MENÜ

A napraforgó tavaszi tápanyagellátása

Oldalszám: 66
2014.02.06.

Az olajos növények termesztése az élelmiszerellátás és energiatermelés szempontjából egyre nagyobb jelentõségû. A termésmennyiséget és -minõséget elsõsorban a fajták genetikai tulajdonságai határozzák meg.

 

 

Az agrotechnikai tényezõk közül az optimális tápanyagellátás döntõ fontosságú. A napraforgó általában a mérsékelt nitrogén-, bõséges kálium-, megfelelõ foszfor, magnézium és kénellátásra reagál kedvezõen. A napraforgónak nagy a vízigénye. Optimális növekedéséhez mintegy 450–500 mm csapadékra van szüksége.A tápanyagellátásra legigényesebbek a hibridek, mérsékeltebb a nagy olajtartalmú fajták és még kisebb a kis olajtartalmú fajták igénye. A hibridek mintegy 20–25%-kal több tápanyagot igényelnek, mint a nagy olajtartalmú fajták.A napraforgó az optimális nitrogénellátást meghálálja, de a nitrogénfelesleg kedvezõtlen, mert csökkenti az olajtartalmat és fokozza a betegségekkel szembeni fogékonyságot (Botrytis).

A termés mennyiségét és az olajtartalmat a kiegyenlített foszfor- és káliumellátás kedvezõen befolyásolja. A kálium növeli a kaszat ezerszemtömeget és kedvezõen befolyásolja az olajtartalmat. Kísérleti tapasztalatok alapján nitrogénszegény és mérsékelt foszfortrágyázás mellett bõséges káliumellátás javasolható. A foszfor- és káliumtrágyákat õsszel, a nitrogéntrágyát tavasszal kell kiadni. Ha a sok csapadék hatására elmaradt õsszel a kijuttatása, vagy tavasszal még pótlásra lenne szükség, mindenképp kiváló vízoldékonyságú káliumtrágyát válasszunk (Korn-Kali®).Savanyú, magnéziumszegény talajokon a mész- és magnéziumtrágyázás is szükséges. Magnézium pótlásával a termés- és az olajtartalom is növelhetõ. A Mg pótlására ESTA® Kieserit „gran” mûtrágya javasolható, sortrágyaként kijuttatva, a talajba bedolgozva, 100–200 kg/ha adagban. A mûtrágya hatóanyaga a magnézium-szulfát, a magnézium- és kénellátást egyaránt biztosítja. Elõnye a gyors vízoldékonysága.Javasolható még a K-, Mg- és S-tartalmú mûtrágya, a Korn-Kali®. Kiegészítõ permetezõtrágyázásra az EPSO Top® (keserûsó) levéltrágya használható.

Magnéziumhiány esetén és a magnéziumtrágyázással nemcsak a savanyú homoktalajokon, hanem a magnéziummal jól ellátott csernozjom talajokon is szembetûnõ eredményeket lehet elérni magnéziumtartalmú permettrágyázással viszonylag kis költségráfordítással. A levéltrágyázást 2–3%-os (max. 5%-os) EPSO Top® keserûsó-oldattal három fejlettségi stádiumban (6–8 leveles állapot, 10 leveles állapot és virágzás elõtt, bimbózás idején) célszerû a növényvédelmi védekezéssel egy menetben elvégezni.A levélen keresztüli táplálásnál, különösképpen a szárazságban van kiemelt jelentõsége, mivel szárazságban akadályozott a magnézium talajon keresztüli felvétele. Ezekben az idõszakokban a keserûsó-oldat permetezés termésmeghatározó szerephez jut. Korábbi kísérleteinkben savanyú homoktalajokon a hektáronkénti olajhozam átlagosan 38%-os mértékben, 0,3 t/ha-ral növekedett a magnézium-szulfátos permetezés hatására.A magnéziummal viszonylag jól ellátott csernozjom talajon is szinte minden fajta vagy hibrid termését növelte a magnéziumos permettrágyázás. A kaszattermés a 28 fajta átlagában 0,3 tonnával növekedett hektáronként. A levéltrágyázás azonban semmi esetre sem helyettesítheti a talajtrágyázást. A talajvizsgálatok alapján gyengén ellátott talajokon elengedhetetlen a talajtrágyázás ESTA Kieserittel (25% MgO és 20% S ). A magnéziumhiány súlyos következményekkel járhat: késleltetett növekedés, majd terméscsökkenés, minõségromlás.

 


 

 

Napjainkban fokozódó igény mutatkozik a költségtakarékos, kis ráfordítással járó, hatékony termesztési eljárások iránt. Ennek része a permetezõ trágyázás, melynek óriási elõnye, hogy a növényvédelmi munkákkal összekapcsolható, így alig jár költségnövekedéssel. A keserûsó kiválóan alkalmas erre a célra, mert kitûnõen, maradék nélkül oldódik és a legtöbb növényvédõ szerrel keverhetõ, így azokkal együttesen kijuttatható (kereskedelmi forgalomba EPSO Top® néven kerül).A napraforgóra kiválóan alkalmazható a mikroelemekkel dúsított keserûsó is, melynek bórral és mangánnal kiegészített változata EPSO Microtop® néven kapható, mely 15% MgO-ot, 12% S-t, 1% B-t és 1% Mn-t tartalmaz.

A fentebb említett hiánytünetek szemléltetésére nemrég megjelentettünk egy zsebkönyvet, mely a fontosabb szántóföldi növényeink fõbb tápelem-hiánytüneteinek meghatározásában segíthet. A sok-sok kép segít eligazodni. A zsebkönyv ingyenesen megrendelhetõ a [email protected] e-mail címen.

Dr. Zsom Eszter • szaktanácsadó