MENÜ

Mit ajánl a Dow Seeds 2011-re?

Oldalszám: 36
2014.02.06.

A 2010-ben lehullott, az átlagot messze meghaladó csapadék mennyiség szinte minden gazdaságban gondot okoz. A csapadékos idõjárás miatt a betakarítási munkák elhúzódtak és nem volt lehetõség az õszi talajmunkák elvégzésére. A teljesen átnedvesedett talajokra nem lehet a gépekkel rámenni, várni kell míg a talaj kellõen kiszárad ahhoz, hogy mûvelni lehessen. A belvízzel borított területeken már egészen biztos, hogy késõ tavasszal fog eldõlni, hogy mit is lehet kezdeni a területtel.

 

 

Minden valószínûség szerint sok kukoricát fognak vetni a termelõk. Mégis a jelentõs kukorica export és a sok kései vetés miatt kialakulhat egy olyan termény piaci helyzet, hogy augusztus végén, szeptember elején a fizikai piac prémium árat hajlandó adni a korai, jó minõségû terményért. Így az idei évben is elõnyt jelenthet a Dow Seeds korai koncepciója. Mit is jelent a korai koncepció? Olyan kontinentális genetikájú igen korai kukoricákat, melyeket már 6 °C-os talajhõmérsékletnél vethetünk, mert fejlõdési küszöb hõmérsékletük rendkívül alacsony. A rövid tenyészidõ, korai vethetõség párosításának számos elõnye van (kisebb a kukoricabogár kártétel kockázata, jobb termékenyülés-szemtelítõdés, korai betakarítás szárítás nélkül, vagy jóval alacsonyabb szemnedvességgel, kitûnõ terményminõség, kisebb termelési kockázat). A korai betakarítású kukorica nemcsak kedvezõ értékesítési lehetõséget jelent, hanem a vetésforgó „visszazökkentéséhez” is kiváló eszköz, utána nagy biztonsággal õszi kalászos vethetõ.

 

Azoknak a termelõknek akik korán tudnak vetni a legnagyobb termõképességû kukoricáinkat ajánljuk, hogy maximalizálni tudják a korai koncepció elõnyeit. Az MT Mattes (FAO190) éréscsoportjában kimagasló termõképességének kulcsa a magas szemsorszám, amely elérheti a huszonkettõt is. A terméselemek közül (szemsorszám, soronkénti szemszám, ezermagsúly) a szemsorszám az amit a környezet a legkevésbé képes befolyásolni. A terméseredmények (1.ábra) is mutatják, hogy az MT Mattes kiemelkedik a versenytársak közül.

 


 

 

Az MT 261 (FAO250) a másik olyan termékünk, melyet az olyan területekre ajánlunk, ahol a talaj állapota lehetõvé teszi a korai vetést. Az értékesítési adatok (legnagyobb mennyiségben eladott Dow Seeds kukorica hibrid, legmagasabb újravásárlási arány) is azt mutatják, hogy termelõink nagyon elégedettek ezzel a kukoricával. Az MT 261 korai vethetõsége, gyors fejlõdése, kiváló stressztûrése terméselõnyt biztosít éréscsoportjában majd minden termõhelyi körülmény közt (2. ábra).

 

 


 

 

Korai kukoricáinkat vizsgáltuk igen kései vetésekben is. Azt tapasztaltuk, hogy kései vetésben felgyorsul a növények vegetatív fejlõdése, és korán megkezdõdik a termésképzõdés folyamata. Azokra a területekre, ahol a körülmények miatt kései vetésre kell felkészülni az MT Eco (FAO 260) kukoricát ajánljuk. Az MT Eco kedvezõ ára mellett rendkívül jó alkalmazkodó képeséggel, tápanyag hasznosítással rendelkezik, ezért is kapta az Eco nevet.Teljesen lófogú a FAO 270-es tenyészidejû Metalana kukoricánk. A Metalana különlegessége a „flex” jelleg, ami azt jelenti, hogy már alacsony övenöt-, hatvanezres termõtõnél képes a termésmaximumot adni (3.ábra). A megkésett vetéseknél az alacsony tõszám rendkívül fontos, mert az állomány stressztûrése sokkal jobb, márpedig erre szükség lehet megkésett vetések esetén.

 

 


 

 

Kapcsolat:

Zala, Veszprém, Fejér, Somogy:

Szundy Péter - +36304732250 [email protected]

 

Tolna, Baranya, Pest, Bács-Kiskun, Heves:

Nagy Albin - +36305729930 [email protected]

 

Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg,

Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Csongrád:

Szokol Attila - +36304449105 [email protected]

 

Gyõr-Moson-Sopron, Vas, Komárom-Esztergom:

Sándor József +36304400966 [email protected]