MENÜ

Pellet alapú fûtési rendszer

Oldalszám: 45
Tóvári Péter 2014.02.10.

A cikkben bemutatásra kerül egy napkollektoros rendszerrel kombinált pellet tüzelõrendszer modellje, amely automatizáltan, magas komfortfokozattal biztosítja családi házak fûtés és melegvíz szükségletét.

 

 

Napjainkban, amikor a magas komfort- fokozatú gáztüzelés egyre magasabb költségeket tesz a fogyasztók vállára egyre többen keresnek gazdaságosabb alternatívákat, megoldásokat. Ennek egyik lehetõsége a napenergia hasznosítással kombinált pellet fûtési rendszer. Az alkalmazott pellet tüzelõanyag környezetbarát, a kapcsolt napenergia pedig teljes mértékben megújuló energiaforrás. (ábra)

 


Az ábrán látható modellen keresztül kerülnek bemutatásra a rendszer és elemei

 

 1. Tüzelõanyag tárolóA tüzipréselvények, természetesen beleértve a tüzipelleteket is, nedvességre érzékenyek, így csomagolásuk és tárolásuk fokozott figyelmet igényel, ellenkezõ esetben használhatatlanná válnak. A tüzipellet tárolására számos megoldás alakult ki, kezdve a telepített tárolótól egészen az épített tárolókig.A flexibilis telepített tartály nem helyhez kötött, fûtési idõszakon kívül akár elbontható, méretétõl függõen pedig a rövid üzemidejû kazánok esetében jól alkalmazható. Elsõsorban fûtéskorszerûsítés során alkalmazható, ahol korábban nem terveztek tároló kapacitást. A hosszú üzemidejû berendezéseknél alkalmazott megoldások elsõsorban épített tárolók, melyeket építészetileg és épületgépészetileg is tervezni, méretezni kell.

2. TüzelõberendezésA teljesen automata pellet tüzelõk, az adagoló rendszerekkel és nagy kapacitású tárolókkal szerelve alkotják a központi pellet fûtést, amely hosszú idejû autonómiával, magas komfortfokozattal és kevés munkaigénnyel biztosítják lakóhelyünk hõ és akár melegvíz ellátását. A kapcsolt rendszerû biomassza tüzelõanyagokra (pellet, apríték, bála) alapozott fûtési rendszerek alkalmazhatók a mezõgazdaságban is, elsõsorban szociális létesítmények, gépmûhelyek és irodaépületek fûtésére és melegvíz ellátására, azonban ezen rendszerek teljesítményigénye nagyobb, valamint kialakításuk kissé eltérõ a jelen bemutatott rendszertõl.Az automata pellet tüzelõrendszerek azonos komfortfokozatot nyújtanak, mint a gázfûtési rendszerek, ugyanakkor kialakításának nagyobb térigénye van, mint az azonos teljesítményû gázkazánoknak, s a tüzelõanyag adagolási rendszere is eltérõ, több mechanikát igényel, ennél fogva pedig a karbantartási igénye nagyobb. Mindezekkel szemben azonban környezetbarát, fenntartható és hosszú távon rendkívül gazdaságos.A tüzelõberendezések (kapcsolt központi fûtésre alkalmas) kialakítását tekintve két nagy csoportot különböztethetünk meg: 

- a pelletkazánokat, 

- a kombinált, pelletégõvel szerelt vegyestüzelésû kazánokat.Az elsõ csoportba tartozó, speciálisan tervezett és kialakított, kizárólag pellet tüzelésre alkalmas berendezések korszerû vezérléssel szerelt, magas „dizájn”-nal tervezett komplex berendezések, míg a másik csoportba tartozó berendezések elsõsorban a kazánjukat, vagy fûtési rendszerüket felújító, a telepítés helyében korlátozott, vagy költségérzékeny vásárlókat hivatott kiszolgálni, s nem utolsó sorban pedig ezen berendezések alkalmasak a fa- és kertihulladékok tüzelésére is. Fontos megjegyezni, hogy mindkét esetben szakemberrel kell megterveztetni a kazán és a napkollektor illesztését, mert a folyamatirányítás nélkülözhetetlen az optimális és gazdaságos üzemvitelhez.

 

 


P4 pellet üzemû kazán metszeti ábra

 

3. NapkollektorSzéles kínálat ­található a hazai piacon, s a napkollektorok kiválasztásában felkészült forgalmazók segítik a vásárlót. A kollektorok részletes elemzését jelen cikk terjedelme nem teszi lehetõvé, de a kialakítás szerinti csoportosításuk a következõk szerint lehetséges: 

- síkkollektor, 

- vákumcsöves kollektor.

4. Hõtárolós tartályA rendszer egyik fontos eleme a melegvíz tárolására használt szigetelt tartály, melynek térfogata a fûtési rendszerhez méretezett. Telepítése kissé helyigényes, azonban a rendszer hatásfokát nagyban javítja, hiszen csökkenteni lehet vele a háztartásokban jelentkezõ fogyasztás csúcsokat.5. FogyasztókA családi ház fûtési rendszerének hõleadó kialakítására számos lehetõség áll rendelkezésre. A két leggyakrabban alkalmazott megoldás a radiátoros és a padlófûtéses rendszer. A kapcsolt fûtési rendszerben ezen fogyasztókhoz még társul a háztartás melegvíz fogyasztásának biztosítása, amely egy külsõ hõcserélõ segítségével oldható meg.

Összefoglalva tehát elmondható, hogy a pelletfûtésre alapozott szolár fûtési rendszer egy igen hatékony, hosszú ­távon gazdaságos és nem utolsó sorban környezetbarát technológia. Európában már széles körben elterjedt, hazánkban pedig növekvõ tendenciát mutat, s elsõsorban az új építésû házaknál alkalmazzák.Tóvári Péter • FVM MGI