MENÜ

Sajtónap a világ legnagyobb kapacitású vetõmagüzemében

Oldalszám: 34
2014.02.07.

A Pioneer szarvasi vetõmagüzeme szolgált helyszínül a decemberi sajtónaphoz – s a 4. alkalommal megrendezett találkozót ezúttal üzemlátogatás is kiegészítette. A nagyszabású rendezvény aktualitását az is indokolta, hogy a Pioneer ma már szerves részévé vált a mezõgazdaságnak, s a magyar piacon is kiemelkedõ mentalitásával, szervezésével és széles termékajánlatával mûködik.

 

 

Nagy Lajos kelet-európai termelési igazgató jó házigazda módjára vezette körbe a látogatókat a világ legnagyobb vetõmagüzemén, ahol magyar termelõk állítják elõ azt a vetõmagot, amely a világ sok országába kerül el. Az export Európa szinte valamennyi országára kiterjed, de a hazai vetõmag eljutott már Japánba, Új-Zélandra, de az USA-ba és Kanadába is. A magyar gazdák által elõállított vetõmag egységes minõséget prezentál.

 

 


A nagyszámú érdeklõdõnek Kara Béla kelet-európai értékesítési igazgató beszélt a mögöttük lévõ idõszakról, illetve a jövõrõl. A válság, bár mintegy egy éves késéssel, de elérte a mezõgazdaságot is. Ez megmutatkozott a mért teljesítményben is, de mára a válság csúcsán túllendültek, és már a kilábalás jelei láthatók, ahogy ezt a 2010-es eredményeik is alátámasztják.

Magyarország esetében – ahol három növénnyel vannak jelen – a Pioneer nem csak megtartotta vezetõ pozícióját, de még növelni is tudta. A kukoricapiacon Kelet-Európában is stabilan piacvezetõk, ahol több jel is mutat a válságból való kilábalásra. Több országban tapasztalható erõs piaci igény a megmutatkozásra, a jövõkép pedig a termelõk számára kedvezõbb, mint ahogy az elmúlt évben tapasztalható volt. Impresszív célokkal indul tehát a Pioneer a következõ szezonnak, piaci pozíciójukat nem csak megtartani, de növelni is akarják a következõ évben, amihez jó alapot adnak a termékeik.

 

 


Major Zoltán kelet-európai marketing menedzser a globális, illetve a regionális nemesítési törekvésekrõl szólva a 2011-es év új szlogenjét – „Tudomány a siker szolgálatában” – említette, miszerint nem csak kereskedelemmel kell foglalkozniuk, de szolgálniuk is kell a gazdálkodókat. A piaci igényeknek legmegfelelõbb hibridekkel állnak mindenkor a gazdák rendelkezésére, a csúcsteljesítményû hibridek is a Pioneerhoz fûzõdnek, de Kelet-Európában és itthon is a legkiterjedtebb értékesítési csapattal rendelkeznek. Termékfejlesztési kísérleteiket nagyüzemi körülmények között végzik, vezetõ szerepük pedig elvitathatatlan a kutatás-fejlesztésben, ahol a legszélesebb adaptációs és hibridspecifikus adatbázissal rendelkeznek – majd száz éves fejlesztõi munka eredményeként.

 

 A nagy invesztíciójú kutatás-fejlesztés következménye, hogy a Pioneer termékek 10–15%-a minden évben új, céljaik szerint így minél magasabb szinten tudják kiszolgálni a termelõi igényeket. Az általuk alkalmazott integrált nemesítési rendszer segítségével 2012-re másfélszer annyi hibridjelöltet akarnak létrehozni, mint eddig, 2014-re pedig megtízszereznék a nemesítési hatékonyságot.A Pioneer új integrált növénynemesítési technológiája lendületet ad a terméspotenciál fokozásának. Az új nemesítési rendszer lényege a szabadalmaztatott markeres növényszelekció, amely lehetõvé teszi, hogy a nemesítõk azonosítsák és összerendezzék a termést védõ és -növelõ géneket. A rendszer kukorica alkalmazása 2011-re lesz teljes körû. Az integrált nemesítési rendszer növeli az elõre jelezhetõséget, csökkenti a termésingadozást, fokozza a termésmennyiséget és hozzásegíti a Pioneert, hogy jobb terméket adjanak a termelõknek.

A hazai gazdákat leginkább a termõképesség növelése, a termésbiztonság fokozása, (szárazságtûrés növelése, agronómiai stabilitás erõsítése, ellenálló képesség növelése) érdekli. A szárazságtûrõ képesség kiemelendõ, bár az idei év katasztrofálisan sok esõt hozott. A trend az átlaghõmérséklet növekedését mutatja, a tavasz és a nyár a legkritikusabb, ami a mezõgazdaság számára különösen figyelembe veendõ. Az évi csapadékösszeg mennyiségén is csökkenés figyelhetõ meg, a csapadékelosztás kritikus – a mezõgazdaság klimatikus feltételei rosszabbodnak. A hibridválasztásnál mindezen tényezõt is figyelembe kell venni. A Pioneer válasza az olyan hibridek sora, amelyek aszályos és igen ­csapadékos évjáratban is teljesítenek.Bár 2010-ben fontos volt a vízleadási képesség a hibrideknél, nem lehet ez az egyetlen eleme a hibridválasztásnak. Az a FAO 300 eleji hibrideknek kedvezett. A „Szemtõl szemben” kísérleti program keretében háromszor 1 hektáros területeken vizsgálták a hibrideket, ahol három új Pioneer hibridet hasonlítottak az elmúlt években legynagyobb területen termesztett FAO 310 hibridhez. Ötven helyen állították be a kísérletet; az eredmények alapján a P9578 az elsõ helyen végzett, követte a P9400, majd a P38A79, – a fent említett hibrid a negyedik helyen zárt. A Pioneer igencsak felkészült FAO 300-as hibrideknél, ahol a P9578 válhat vezérhibriddé. A P37N01 a közeljövõ egyik legnagyobb hibridje lehet, már 2006 óta van a középpontban, 2010-ben pedig a legnagyobb területen termesztett Pioneer hibrid lett. Várakozásuk szerint a 2011-es esztendõben is a legnagyobb területen termesztett, elsõ számú helyezett cím birtokosa lesz. Külön sikerként könyvelhetõ el, hogy a tíz legnagyobb területen termesztett hibridbõl hat Pioneer lett, és a P9494 már bevezetésének idõszakában bekerült a portfólióba.

KÉPGALÉRIA–Keresztes–