MENÜ

Szükséges az európai tejtermelõk fenntartása

Oldalszám: 83
2014.02.05.
Az Európai Tej Bizottság (EMB) konferenciáján, Dublinban február 22 és 24 között, egyetértés született abban, hogy szükség van a tejpiac reprezentatív csoportjainak részvételével egy ügynökségre, amely megreformálja a tejárak számítását és kifizetését, valamint elengedhetetlen felügyelni és szabályozni az EU piacát.


Az EMB képviselõi a dublini konferencián egyetértettek abban, hogy a tej program csomag, amit az EU Bizottság javasol, tartalmaz elõremutató elképzeléseket, de teljesen figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy erõsíteni kell a termelõk helyzetét a tejpiacon. Romuald Schaber, az EMB elnöke, különösen kritizálta a tejfeldolgozók piaci korlátozását – maximum 3,5%-os európai-, és a 33%-os nemzeti piaci részesedés - hangsúlyozva, hogy ez a korlátozás figyelmen kívül hagyja az ágazat valós helyzetét. Megjegyezte, hogy több egyéni tejfeldolgozónak van nagyobb részesedése a csomagban javasolt korlátozásoknál és példaként hozta az ARLA Foods-t, ami 95%-ban van jelen a dán piacon és a Friesland Campina-t, amely nem kevesebb, mint 8,8%-kal rendelkezik a teljes európai piacon. „ Mi mondtuk, újra és újra, hogy a szövetkezeti tervet koncentrálni kell és egyesíteni európai szinten és ez a tendencia már látható. Az európai és a nemzeti politikusoknak szükségük van a valóság szem elõtt tartására, ha el akarják érni a gazdálkodók hasonló és arányos erõsödését az élelmiszer-láncban”, nyilatkozta Schaber Jackie Cahill, az Ír Tejbeszállítók Egyesületének (ICMSA) elnöke, (EMB tagszervezete), támogatta Mr. Schaber érvelését. „Azt látjuk, a Bizottság támogatja a nagy cégek könyörtelen megerõsödését a feldolgozói- és kiskereskedelmi szektorban, de nem aggódik az élelmiszertermelõk és gazdák problémái miatt, amíg azok nem lépnek fel egységesen. Úgy tûnik, a Bizottság örömmel nézi, hogy az átvételi árakat lenyomják a hatalmas és domináns közvetítõk/kereskedõk és élelmiszerláncok, így szembe kerülve a termelõk méltányolható elvárásaival.

A tejtermelõk küldöttei 14 országból, egyetértettek egy európai szintû monitoring szolgálat felállításával, ami ellenõrzi a termelési költségeket, árakat, a keresletet és kínálatot. Ez a szervezet meghatározza, hogy az átvételi árak fedezik e az elõállítási költségeket, és biztosítja a mennyiséghez kötött „eladási és vételi árakat”. Mivel a tejpiaci szereplõk (farmerek, feldolgozók, kereskedõk, fogyasztók) teljesen egyenlõtlen pozícióban vannak, az európai tejtermelés fontossága megköveteli, az ügynökség létrehozását. Amennyiben biztosítani akarjuk a fenntartható tejtermék elõállítást az Unióban, szükséges a fogyasztók képviselõit is bevonni a felügyeleti iroda mûködésébe.

1995-ben Írországban, a tejtermelõk részesedése a kiskereskedelmi tejárból 43 százalék volt. 2005-ben, 36 százalékra, 2009-re pedig 26 százalékra csökkent ez az arány. A tendencia egyértelmû, ha nem rögzítik a termelõk méltányos részesedését a végsõ kiskereskedelmi árból, sok európai tejtermelõ családi gazdaság túlélése igen kétséges. A fogyasztók olcsó élelmiszert akarnak, az olcsó tej leple alatt az óriás üzletláncok kisöpörték a tejtermelõk nyereségét, felhasználva azt saját érdekeik szerint.

Forrás: TheCattleSite News Desk

Fordította: Dr. Gergácz Zoltán