MENÜ

Évnyitó a Baki Agrocentrumnál

Oldalszám: 2
2014.02.07.

Széles palettát ölelt fel a Baki Agrocentrum Kft. rendezvénye, ahol Balogh Rudolf ügyvezetõ várakozásokkal, reményekkel teli évkezdetrõl szólva nyitotta meg a nívós szakmai rendezvényt. A válság a mezõgazdaságot is elérte, és 2010-ben komoly katasztrófák is sújtották az ágazatot.

 

 

A lehetõségeken és a kilátásokon kell elgondolkodni – így rendezvényükön speciálisan a kockázatot jelentõ területekre fókuszáltak. Az elkövetkezõ évek kihívásai és nehézségei a mezõgazdaságban, a likviditási és finanszírozási gondok, a növénytermesztés és az állattenyésztés szerkezeti eltolódása, valamint az élelmiszer-feldolgozók hiánya.A Baki Agrocentrum, Zala megye egyik meghatározó integrátora likviditási gond nélkül átvészelte a nehéz idõszakot, és a megváltozott igényekhez is tudtak alkalmazkodni. Szerzõdéses kötelezettségeiket teljesítették, hitelességüket, megbízhatóságukat, emberi kapcsolataik minõségét és szakmaiságukat megõrizték.

Az elõadások sorából kiemeljük Palkovics Péter MVH elnöknek a hivatal 2011-re tervezett pályázati kiírásairól szóló információit. Hivataluk kifizetõ ügynökségként mûködik, tevékenységüket 13 szervezet ellenõrzi. Jogalkalmazó és nem jogalkotó szervezetrõl van tehát szó, amely szimbiózisban mûködik a minisztériummal. Legfontosabb feladatuk a társadalom informálása; az alapvetõ, alapos és rendszeres tájékoztatás. Meg kell találni a célterületeket, ahol a hatékonyság növelhetõ, de emellett úgy lehet foglalkoztatást bõvíteni és növelni, hogy az megfeleljen a kormányzati céloknak és a megszabott feladatoknak.


 

 A törvényt az igényekhez és a realitásokhoz kell igazítani. Új elem, hogy ha valaki beruházási támogatási pályázatot nyer vagy pozitív elbírálási kérelme van, annak 6 hónapon belül meg kell kezdenie a beruházást. Ha ez idõn belül érdemi kifizetési kérelmet nem nyújtott be, akkor a hivatal visszavonja a támogatási kérelmet – de nem azért, hogy elvegye valakitõl, hanem azért, hogy odaadhassa másnak! A forrásgazdálkodás mindenképpen fontos, mert ha uniós forrásokat lépünk túl, azt állami költségvetésbõl kell pótolni. Méltányosság gyakorlásának a lehetõsége nem áll a hivatal módjában, de ha egyfajta tömeges igény jelenik meg, akkor jogszabály módosítást lehet kezdeményezni.Záró akkordként Balogh Ádám, a Baki Agrocentrum termény üzletág vezetõje kockázatcsökkentõ terményértékesítési stratégiákat vázolt fel a piaci szereplõknek. A termelõ számára a megbízható vevõ, a magas termelési színvonal, a piaci ármozgás tekintetében pedig naprakész eredményterv, illetve értékesítési stratégia készítése teszi biztonságosabbá a terményértékesítést a piaci ármozgásokkal szemben.Képgaléria–Keresztes–