MENÜ

Költséghatékony repcevédelem a Dow AgroSciencestõl

Oldalszám: 11
2014.02.10.

Az õszi káposztarepce napjaink jövedelemtermelõ növényévé lépett elõ, köszönhetõen a viszonylag stabil és relatíve magas árának. Ugyanakkor a repce termesztése számtalan kockázatot rejt. Melyek ezek a kockázatok? Természetesen az idõjárási kockázatok. Mindenki számára közismert a téli kifagyás veszélye. A tavaszi csapadék és hõmérsékleti viszonyok is nagyban befolyásolják a termésmennyiséget.

 

 

Ezen bizonytalansági tényezõk miatt nem szabad elfelejteni, hogy a repcetermesztés is gazdálkodási kategória, azaz a kockázatainkhoz kell pozícionálnunk a költségszintünket oda, ahol megtérül! A téli fagyveszély ma már a korszerû vetõmagválasztással, tõszámbeállítással és a regulátorozással nagymértékben csökkenthetõ.A preemergens gyomirtás költsége elérheti a 20 000 Ft/ha szintet, ami ha nem hull kellõ idõben kellõ mennyiségû csapadék, és a csírázott repce is elszárad (ahogy ez 2009 õszén sok helyen megtörtént), az addigi összes ráfordításunk szintjére emeli a kárunkat (talajelõkészítés, vetõmag, mûtrágya, gyomirtó).Ezzel szemben a posztemergens gyomirtás elõnye, hogy már kikelt a repce, azaz van miért gyomirtani, illetve kikelt a gyomnövény, azaz van mit gyomirtani! További elõny, hogy nincs szükség bemosó csapadékra a hatékonyság kifejtéséhez! Emellett a rugalmas kijuttatási lehetõség is nagy pozitívum, hiszen a Galera* 2 valódi lombleveles állapottól egészen a virágbimbók megjelenéséig felhasználható õsszel és/vagy tavasszal! Mindezek mellett a kijuttatás a gyomkeléshez igazítható, (ami lehet korai tömeges, vagy elhúzódó), azaz ezzel a technológiával érhetõ el a legnagyobb gyomirtó hatékonyság.

Napjainkban széles hatásspektrumú valódi posztemergens gyomirtó szert kizárólag a Dow AgroSciences kínál a repce gyomirtására, a legrugalmasabban felhasználható ezek közül a Galera*. Ha a repceállományban csak a kétszikû gyomok okoznak gondot, akkor 10 000 Ft/ha maximális költségszinten orvosolható a probléma a Galera* 0,35 l/ha dózisával. A Galera* a legnagyobb gazdasági kárt okozó és legnehezebben irtható mezei acat ellen is úgy dolgozik, hogy annak föld alatti szaporítórügyeit is elpusztítja, a következõ évi újrahajtását meggátolva. Széles gyomirtó spektrumába tartozik még többek között az ebszikfû, ragadós galaj, pipitérfélék, parlagfû stb. Ha csak a gabona árvakelés okoz gondot területünkön, akkor a Paladin* nevû szuperszelektív egyszikûirtó készítmény 0,5 l/ha dózisa javasolt, nem több, mint 5000 Ft/ha ráfordítással. Ha gabona árvakelés és kétszikû gyomfertõzés is van a táblánkon, akkor is maximum 15 000 Ft/ha költségszinten tudunk védekezni a gyomfertõzés ellen a két készítménnyel.A repce védelmének sarkallatos pontja még a kártevõk elleni védelem. A sokféle kártevõ különbözõ fejlõdésmenete és életmódja megköveteli a különbözõ hatásmódú rovarölõ szerek használatát. Ezt nehezíti, hogy a különbözõ életmódú kártevõk egyszerre vannak jelen a repceállományban. A legtöbb rovarölõ készítmény egyféle hatásmóddal rendelkezik. A Dow AgroSciences ajánlata a Nurelle*D, ami két eltérõ hatásmechanizmusú hatóanyaga – klórpirifosz és cipermetrin – révén hármas biztonságot nyújt: taglózó-, gázhatás- és tartamhatást, azaz a tökéletes biztonságot! A cipermetrin, mint piretroid, taglózó hatásával a repcén éppen károsító rovarokat azonnal elöli. A klórpirifosz, mint szerves foszforsavészter hûvös idõjárásban is mûködik, gázhatásával eléri a talajrögök között és alatt rejtõzködõ földibolhákat, mocskos pajor lárvákat, illetve a levélzet takarásában fejlõdõ repcedarázs álhernyókat, emellett tartamhatása révén a vontatottan fejlõdõ, egy idõben különbözõ fejlõdési alakban (pete, L1, L2, L3, L4, L5) jelenlévõ álhernyók ellen is védelmet nyújt.

A Nurelle*D tavasszal a hûvös idõjárásban támadó ormányosok, késõbb a repcefénybogár elsõ támadása ellen nyújt stabil védelmet (utóljára virágzás elõtt két héttel kijuttatva).

 


 

 Amióta a repcetermesztés intenzívvé vált, a hatékony és gazdaságos technológia kulcselemévé vált a GALERA* a gyomirtásban és a NURELLE* D a rovarok elleni védelemben!

Dow AgroSciences • Garamvölgyi Péter • +36-30/351 3363• A Dow AgroSciences LLC védjegye. A fent leírtak tájékoztató jellegûek. Felhasználás elõtt mindig olvassa el és tartsa be a termék címkéjén található utasításokat!