyen típusú fúvókát használunk. Méret tekintetében a növényvédelmi munkák során használt fúvókák nem alkalmasak a mûtrágya kijuttatásra, mert a hektáronkénti mennyiség olyan értéket érhet el, mely meghaladja az elérhetõ átfolyás mértékét.

Alapvetõ szempont, hogy ne károsítsuk a kijuttatás során a levél felületét. A levélfelületre jutó agresszív permetszer ütközési impulzusa a védõ viaszréteget nem szabad, hogy károsítsa. A kisebb mechanikai hatás elérése érdekében speciális fúvókák állnak rendelkezésünkre. Ezek a fúvókák két csoportba sorolhatóak:

- ütközõlapos,

- többlyukú.


Az ütközõlapos fúvókák durva cseppeket képeznek, melyek nem sodródnak el, valamint a menetiránynak háttal elhelyezett nagy szórásszögnek köszönhetõen a menetszél a folyadékfilm alá kap, így egy kisebb fajta lebegtetés alakul ki, mely szinte fátyol szerû borítást és nagyon enyhe mechanikai hatást eredményez. A fúvókák felhelyezése mindenképpen körültekintést igényel, mert az ütközõlap iránya meghatározó. Sok gyártó esetében a záróanya speciális kialakítása segíti a felhasználót a fúvóka helyes pozícionálásában.


A többlyukú fúvókák extrém durva cseppképzése szintén csökkenti az elsodródást, viszont itt nincs egységes folyadékfilm, ezért a permetezési magasság emelésével érhetõ el a menetszél kedvezõ hatása.

www.permetezes.hu