MENÜ

A Santana 1 G beváltotta a hozzáfûzött reményeket

Oldalszám: 51
2014.02.07.

Szántóföldi tanácskozásra hívta a termelõket az ország két helyszínére az Arysta LifeScience Magyarország Kft. talajfertõtlenítés témakörben. A cél, hogy a termelõk megosszák egymás között a tapasztalataikat a SANTANA 1 G alkalmazásának elsõ évérõl.

 

 

Az amerikai kukoricabogár 1995-ös magyarországi megjelenése óta alapvetõen megváltoztatta a hazai kukorica-termesztési gyakorlatot. A talajfertõtlenítésre –, mint az egyik leghatékonyabb védekezési módszerre – alkalmazható készítmények köre az utóbbi években jelentõsen leszûkült.A Santana 1 G talajfertõtlenítõ granulátum megjelenése új korszakot nyitott a kukoricatermesztés gyakorlatában, hiszen felszívódó tulajdonsága révén, mind a gyökéren táplálkozó, mind a kukorica fiatal (2–3 leveles) egyedeit károsító rovarok ellen megfelelõ védelmet nyújt. Ezt támasztották alá a tanácskozáson megszólaló termelõk, növényvédõ szakmérnökök is, akik a hatékonyságon kívül más-más elõnyét is megemlítették a szernek.Mindezek elõtt azonban Vasas Lászlónak, a Békés megyei MGSZH munkatársának kukoricabogár témakörben tartott elõadásából emelnék ki egy érdekes momentumot.

Az általa bemutatott legfrissebb elterjedési térképen láthattuk, hogy a kártevõ Európa több helyszínén is szigetszerû megjelenéseket mutat. Felvetõdik a kérdés, hogy az európai populáció ugrálásáról, vagy egy újabb amerikai betelepedésrõl van szó?

 


 

 A választ megkaptuk: Hummel német professzor, tavaly Belgiumban, egy nemzetközi növényvédelmi tanácskozáson ismertette a legújabb genetikai alapokra épült kutatási eredményeket, mely szerint az európai kukoricabogár populációkat öt különbözõ betelepedési hullám eredményezte, vagyis megállapítható, hogy a betelepedés folyamatos az amerikai kontinensrõl. A növényvédelmi zoológus a továbbiakban a kártevõ magyarországi felmérésével kapcsolatos legfrissebb, idei évi eredményeket ismertette. Érdekes jelenséget eredményezett a szokatlanul hûvös és csapadékos tavaszi idõjárás, mely az ország több területén, fõleg a kötöttebb talajokon, nagymértékû lárvapusztulást okozott. Részben emiatt, részben a bõséges csapadék következtében a súlyosan károsított területek aránya 2010-ben alacsony mértékû volt.

 


 

 

TERMELÕI TAPASZTALATOK


Bárány Sándor • magángazdálkodó és szaktanácsadó, Szentlõrinc400 ha-on cseréltük le a Force-ot, és próbáltuk ki a Santana-t. Elmondhatom, hogy kiválóan bizonyított a szer. Hatáskifejtésének módja egyedülálló, merõben eltér az eddig forgalomban kapható talajfertõtlenítõ szerekétõl. Hatóanyaga a klotianidin.A csíranövény már a gyökérképzõdés kezdeti szakaszában felveszi a hatóanyagot, annak a nedvkeringésbe való kerülése megfelelõ védettséget biztosít a kukoricabogár lárvája és az olyan korán jelentkezõ kártevõk ellen, mint a kukoricabarkó. A felhasználói igényeket szem elõtt tartva elmondhatom, hogy rendkívül felhasználóbarát a készítmény praktikus kiszerelése, vagyis az, hogy 1 zsák=1ha, ami nagymértékben leegyszerûsíti a munkánkat.

 

 

 


Sümegi Zsolt • cégvezetõ – Mezõszöv Zrt., Enying
450 ha-on próbáltuk ki a SANTANA 1 G-t, nálunk a drótféreg okozza a legtöbb problémát kukoricában. Ennek oka a gabona – repce – gabona vetésforgó utáni kukorica. Felvételezéseink szerint a fertõzés 2,2 és 7,5 db/m2 között változik. Idei tapasztalataink bizonyították, hogy ha sikerül pontosan beállítani az adagolót, akkor az engedélyezett dózisban – még a rendkívül erõsen fertõzött területen is – a gazdasági károkozás szintje alá szorítja a kár mértékét. Õ is egyértelmûen kihangsúlyozta a felhasználó-barát kiszerelést, csomagolást.Bárány Sándorral és a többi termelõvel is nagy egyetértésben emelték ki a szer egyik legfontosabb pozitívumát, a kiváló ár-érték arányt, melyet Bárány Sándor számszerûsített is. Az õ általa irányított gazdaságban 100 ha-ra vetítve 800 000 Ft. megtakarítást jelentett a SANTANA.