MENÜ

DURSBAN DELTA* CS - A klórpirifosz jövõje

Oldalszám: 33
2014.02.10.

Az elmúlt évtizedben a szerves foszforsav-észter hatóanyagú készítmények gyakorlatilag eltûntek a növényvédõ szer piacról. A klórpirifoszt, a szerves foszforsav-észterek utolsó mohikánját 1965-ben hozták forgalomba az Egyesült Államokban. A klórpirifosz azóta a világon a legnagyobb mennyiségben felhasznált hatóanyaggá nõtte ki magát. Ezt jellemzi, hogy 50 féle növénykultúrában engedélyezett, több, mint 140 károsító faj ellen és mintegy 88 országban használják!

 

 

Az egyre korszerûbb humántoxikológiai, ökotoxikológiai vizsgálati módszerek, illetve élelmiszerbiztonsági elõírások a növényvédõ szer engedélyezési folyamatba beépülve egyre szigorúbb követelményeket támasztanak a különbözõ hatóanyagok forgalomba hozatalában, illetve a meglévõ engedélyek meghosszabításában. A klórpirifosz az elmúlt években is pozitív listára került az EU szabványok szerint, ennek köszönhetõen még ma is elérhetõ a kereskedelmi forgalomban, gondoljunk például a jól ismert, számos technológiában nélkülözhetetlen Nurelle* D-re. A fejlesztés azonban töretlen, hiszen például a humántoxikológiai mutatókat folyamatosan kell javítani. Ennek okán jött létre a Dow AgroSciences égisze alatt a Dursban Delta* CS, melynek toxicitása melegvérûekre negyvenszer kisebb, mint egy standard 25 EC formulációjú klórpirifosznak.

 


 

 Az új Dursban Delta* 200 g/l klórpirifosz hatóanyagot tartalmaz. A fejlesztés eredménye nem is a hatóanyag, hanem az új formuláció, a „CS”, azaz a kapszulázott szuszpenzió.Mi is ez tulajdonképpen? A hatóanyag mikrokapszulákba zárva található a termékben, kipermetezés után a klórpirifosz a mikrokapszulákból szabadul fel, ezután fejti ki hatását. A mikrokapszulának tehát egy szabályozó szerepe van a hatóanyag feltáródásában.A mikrokapszulák mérete – más mikrokapszulázott termékekkel ellentétben – homogén, illetve olyan mérettartományba esik, hogy ezáltal a termék viszkozitása igen alacsony (ábra).

 


 

 

Miben jelent ez elõnyt? Kijuttatáskor a permetezõgép rendszerében csökken a lerakódás, kisebb a permetlé veszteség, a kultúrnövényen pedig jobb permetlé-fedettséget érhetünk el, ezáltal hatékonyabb védelmet a kártevõk ellen.A Dursban Delta* CS érvényes engedélyokirattal rendelkezik, 2011-ben kerül kereskedelmi forgalomba az alábbi kultúrákban és dózisokban: õszi káposztarepce, mustár, olajretek: 2,25 l/ha. Gabonafélék: 2,25 l/ha. Kukorica: 3,5 l/ha. Cukorrépa: 3,6 l/ha. Káposztafélék: 2,5 l/ha. Alma: 3,5 l/ha. Borszõlõ: 3 l/ha. Talajfertõtlenítés (kukorica, cukorrépa): 4,8 l/ha talajba injektálva.Õszi káposztarepcében forgalomba kerül ikercsomagban is, Dursban Duo* néven, ami Dursban Delta* CS-t tartalmaz, illetve Centris* 250 EC-t, a Nurelle* D-bõl is jól ismert cipermetrin hatóanyagot.

Részletes technológiai javaslatainkról tájékozódhat 2011-es kiadványainkban, soron következõ cikkeinkben, téli rendezvényeinken és szaktanácsadó kollegáinknál.Garamvölgyi Péter +36-30/351-3363

A fent leírtak tájékoztató jellegûek!

A felhasználás elõtt mindig olvassa el és tartsa be a termék címkéjén található utasításokat.

* A Dow AgroSciences LLC védjegye.