MENÜ

Van toxinprobléma az Ön sertésállományában? Tesztelje le!

Oldalszám: 67
2014.02.10.

Nem kell részletekbe menõ statisztikai adatokkal alátámasztani az idei év idõjárása által kialakult mikotoxin-helyzetet, hiszen mindenki saját „bõrén” érezheti, s mást sem hallunk a médiából, hogy toxin-gond van. Viszont ezen kritikus helyzetben sem szabad elkeseredni, ugyanis van megoldás, csak gyors, de ésszerû döntést kell hozni. Ebben kíván a BIOMIN cég segíteni egyedülálló termékei útján.

 

Hazai abraktakarmányaink legfõbb toxinszennyezõi a trichotecének és a zearalenon. Leggyakoribb és legnagyobb szintû szennyezettséggel a deoxinivalenol (DON) és a T-2 toxin büszkélkedhet, de társultan más trichotecének is elõfordulhatnak.A zearalenon (ZON ill. F-2 toxin) általában csak a második helyet foglalja el, de jelentõsége jóval nagyobb, mivel szaporodás-­biológiai problémákat okoz.

A leggyakoribb szennyezõk, a trichotecének, esetében bármilyen problémával találkozhatunk, ugyanis az alacsony koncentrációban jelen lévõ mikotoxinok jellemzõ tünetek nélkül, a „leggyengébb láncszemnél” okoznak problémát, amely telepenként más és más lehet. Ezt tovább fokozza a több mikotoxin egyidejû jelenléte, amelyek hatása összeadódhat vagy egymást fel is erõsíthetik. Alacsony szennyezettség fõ jellemzõje az immunszupresszió, magasabb szennyezettség esetén már találkozhatunk klinikai tünetekkel is, s legsúlyosabb esetben szervi elváltozások okozta elhullással is. Csökken a teljesítmény, romlanak a gazdaságossági mutatók. Szaporodás-­biológiai problémák esetén a ZON jelenlétére kell gyanakodnunk. Csendes ivarzás, visszaivarzás, halvaszületett malacok, kisebb almok, duzzadt pérájú malacok, hiperösztrogenizmus, mind jellemzõ tünetei ennek a mikotoxinnak. 


 
 

 


 

De van-e hatékony megoldás a mikotoxin-problémára?A toxinkötõk – vágnánk rá azonnal, ha nem hívtuk volna fel már ezerszer a figyelmet, hogy a trichotecének és a ZON a nem „köthetõ” kémiai szerkezetû mikotoxinok közé tartoznak. Így hát ha hatékonyan akarunk védekezni, akkor a toxinkötõket el kell felejtenünk!De semmi ok az aggodalomra, hiszen a BIOMIN cég kiterjedt kutatás eredményeként megtalálta azokat az enzimeket, amelyek ezeket a mikotoxinokat úgy tudják elbontani, hogy ártalmatlan vegyületek keletkezzenek belõlük. A termékfejlesztés pedig kialakított két egyedülálló terméket a célzott védekezés érdekében: - Mycofix® Plus 3.E

tenyészállományok (tenyészkoca, -kan, -süldõ, malac) részére; - Mycofix® Select 3.E

hízóállományok (malac, hízó) részére.

Ha további kérdései lennének hívja a BIOMIN Kft.-t és kollégánk felkeresi Önt a probléma megoldása érdekében.