MENÜ

Aszály után özönvíz

Oldalszám: 43
2014.02.07.

Avagy hogyan válasszunk kukoricahibridet a stabil termés érdekében?

 

 

A növénytermesztés kialakulása óta a legkardinálisabb és egyben évrõl évre mindig felmerülõ kérdés, hogy milyen idõjárásra számíthatunk. Az elmúlt éveket tekintve megállapíthatjuk, hogy hazánkban a szélsõségek domináltak.

Sorra dõltek meg a hideg és meleg rekordok, 25–30C°-os hõingadozások fordultak elõ pár nap leforgása alatt, amelyek nem csupán az ember, hanem a növényvilág tûrõképességét is próbára tették, nem beszélve a rengeteg problémát okozó csapadékviszonyokról. Míg 2009-ben aszály konferenciát kellett összehívni, úgy 2010-ben sok termõtájon már június végére lehullott az éves átlagos csapadékmennyiség. Bár az idõjárást befolyásolni nem tudjuk, a megfelelõ hibridek kiválasztásával jelentõsen csökkenthetjük a terméskieséseket. Milyen hibridek közül érdemes válogatnunk? Errõl beszélgettünk a növénytermesztés tapasztalt és sikeres szakembereivel, Hartmann Imrével és vejével, Takács Andrással. A Komárom-Esztergom megyei gazdák jól ismerik Imrét és Andrást, akik a térségben több innovációt úttörõként vezettek be a köztermesztésbe. Ezen kísérletezõ szándék nyomán próbálták ki a KWS két hibridjét a KWS 2376-ot és a KRABAS-t.

 


 

 Imre és András elmondása szerint, a 400 hektáros gazdaság átlagosan 22 aranykoronás csernozjom talajon folytat szántóföldi növénytermesztést. A vetésforgóban 70%-ot foglal el a kukorica, a fennmaradó területen pedig egyenlõ részben osztozik a napraforgó, a repce és az õszi búza. A kukoricát intenzív tápanyag-gazdálkodás mellett termesztik, mert a várt termésmennyiséget csak megfelelõ tápanyag-utánpótlással, gondos növényvédelemmel valamint a megfelelõ fajtaválasztással tudják elérni. Õsszel alaptrágyaként 250 kg mennyiségû 8–21–21 hatóanyag arányú komplex mûtrágyát, majd tavasszal 90 kg/ha hatóanyag tartalmú nitrogén fejtrágyát adnak a kukorica alá.
Az idei évben a KWS 2376 lett a legmagasabb termést hozó hibrid. Üzemi szinten nettó 10 tonna feletti termést szedtek le hektáronként, és nagyon meggyõzõ volt ebben a hibridben, hogy ezt a számot a tavalyi aszályban is tudta teljesíteni, amikor is a második helyen végzett az összes hibrid között. Mindez nagyfokú stabilitásra utal. A KWS 2376 egész vegetációban nagyon szép képet mutatott, a csõ gyönyörûen végig berakódott. A mérlegelésnél ismét tapasztalták, hogy a KWS 2376 egy kifejezetten magas fajsúlyú hibrid, amely a jövõ évben sem maradhat ki a vetésszerkezetbõl.Idén próbáltak ki egy másik KWS hibridet, a „korai nagyágyúnak” becézett KRABAS-t, amely már a vegetáció kezdetén kitûnt a hasonló érésidejû hibridek közül. Gyors kezdeti fejlõdés jellemezte. A KWS 2376-hoz hasonlóan az utolsó szemig berakódtak a csövek. A korai hibridek közt dobogós helyen végzett és remekül leadta a vizet.A KRABAS egy nagyon jó korai fajta, és jövõre ahol a belvíz miatt csúszva lehet csak megkezdeni a vetést, rövid tenyészideje és robbanásszerû kezdeti fejlõdése miatt különösen érdekes lehet.

Összegezvén a tapasztalatokat: a KWS hibridjeit stabil, magas termés, kiváló termékenyülés jellemezte minden éghajlati viszony mellett, így mind az aszályos mind a víznyomás sújtotta években dobogós helyezést értek el.

 


 

A KWS 155 éve áll a növénynemesítés szolgálatában, és napjainkra Európa 2. legnagyobb hibridkukorica vetõmag-forgalmazójává lépett elõ. A hazánkban megalakított, muronyi nemesítõ állomás évek óta kifejezetten stressztoleráns vonalak szelektálását végzi. Ezen nemesítõi munka eredményeként olyan hibridek láttak napvilágot, mint a KRABAS (FAO 310), amely az MgSzH kísérleteiben a 2007 évi aszályban 115,3%-ot, a 2008-as csapadékos esztendõben pedig 114,5%-ot ért el a standard hibridekkel szemben. Hasonló sikertörténetet könyvelhet el a KINEMAS (FAO 360), mely a négyszázas éréscsoport terméspotenciálját ötvözi a háromszázasok vízleadásával. A legnagyobb területen termesztett KWS hibridnek, az AMANDHÁNAK (FAO 440) méltó utódja a KESSOS (FAO 440), amely rendkívül magas termõképességén kívül (MgSzH 2008: 108,4%) magas fokú csõ-Fusarium ellenállóságával hívta fel magára a figyelmet. A nemesítõ állomáson jelenleg is azon dolgoznak szakembereink, hogy a hazai talaj és éghajlati sajátosságoknak leginkább megfelelõ genetika kerüljön az Ön földjébe.

Ifj. Pethrohay György • területi képviselõ

(Észak) Fejér, (Dél) Komárom-Esztergom megye

+36-20/9135-664 [email protected]

Bõsze Kolozs • regionális értékesítési vezetõ

Észak-Dunántúl • +36-20/5690-530

[email protected]

www.kws.hu