MENÜ

Összefoglaló a BASF Szõlészeti és Borászati Konferenciájáról

Oldalszám: 15
2014.02.06.

Tizenegyedik alkalommal tartott a BASF Szõlészeti és Borászati Konferenciát, amelynek idén februárban Eger városa szolgált helyszínéül. A rendezvényen a hazai borász- és szõlõtermesztõ szakma jeles képviselõi mellett az Agro Napló is részt vett.

 

 

A szakmai napot Rácz Robert, a BASF Agrodivízió vezetõje nyitotta meg, majd Dr. Jamie Goode borszakíró szólt a magyar borok helyzetérõl és európai piaci lehetõségeirõl – amelyre Rigler Zsolt, a Bormarketing Bizottság marketing szakembere tartott referátumot.

 


 

 

Randall Gold BASF Európa-csoport vezetõ prezentációjában bemutatta az Initium®-ot, a BASF új, innovatív hatóanyagát a szõlõ és a kertészeti kultúrák védelmére. Az új Initium® hatóanyagot tartalmazó BASF-termékek kiválóan illeszkednek a szõlõtermelõk növényvédelmi eszköztárába. A szelektív és hatásos gombaölõszer-hatóanyag ideális a borszõlõkben megjelenõ peronoszpóra megelõzésére. Kitûnõ környezetvédelmi profilú, és kevesebb alkalmazást igényel, mert hosszan tartó hatása a 14 napot is eléri. A hazai gazdák számára várhatóan jövõre lesz megvásárolható.

Dr. Füzi István, a BASF fejlesztõmérnöke az elmúlt évek szõlõvédelmi tapasztalatairól beszélt, majd elemezte az idei lehetõségeket. Adatok igazolják, hogy a lisztharmat akkor okoz problémát, ha az elõzõ év augusztusa–szeptembere száraz. Peronoszpóra járvány elterjedéséhez csapadékos tél és májusi–júniusi csapadékos idõjárás szükségeltetik. A botritisznek azonban nem kellenek különleges feltételek – elég, ha a nyár vége és az õsz eleje csapadékos. „Járványhelyzetben nem szabad várni az ideális permetezési körülményekre! Akár nedves lombot is permetezni kell, mert az is jobb, mintha egyáltalán nem védekezünk” – hangsúlyozta az elõadó.A BASF innovatív vállalatként 2011-ben is teljes, nagy hatékonyságú technológiát biztosít a termelõk számára, amelyet a következõ készítményeire épít: Collis® SC és a Vivando® a lisztharmat ellen, Acrobat® MZ WG és Forum® R a peronoszpóra ellen, valamint az idén bevezetett Scala® és az AgCelence-csoportba tartozó Cantus® a botritisz ellen.

Képgaléria

– Keresztes –