MENÜ

A tejtermelés elõzménye a gyakorlatban

Oldalszám: 56
2014.02.10.

Az Agro Napló legutóbbi számában a hazai tejtermelés lehetõségeit, az értékesítés trendjeit vettük górcsõ alá, most a tejtermelést befolyásoló takarmányozásról, a fejés szervezésrõl kaphatnak áttekintést a téma iránt érdeklõdõk.

 

 

A Himel Kft. által kínált õrlõ és keverõ berendezések segítségével az állatok számára egy könnyen emészthetõ takarmány receptúra készíthetõ. (A szemek megõrlése elõsegíti a jobb felszívódást.Az adott gazdaságban folytatott takarmányozási gyakorlat azt mutatja, hogy nem feltétlenül szükséges milliárdos értékû befektetés egy korszerû takarmányozás feltételeinek megteremtéséhez, A Himel kínálatában szereplõ legkisebb takarmánykészítõ rendszer óránkét legalább két tonna takarmányt állít elõ, illetve ez a kapacitás igény alapján növelhetõ.A fejlesztést fontolgató gazdák gyakori kérdése, hogy lucernaliszt gyártására alkalmassá tehetõ-e a berendezés. Nem ugyanis a garat és a rendszer többi eleme sem teszi lehetõvé mindezt. Ellenben annak nincs akadálya, hogy a kész lucernalisztet bekeverjék a takarmányba.

Rácz Attila, a Himel Kft. ügyintézõje az okszerû takarmányozásra, az etetés minõségére is felhívja a figyelmet. A társaság kínálatában takarmánykeverõk, darálók, roppantók, daráló-keverõ rendszerek, mérlegrendszerek szerepelnek a kis és a nagy állattartó telepek igényeihez igazítva egyaránt.Az állattartó gazdák nagyon sokféle alapanyagot használnak. Egyesek viszont hajlamosak megfeledkezni róla, hogy az állat nem „gép”. Egy olcsó receptúra a tejminõség rovására mehet – figyelmeztet a szakember. Ezért az okszerûbb takarmányozáshoz kellene visszatérni, hogy jó ütemben gyarapodjon az állat, illetve a tej minõsége egyenletesebb legyen.Bíró Károly, a Nagyalásonyban és a környezõ települések területén mûködõ Táncsics Mezõgazdasági Zrt. fõállattenyésztõje a gyakorlat oldaláról a fejés higiéniájára és a kíméletes fejés fontosságára hívta fel a figyelmet, elsõsorban fejõházi munkafolyamatok ellenõrzésére.A nagymágocsi Farmer Kft. többségi tulajdonosa Horváth Gyula, elégedett az extra minõségû tejet adó Holstein-fríz tehenekkel, bár hozzátette: sok függ e téren a takarmányozástól és a fejés minõségétõl is.

–btj–