MENÜ

Tudományos kísérlet - a Mycofix Plus endotoxin-ellenes hatásáról

Oldalszám: 51
2014.02.10.

Mint az már köztudott, a Mycofix® Plus kimagaslóan hatékony a mikotoxinok elleni küzdelemben, azzal az egyedülálló képességével, hogy 3 stratégiával – a köthetõ toxinok megkötésével, a nem köthetõ zearalenon és trichotecén toxinok bontásával (észteráz és epoxidáz enzim) és a máj, valamint az immunrendszer biovédelmével (alga és növényi kivonat) – veszi fel a küzdelmet a mikotoxinokkal szemben. Az azonban kevéssé volt ismert eddig, hogy a termék hatékony védelmet tud biztosítani a Gram-negatív baktériumokkal összefüggõ endotoxinok semlegesítésében is.A Gram-negatív baktériumok által okozott megbetegedések aktuális problémák a sertés-egészségügyben, mivel hatalmas gazdasági károkat okoznak. Nagy a jelentõsége, hogy megtaláljuk azt a módszert, amivel a sertések bélrendszerét megvédjük a káros baktériumok szaporodásától és a tüneteket csökkenthetjük. Például a kolisztin (polipeptid antibiotikum) hatékonynak mondható a Gram-negatív baktériumok (E.coli, szalmonellák stb.) által okozott bélfertõzésekkel szemben és így az endotoxinok semlegesítésében.Az endotoxinoknak azonban a jelentõségét az is adja, hogy ezen a Gram-negatív baktériumok sejtfaldarabjai összefüggésben vannak néhány olyan súlyos megbetegedéssel, mint pl. az MMA szindróma, vagy a hirtelen malacelhullás. Az endotoxin-függõ megbetegedések kórfejlõdése nagyon összetett, mivel ezek különbözõ módon hatnak és kapcsolódnak be a gyulladásos folyamatok kórfejlõdésébe. Ezért nagyon fontos, hogy átfogó védelmet biztosítsunk az állatoknak, úgy, hogy egyfelõl endotoxin-közönbösítõ takarmány-kiegészítõk adagolásával megkössük az endotoxinokat és baktériumokat, másfelõl a gyulladásos folyamatokat tartsuk kézben és képesek legyünk stimulálni az immunrendszert. A BIOMIN kutatóközpontja (Tulln, Ausztria) és a Center of Applied Animal Nutrition (Ausztria) ezért lefolytattak egy tudományos kísérletet, hogy bebizonyítsák a Mycofix® Plus hatékonyságát választott malacok egészségére és termelésére endotoxinokkal terhelt esetekben.

A kísérlet kivitelezéseA kísérlethez 90 malacot választottak 15 különbözõ alomból és 3 csoportra osztották õket. A malacok 4 hetesek és átlagban 8,39 kg-osak voltak. A 3 csoportot az alábbiak szerint takarmányozták:a) csoport (kontroll): normál malactápot kaptak;b) csoport (pozitív kontroll): normál malactápot kaptak, plusz 100 mg/liter adagban kolisztint, ivóvízben, 21 napon keresztül;c) csoport (kísérleti csoport): normál malactápot kaptak kiegészítve 0,2% Mycofix® Plus-al a teljes kísérlet alatt.

Minden csoport esetében a malactáp természetes endotoxin terheltsége 9,05 µg/g volt. Kétfázisú takarmányozást végeztek, az állatok indítótápot kaptak 1–14 napig, a 15. naptól pedig nevelõ tápot. A takarmányt és az ivóvizet is ad libitum fogyaszthatták, a takarmány- és ivóvízfogyasztást automatikusan mérte a rendszer csoportonként és naponként. Klinikai megfigyelés napi kétszer történt és minden malac tömege mérésre került a kísérlet kezdetén, majd a 14., a 42. és az 56. napon.

 

EredményekAz 56. napon a kísérleti csoport testtömege szignifikánsan magasabb volt a kontroll csoportokhoz viszonyítva. A napi testtömeg-gyarapodásban (DWG) is szignifikáns volt a különbség a kísérleti csoport javára mindkét kontrollhoz viszonyítva. A takarmányfelvételben és a takarmányhasznosulásban (FCR) a különbség nem volt szignifikáns, de a kísérleti csoportban volt a legjobb a takarmányfajlag. A kísérlet végén a kontroll és a kísérleti csoport (Mycofix® Plus-al kiegészítve) között 2,69 kg volt a különbség! (táblázat)

 


 

 

A 7. napon elõfordultak egyedi hasmenéses esetek különbözõ intenzitással, a kontroll csoportban ezek átlagosan 8 napig, a kolisztines csoportban átlagosan 7 napig és a Mycofix® Plus-os csoportban átlagosan 4 napig tartottak.

 Következtetések- A Mycofix® Plus-al kiegészített takarmányt fogyasztó malacok napi testtömeg gyarapodása szignifikánsan megnõtt a másik két csoporthoz képest. - A Mycofix® Plus adagolása a takarmányban javította a takarmány-hasznosulást. - A Mycofix® Plus csökkentette a hasmenések elõfordulását mindkét csoporthoz képest.

A vázolt tanulmány megmutatta hogy a Mycofix® Plus, a szinergista hatású összetevõinek köszönhetõen, biztosítja a malacok megfelelõ teljesítményét még endotoxinokkal terhelt esetekben is, azáltal, hogy növeli a végsõ testtömeget, a napi testtömeg-gyarapodást, valamint csökkenti a takarmányfajlagot és a hasmenés megjelenésének lehetõségét. Az eredmények azt mutatják, hogy a Mycofix® Plus segítette az állatokat a választás körüli kritikus periódusban. A kiegészítõ pozitív hatása abból adódik, hogy az agyagásványokkal képesek vagyunk megkötni az endotoxinokat, valamint a termékben lévõ alga és a növényi kiegészítõ gyulladásellenes hatása is egyedülállóan kifejezésre jut, valamint támogatja az immunrendszert.