MENÜ

Bogballe: az egyszerû a legjobb!

Oldalszám: 65
2014.02.07.

2011-ben is várhatóak újdonságok a dán Bogballe faluból, ilyen újdonság a nagyobb emelõképességû BXL 1300 típusú Big-Bag emelõ daru (melynek a traktorra való felszerelése 20 cm-rel kisebb súlypont hátratolódást okoz a mûtrágyaszórónál, mint az elõzõ daru), az L2W súlymérõs mûtrágyaszóró megjelenése a kínálatban (775–2050 literes tartály), a tovább egyszerûsített kalibrálási eljárás (készletben mérõzsák, mérleg, számológép, jegyzetpapír képlettel), az ISO BUS megjelenése a súlymérõs szóróknál és hogy már a legkisebb szórók is rozsdamentes szórótárcsákkal rendelkeznek.

 


 

A folyamatos fejlesztés, tökéletesítés eredményeképp a Bogballe termékei folyamatosan a mûtrágyaszórók élvonalában vannak. Néhány gazda a tapasztalatait meg is osztotta velünk:

 

 

 


 Tapasztalat, vélemény - A gazdaság összesen mintegy 150 ha területettel rendelkezik, ahol kalászosok és kukorica termesztése a jellemzõ. - Jellemzõen 6-700 l-es Big-Bag-bõl töltjük a mûtrágyaszórót, amihez a tartályméret jól igazodik. - A mûtrágyaszóróval maximálisan elégedettek vagyunk, a pontosság és az egyenletesség tekintetében semmiféle kivetnivalót nem találhatunk, a szóráskor GPS-es sorvezetõt használunk. A beállítása egyszerû, gyors, különösebb szakértelem nélkül is könnyedén elvégezhetõ. - Mustár zöltrágyaként történõ vetéséhez az idén kipróbáltuk az aprómag betét behelyezésével a mûtrágyaszórót, ahol a beállított mennyiség kiszórásához (20 kg/ha) 1,5-es állást választva, egyenletesen szórtunk 15 m-re. A szórási táblázatot egyébként a cég üzletkötõje küldte meg részünkre, de mint mondta bármilyen szórási táblázat gyorsan megtalálható a gyár honlapján. - A géprõl azt tudom elmondani összességében, hogy nagyon jó választás volt.

 

 

 


A tulajdonosról: a Kevermesen található családi vállalkozás 600 ha-on gazdálkodik. Fõ tevékenységük a szántóföldi növénytermesztés, melyen belül elsõsorban árpát, búzát, repcét, kukoricát termesztenek.Tapasztalat, vélemény:2007 év végén vásároltuk a Bogballe M2W Plus típusú mûtrágyaszórónkat géptámogatás keretében. A mûtrágyaszóró 2550 l-es, munkaszélessége maximum 24 m. Ez a típus rendelkezik súlymérõvel, valamint Calibrator Uniq számítógéppel. A vásárlás idején a forgalmazó Szegána Kft. – akció keretében – a súlymérõs mûtrágyaszórókhoz adott egy Teejet CenterLine 220 GPS sorvezetõt is. - Tapasztalataink igen kedvezõek a mûtrágyaszóróval kapcsolatban. Ezzel a géppel végezzük a saját területeink alap- és fejtrágyázását és bérmunkázunk is. Elsõsorban magyar és osztrák gyártású mûtrágyákat szórunk. Eddig összesen kb. 3500 ha területen dolgoztunk vele. - A mûtrágyaszóró kezelése, beállítása könnyen megtanulható, karbantartása is egyszerû. A korábban használt más márkájú szóróhoz képest sokkal egyenletesebben és pontosabban juttatja ki a mûtrágyát. Ez köszönhetõ a négyszeres átfedéssel dolgozó rendszernek, valamint a precíz beállítást lehetõvé tevõ számítógép és súlymérõ rendszer kombinációjának. - Fontos számunkra, hogy a munka során a kiegészítõknek köszönhetõen (számítógép, GPS) több területre és pontosan tudjuk a mûtrágyát kiszórni. - Mûszaki gondunk a mûtrágyaszóróval eddig nem volt. A festése tökéletes, csak a lapátokról koptatta le a mûtrágya. - A forgalmazóval a kapcsolatunk jó. Ha problémánk, kérdésünk volt, szinte azonnal reagáltak és segítettek a megoldásban. - Összességében úgy gondolom jól döntöttünk a Bogballe választásakor.

 

 

 


Tapasztalat, vélemény - A gazdaságunkban 100 ha-os területeten kalászos, kukorica és napraforgó termesztésével foglalkozunk. - A mûtrágyaszóró vásárlását megelõzõen egy McCORMICK C-Max 100 traktort és egy Mascar Maxi szemenkéntvetõt is vásároltam a Szegána Kft-tõl, de már ekkor beszélgettünk a Bogballe szóróról, melybõl egy régebbi modell a szomszédomban is hosszú évek óta dolgozik. - Az elõzõ mûtrágyaszóróhoz képest a változás ég és föld. A gép pontosságával, szórásképével teljesen elégedett lehetek, ha a kijuttatott menynyiség pontosságával nincs valami rendben, azt az MTZ rovására írhatjuk, mivel a domborzat, vagy a talaj adott esetben nem teszi lehetõvé a sebesség tartását. Az elektromos szabályzás beszerelésével ez a kérdés kiküszöbölhetõ, melynek a lehetõsége megvan a gépen, ezen még gondolkozom. - A gép kezelése egyszerû, a hajtómûve karbantartásmentes, a festése remek, eddig semmiféle problémám nem volt a géppel. A kalibrálás a géphez adott szettel könnyen elvégezhetõ csak egy pontos mérlegre van szükség. (Forgalmazó: 2011-tõl a mérleg a hidraulikus szabályzású gépeknél alapfelszereltség.) Mi a gyakorlatban a szórási táblázat segítségével állítjuk be a mûtrágyaszórót, úgy vagyunk vele, hogy az elsõ tábla kiszórását követõen szükség szerint pontosítunk rajta. - A géptõl azt kaptuk, amit vártunk tõle, nem bántam meg a választásom.