MENÜ

A legjobbat kínálják a mezõgazdaságnak és az erdészetnek

Oldalszám: 39
2014.02.10.

A kecskeméti székhelyû Valkon Kft. forgalmazza az olasz SEPPI gyár termékeit. Az immáron hetven esztendeje alapított bolzanoi családi vállalkozás a kezdetekben a szõlõültetvények számára gyártott gépeket, a hetvenes évek elejétõl azonban kizárólag szárzúzókat és erdészeti gépeket gyárt.

 

 

Sokrétû és minden részletre kiterjedõ tapasztalataikat felhasználva fejleszti és gyártja termékeit az olasz cég, amelyet „A legjobbat adni a mezõgazdaságban és erdészetben” mottójukban fogalmaznak meg, és ez egyben a minõségpolitikájuk alapja is. A felhasználók igényeit folyamatosan figyelve évente 3–4 különbözõ prototípust terveznek, illetve próbálnak ki. A vágástéri hulladék összegyûjtésére speciális megoldást kínál új gépük, a Midiforst Drago, amellyel az alábbiakban ismertetjük meg olvasóinkat.A Seppi Midiforst Drago elsõ prototípusa öt éve készült el, – a továbbfejlesztett és már sorozatgyártásra alkalmas, végleges változatát olyan igények kialakítására fejlesztették ki: mint a vágástér tisztításának megoldása, a lehetõ legtöbb hulladékanyag összegyûjtése, az ágak illetve gallyak költséghatékony összegyûjtése és a területrõl való lehordása, az álló bozótos illetve bokros területek kitisztításakor a mulcs összegyûjtése, az összegyûjtött anyag további felhasználásra való alkalmasságának biztosítása, és nem utolsósorban a környezet illetve a természet védelme.

A gép mûködtetése közben a traktor után kapcsolt zúzó elvégzi az aprítást, és speciális toronnyal továbbítja a mulcsot a zúzó után kapcsolt pótkocsiba. A gép tervezésekor a bevált Seppi Midiforst erdészeti zúzót vették alapul: hajtását kardántengelyrõl kapja, a rotort pedig két oldalon összesen tíz ékszíj hajtja. A Drago speciális rotorja erdészeti fix késekkel és lengõ kalapács késekkel szerelt. A fix kések végzik a vágást, míg a lengõ kalapácsok légáramlatot keltenek, és továbbítják az anyagot a felhordó szalaggal szerelt toronyhoz. A bordás felhordó szalag viszi a mulcsot tovább, illetve légáramlatot is kelt a tornyon belül, így segítve az anyag továbbhaladását. A felhordó szalag hidromotorral hajtott, amelynek fordulatszámát átfolyás-állító csavarral egyéni igényeknek megfelelõen lehet beállítani.

 


 

 

A Midiforst Dragot a következõ technikai paraméterek jellemzik: az anyag kilépési magassága 225 cm, és a torony csúcsánál szögben állítható kifúvó csõrrel pontosan állítható a pótkocsiba érkezés iránya.A gép munkaszélessége 200 cm, (teljes szélessége 233 cm), tömege 2200 kg, teljesítmény igénye 150–200 LE. A vágás magassága a traktor 3 pontjának és a támgörgõk magasságának állításával szabályozható.A zúzó házának hátsó részére visszatartó fogak szerelhetõk, amelyek (gereblyéhez hasonlóan) a földön fekvõ anyagot nem engedik kifordulni a házból, – így a területen fekvõ hulladék veszteség nélkül összegyûjthetõ. A gép haladási sebessége 1–5 km/h – a terület jellegétõl és az aprítandó anyag paramétereitõl, tulajdonságától függõen. A pótkocsi ürítése hidraulikusan történik.

Az erdészeti kiközelítõkkel végzett vágástéri hulladék összegyûjtése viszonylag drága. Fontos cél tehát az ágak és gallyak anyagának minél kisebb frakcióra illetve térfogatúra történõ átalakítása.A Drago ezt a feladatot is kitûnõen megoldja.Speciális, páncélozott hassal és erdészeti köpenyekkel szerelt traktorral meghajtva nem csak vágásterek tisztítása, hanem álló bozótosok, cserjések tisztítása is elvégezhetõ. A maximálisan aprítható anyag átmérõje 15 cm. A géppel természetesen nem lehet pontos aprítékméretet elõállítani, vagyis erõmûvi értékesítéskor szükség van utóaprításra.A bõ negyven országba exportáló, évi kétezer gépet gyártó Seppi termékeit a hazai vásárlók a Valkon Kft.-tõl szerezhetik be, ahol a cég munkatársai minden részletre kiterjedõ információkkal, és készséggel állnak az érdeklõdõk, vásárlók rendelkezésére.