MENÜ

Hatékony szerekkel, gazdaságos technológiával

Oldalszám: 55
2014.02.06.

A hûség, a ragaszkodás becsülendõ emberi tulajdonság. Ha ez még a biztonságra való törekvéssel is párosul, az már a napi munkában is jól mérhetõ elõnyöket jelenthet, a mezõgazdaságban meg különösen. Bori János eddigi élete azt igazolja, hogy ezek az emberi tulajdonságok hosszú távon valóban megtérülnek. A fõiskola befejezése óta csak a kunszentmártoni határban dolgozik, s például, ha valami bevált a gyakorlatban, azt csak akkor módosítja, ha az új még biztosabb megoldást kínál.

 

 

Eddigi életútja igazán nem mondható kanyargósnak. A törökszentmiklósi mezõgazdasági szakközépiskola után a mezõtúri fõiskola következett. Ifjú gépészként 1975-ben helyezkedett el az akkori kunszentmártoni termelõszövetkezetben. Az elmúlt évtizedekben csak a cégtáblák és a beosztásai változtak, õ mind a mai napig ugyanazt a határt járja, s évrõl évre azon munkálkodik, hogy magasabb hozamokat érjenek el, az ésszerû legkevesebb költséggel, például búzából, vagy éppen napraforgóból, s minél jobb áron értékesíthessék terményeiket. Ma a hajdani szövetkezetbõl kivált, s 1993-tól kezdetben, mint Búzakalász Mezõgazdasági Szövetkezet, jelenleg Búzakalász-Agrár Zrt. néven mûködõ társaság elnök-vezérigazgatója.

Jelenleg 1465 hektárnyi szántót és némi gyepet mûvelünk – mondja Bori János, akivel egy szakmai tanácskozás szünetében ültünk le beszélgetni. – A terület adottságait figyelembe véve gazdálkodunk, s minden téren a biztonságra törekszünk. Ez az alapja mindennek. Tavaly 700 hektáron termesztettünk napraforgót, 740 hektáron búzát, a maradék területen pedig õszi árpát. A jó termés lehetõségét megalapozó gyomirtásra különösen mindig nagy gondot fordítunk.

 


 

 

Ez mit jelent a gyakorlatban a legfontosabb növényeknél?Kezdjük a búzával. A szinte mindenütt megtalálható gyomok mellett a mezei acatra és a ragadós galajra kell megkülönböztetett figyelmet fordítani, ezért ennek megfelelõen választunk a piacon található szerekbõl. A korábbi években az Ally Start használtuk, elégedettek voltunk vele. Miután e szer gyártója, a DuPont megjelent egy korszerûbb készítménnyel, a Pointer® Star™-ral – a korábbi termékük megbízhatóságára alapozva – áttértünk ennek használatára. Nem bántuk meg. Ez a szelektív, posztemergens szer a három hatóanyagának köszönhetõen gyakorlatilag minden gyomösszetételnél hatékonynak bizonyul. Ebbe olyan gyomokat is beleértek, mint a pipacs, ebszékfû, apró szulák, vagy a már említett ragadós galaj és mezei acat, illetve az árvakelésû napraforgó. Ez utóbbi a mi esetünkben különösen fontos, mert vetésszerkezetünkben a másik meghatározó növény a napraforgó. Mi a Pointer® Star™-t igyekszünk a búza 2 nódusz körüli fejlettségi állapotában kijuttatni a gyártó által ajánlott dózisban, annak ellenére, hogy ez a készítmény akár a zászlóslevél megjelenéséig használható lenne. Ahol kalászos kerül kalászos után, ott a Pointer® Star™-t általában Harvesan®-nal – 0,8l/ha maximális dózisban – együtt juttatjuk ki. Tavaly 300 hektáron már a DuPont Economy csomagját használtuk. Ennek a herbicid része a Pointer® Star™, míg a fungicid része a Harvesan®. S ha már a csomagoknál tartunk, szólnom kell a Harvesan®–Charisma® csomagról, amit elfogadható áron forgalmaz a DuPont, és jól illeszkedik a lomb- és kalászvédelmi technológiánkba. Ez a csomag nem csak gazdaságos, hanem nagyon hatékony is, mert a 3 hatóanyag – mind különbözõ hatóanyagcsoport tagja – a gombabetegségek elleni védelem mellett teljesíti a rezisztenciakezelés elvárásának megfelelõ igényeinket is. Egy csomag 60 hektárnyi gabona kétszeri kezelésére elegendõ, de ha megbontjuk, akkor 100 hektárnyi kalászos egyszeri kezelésére is futja.A megfelelõ készítmények és technológiák kiválasztásán kívül mire kell még figyelni?Az idõjárási elõrejelzésekre mindenképpen, mert a hõmérséklettõl és a levegõ páratartalmától függ, hogy mikor, mire készüljünk, mi ellen kell védekeznünk, hogy megelõzzük a különféle fertõzéseket. Ami szintén fontos az a pontos, hatékony permetezés. A mi John Deere 840TF permetezõnk Twin Fluid rendszerû, ami azt jelenti, hogy a kettõs áramlású (permetlé és nyomott levegõ keveréke) aktív injektoros fúvókákban számítógép vezérli a levegõ és a folyadék nyomását, ezáltal tartva az állandó cseppméretet, és az elsodródást alacsony szinten. Gyakorlatilag mindent ezzel permetezünk. Ennek köszönhetõ, hogy nálunk a gyomirtó szereket 80, a gombaölõ szereket hektáronként 100 liter vízzel juttatjuk ki, kitûnõ hatásfokkal.

Mindez valahol a biztonságos, gazdaságos termelést szolgálja. Feltételezem, hogy a napraforgónál is hasonló helyzet.Természetesen, ott is minden részletre ügyelünk. A mezei acatos területeinkre eleve PR63E82 fajtát vetünk, mert az SU technológia jól irtja az acatot. Ilyenkor a vetéssel egy menetben, sávosan (30 centiméter sávszélességben) kijuttatjuk a WingP gyomirtó szert is 1,6 l/ha dózisban a sávra vonatkozóan. Ez kitûnõ az egyszikûek és részben a kétszikûek ellen, különös tekintettel a parlagfûre. Kelés után, amikor a kétszikû gyomok 2–6-leveles állapotban vannak, illetve a mezei acat még nem éri el a 15 centimétert, akkor ugyancsak egy DuPont szert használunk, az Express® 50 SX®-et. Korábban a teljes felületet permeteztük, tavaly azonban már a kultivátorozással (Garford) egy menetben, sávosan juttattuk ki. A sávos permetezéssel – szélessége 30 centiméter – a korábban felhasznált vegyszerek 60 százalékát tudjuk megtakarítani. Ma, amikor hol az aszály, hol a belvíz, a csapadékos idõjárás sújt bennünket, nem is szólva a hitelek visszafizetésérõl, ott kell takarékoskodni és a költségeket megfogni, ahol lehet – mondta befejezésül Bori János.–A.Gy.–