MENÜ

Levadásszuk a gyomokat!

Oldalszám: 45
2014.02.06.

A Cheminova kukorica-gyomirtási technológiái

 

 

 

Ennek függvényében, valamint a munkaszervezési és idõjárási tényezõk figyelembevételével tudjuk kiválasztani a megfelelõ technológiát (preemergens, korai posztemergens, posztemergens, késõi posztemergens). A készítmény kiválasztásánál fontos szempont az ár, de azt is el kell ismernünk, hogy nem minden esetben az olcsó kategória jelenti a biztonságos és eredményes megoldást!

 


A kukoricatermesztés sikerességének egyik alappillére a helyesen megválasztott gyomirtási technológia. A gyomok okozta fertõzés és a helytelenül megválasztott, vagy elhibázott gyomirtás a kukorica több mint 50%-os terméscsökkenését eredményezheti, ezért nagyon fontos a gyomkonkurencia mielõbbi kiiktatása és hatástalanítása. Természetesen termõhelyi adottságoktól függõen a kukorica gyomirtási technológiájának helyes kiválasztása nem könnyû feladat! Figyelembe kell vennünk, hogy a területen milyen gyomfajok jellemzõek, melyek okoznak kiemelkedõ fertõzési nyomást, kiemelt figyelemmel az egyszikûek okozta fertõzésre!?  

 2011-tõl a Cheminova a kukorica gyomirtásában gyomproblémától függetlenül teljes lefedettséget tud biztosítani, amelyben kiemelt hangsúlyt fektetett a cég az egyszikûek okozta fertõzési problémák megoldására. Az Ötödik Országos Gyomfelvételezés eredményei is bizonyítják, hogy a kukorica gyomosodásában a kakaslábfû (Echinochloa crus-galli), muhar- és köles fajok (Setaria spp., Panicum spp.) kiemelt jelentõséggel bírnak, de nem szabad elfeledkeznünk az egyre nagyobb teret hódító fenyércirokról (Sorghum halepense) sem. Mivel a 2010-es év rendkívül csapadékos idõjárása komoly meglepetéseket eredményezett a kukorica-gyomirtási technológiákban (folyamatos újrakelések), valójában ismét bebizonyosodott az alapkezelések kiemelkedõ szerepe.

Preemergens (vetés után, kelés elõtt) lehetõségA Successor T
4 l/ha-os dózisával preemergensen kiváló hatékonyságot és hosszan tartó hatást tudunk biztosítani a magról kelõ egy- és kétszikûek által erõsen fertõzött területen. Az eredményesség feltétele a kezelést követõen a 20–30 mm bemosó csapadék, amely már a kukorica csírakori indulásakor gyommentes területet biztosít.Posztemergens (állománykezelési) lehetõségekA Successor T
elõnye, hogy a kukorica kelése után is alkalmazható. Kölessel, kakaslábfû­vel, muharfélékkel erõsen fertõzött területen kiváló kombinációs partnere a szulkotrion (klórmezulon) hatóanyagú Shado. A készítmények virtuális csomagként kereskedelmi forgalomban Successor Top Pack (20 ha) és Shado Gold (13,3 ha) néven is elérhetõk. A kombinációk tökéletes hatást biztosítanak a magról kelõ egy- és kétszikû gyomnövények ellen.Korai kijuttatás esetén (kukorica 2–4 leveles állapotáig) hosszabb talajon keresztüli tartamhatásra van szükségünk, ezért a Shado 1 l/ha-os dózisát a Successor T 3 l/ha-os alkalmazásával kombináljuk (Successor Top Pack) (1. ábra).

 


 

 

A kezelés késõbbi idõpontra tolódása esetén (idõjárás, munkaszervezési okok) posztemergensen (kukorica 5–7 leveles állapota) a Shado és a Successor T dózisát is egyaránt 1,5 l/ha-ra változtatjuk (Shado Gold) (2. ábra).

 


 

 

Ebben az esetben meg kell említenünk azt a tényt, hogy a Shado egyedülállóan szelektív kukorica gyomirtó szer, amely az áru és silókukoricán kívül csemege- és hibridkukoricában is felhasználható. Utóbbi esetekben azonban mérvadó a fajtafenntaró véleményének kikérése a szer használatára vonatkozóan. Aszályosabb gyomirtási körülmények között ne hagyjuk figyelmen kívül a Hyspray 0,5 l/ha-os alkalmazásának lehetõségét, amely nagymértékben segíti a készítmények tökéletesebb felszívódását és hatásfokozását (3. ábra).

 


 

A fenyércirokkal erõsen fertõzött területeken a Cheminova egyedien magas hatóanyagtartalommal ellátott Nic-It (240 g/l nikoszulfuron) készítménye kínál 0,2 l/ha dózisban megoldást (4. ábra).

 


 

 

A Nic-It a kukorica 7-leveles állapotáig kijuttatható, szükség szerint osztott kezelés formájában is, rugalmassá téve a gyomirtási technológiát. Abban az esetben, ha a magról kelõ gyomok mellett az évelõ kétszikûek is erõs fertõzést okoznak a Nic-It Turbo (Nic-It 0,2 l/ha + Imperial (6,25 g/l floraszulam + 452 g/l 2,4 D) 0,8 l/ha + Hyspray 0,5 l/ha) alkalmazása jelenti a komplex megoldási lehetõséget.

Dr. Varga Zsolt

+36-20/943-8622