MENÜ

Sok múlik a szakszerû tápanyag-gazdálkodáson

Oldalszám: 3
2014.02.07.

A kasseli székhelyû K+S KALI GmbH kiváló termékeivel közel húsz éve van jelen a magyar piacon. Dr. Zsom Eszter szaktanácsadó decemberben egy kellemes hangvételû partnertalálkozón ismertette 2011. évi elképzeléseiket és azt a termékpalettát, mely hazánkban is a hatékony és szakszerû tápanyag-gazdálkodást szolgálja.

 

 

Kiemelte a Korn-Kali német minõségû természetes alaptrágyát, mellyel a káliumot, a ként és a magnéziumot együttesen juttathatjuk ki. Értékét az növeli, hogy egyidejûleg fedezi a növények kálium- és magnézium szükségletét. Fokozza a termésbiztonságot, a fagyállóságot, a szárazságtûrést, illetve fokozza a N-hasznosulást, ez utóbbit a saját kísérleti eredményeikkel támasztotta alá. Ezen kívül szabályozza a vízháztartást, repcében fokozza az olajképzõdést. Sokat találkozhatnak a szaksajtókban idén a termelõk a Kieserittel, mely egy természetes ásvány, eredetét tekintve a mai Németország területén keletkezett körülbelül 230 millió évvel ezelõtt, amikor még az ország nagy részét tengervíz borította. Elektrosztatikus szétválasztásra alapuló elõállításának köszönhetõen környezetbarát, ökológiai gazdálkodásban is engedélyezett alap illetve fejtrágya. A talaj ph-értékétõl függetlenül fejti ki hatását, ezért valamennyi talajon alkalmazható. A csökkenõ kénkibocsátás és a magas hatóanyagú, de kénben szegény mûtrágyák alkalmazása kénhiányt idézhet elõ több termõhelyen. Az ESTA Kieserit gran. 20%-os kéntartalmával ez a hiány hatásosan pótolható.


A levéltrágya termék
családjuk legismertebb tagja az EPSO Top (keserûsó), melynek két kisebb testvére az EPSO Microtop, mely a kén és magnézium mellett bórt és mangánt tartalmaz, ezt a bórigényes kultúrák (kukorica, repce, napraforgó) trágyázására ajánlja a gyártó, a másik kistestvér az EPSO Combitop, mely cinkhiányos területeken alkalmazható hatásosan.

 

 

A Káliumszulfát eltér minden más káliumszulfáttól, mert természetes úton állítják elõ, ezért biogazdálkodásban is alkalmazható. A Patentkaliban két termék egyesül, az egyik a Kieserit, a másik a Káliumszulfát. A Patentkali a jó minõségû burgonya, gyümölcs, zöldség termesztésének fontos mûtrágyája. A burgonya termesztésénél a szulfátos kötésforma miatt magasabb lesz a keményítõ tartalom.

 A cég ingyenes szaktanácsadással áll a termelõk rendelkezésére, valamint a kiállításokon való aktív részvétellel és információcserével próbál a termelõk közvetlen közelébe kerülni.2010-ben megjelentettek egy zsebkönyvet, mely a fontosabb szántóföldi növényeink fõbb tápelem-hiánytüneteinek meghatározásában nyújthat nagy segítséget, ezeket mutatja be sok-sok képpel illusztrálva. 2011-ben terveznek egy hasonló zsebkönyvet elkészíteni a kertészek számára. A zsebkönyv ingyenesen megrendelhetõ az alábbi címen: [email protected]