MENÜ

Pozitív várakozások 2011-re a Syngentánál

Oldalszám: 48
2014.02.07.

Szûkülõ növényvédõszer-piac és stagnáló vetõmagpiac határozták meg idén a Syngenta magyar érdekeltségeinek mûködését.

 

 

Ezek a tényezõk – a jelenlegi formájában tíz éve mûködõ svájci székhelyû vállalat – magyar cégeinek, a Syngenta növényvédelmi Kft-nek és a Syngenta Seeds Kft-nek éves teljesítményére is rányomták bélyegüket. Ennek ellenére a jövõ évben optimista termelõi hangulatot és magas termelõi árakat várnak a cég szakemberei – hangzott el a cég november végén Budapesten tartott sajtótájékoztatóján. A növényvédelem területén becslések alapján 10–12%-os piaccsökkenés mellett a Syngenta forgalma 7–8%-kal marad el az elõzõ évhez képest, de összességében nõtt a vállalat piacrészesedése.A szántóföldi vetõmagok esetében a cég 10–12%-os forgalomnövekedéssel minden idõk legjobb eredményét realizálta, stabil, enyhén növekedõ piacon; a virág- és zöldségvetõmagok piaca mintegy 3–5%-kal csökkent, ugyanakkor a cég forgalma 5 százalékkal tudott nõni.

Jövõre jó felvásárlói árakat, optimista termelõi hangulatot, átlagos idõjárást és akár 10%-ot meghaladó piacnövekedést várnak a Syngenta szakértõi. A Syngenta, felismerve a Magyarországban rejlõ potenciált, regionális központként mûködik hazánkban. Világszerte több mint 23 országba jutnak el a hazánkban megtermelt kukorica, napraforgó és zöldborsó vetõmagok, amely az elmúlt 10 évben mintegy 25 milliárd forint bevételt jelentett a hazai termelõknek.Az elmúlt 10 év során Magyarországon mindkét üzletágban megduplázta forgalmát a Syngenta. Tíz év alatt mintegy 17 millió hektárnyi területet kezeltek Syngenta növényvédõ szerrel. Csak hazánkban 6 millió hektárra elegendõ kukorica- és 6,5 millió hektárra elegendõ napraforgómagot termelt a cég.

„A Syngenta innovatív vállalatként érzékenyen követi a környezeti és a piaci változásokat és próbál választ adni ezekre a kihívásokra” – hangsúlyozta Albrecht László, a Syngenta Seeds Kft. ügyvezetõ igazgatója (balról).

„Annak ellenére, hogy a 2010-es év többek számára rosszul alakult, nem szabad leállni az invesztícióval, hiszen ma már nemcsak a szomszéd a versenytárs, hanem a külföldi termelõ is” – fûzte hozzá Czigány Tibor (jobbról), a Syngenta Növényvédelmi Kft. ügyvezetõje.